Prost: A Red Bull még titkos esélyessé is válhat a bajnokságban

írta: M4Sport
2016. május 31. 09:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha így folytatja, az egyre versenyképesebb Red Bull, akár még a bajnokság titkos esélyesévé is előléphet – véli Alain Prost. A négyszeres világbajnok szerint az idei egy teljesen más bajnokság lehet, mint az előző kettő.

Megismételheti-e magát a történelem? Harminc esztendővel ezelőtt a sportág történetének egyik legizgalmasabb bajnoki hajráját hozta a szezonzáró Ausztrál Nagydíj. A McLarent kormányzó Alain Prostot koronázták világbajnokká, mégpedig úgy, hogy a bajnokság két nagy esélyese valójában a Williams két versenyzője, Nigel Mansell és Nelson Piquet volt. Miközben a brit csapat engedte szabadon versenyezni a két nagyágyút, akiknek küzdelme pedig valóságos viszállyá fajult, a francia a botlásokat kihasználva a surranópályán happolta el előlük a trófeát.

Miután a Red Bull egyre javuló formát mutat, Daniel Ricciardo pedig monacói második helyével felkapaszkodott a bajnoki tabella harmadik pozíciójába, adja magát a kérdés: vajon az osztrákok is okozhatnak még kellemetlen meglepetést a Mercedesnek? Bár a német csapat fölényét látva erre talán kisebb az esély, mint esetében, Alain Prost mégsem zárja ki ennek a lehetőségét.

„Ha nagyon messze lennének tőlük, nemet mondanék, mert még ha bármi is történne Lewisszal és Nicóval – akár ütközés vagy hib –, még úgy is nehéz dolguk lenne. De ha közel vagy, ha közelítesz, az már teljesen más helyzet, hiszen ezzel nagyobb nyomást helyezel rájuk. És mivel ma 25 pont jár egy győzelemért, elég csak egy-két barcelonaihoz hasonló incidens ahhoz, hogy újra meccsben legyenek. Sosem tudhatjuk” – nyilatkozta a négyszeres bajnok még a monacói versenyt megelőzően a Motorsportnak.

A Renault nagyköveteként is tevékenykedő Professzort mindenesetre lenyűgözte a Red Bull fejlődése. „Nagyon meggyőzött az autójuk teljesítménye a szezon elején. Nincsenek messze a Mercedestől. Talán még nem minden helyszínen, de ha így fejlődnek, akkor, ha nem is favorittá, de kihívóvá válhatnak. És ez hasonló ahhoz, amit én 1986-ban átéltem.”

Prost persze hangsúlyozta, a papírforma nem ez. „Nem hiszem, hogy a Mercedes kiengedné a kezéből a bajnoki címet. Ehhez ők egy túl erős csapat, a vezetőségük is erős, így nehéz lesz.”

Az mindenesetre a Red Bull mellett szól, hogy az esélytelenek nyugalmával folytathatják a küzdelmet. „Kihívónak lenni könnyebb, mivel tudod, hogy papíron nem neked kell nyerned, vagyis kisebb a nyomás. Elég csak összevetni 1986-ot azzal az 1993-as williamses évemmel, amikor mindenki azt mondogatta, hogy az autóm sokkal gyorsabb. Ez talán a motorra igaz is volt, a karosszériára viszont nem. Eléggé nehéz volt, mert nagy nyomás nehezedett rám, negatív nyomás. 1986-ban viszont a nyomás pozitív volt, mindent meg kellett tennem, még ha csak harmadik vagy negyedik is lehettem. Van, hogy nem megy ennél több, de ha lehetsz negyedik, akkor tilos ötödiknek lenned. Van, hogy korlátozottak a lehetőségeid, és lehet, hogy ez átlagos évet eredményez, de az sem kizárt, hogy különlegeset. Szóval megtörténhet.”

Hogy 2016-ban meg is történik-e, erősen kérdéses. Prost mindenesetre kiemelte: ha az ellenfelek csak bizonyos helyszíneken is képesek lesznek megszorongatni, legyőzni a két Mercedest, máris más bajnokságot láthatunk, mint az előző két szezonban. „Ha ilyen maradna a harc, az már jó lenne. Még mindig vannak különbségek a csapatok között, de egyre kisebbek. Nem tudhatjuk, mivel készül a Red Bull, a Mercedes vagy a Ferrari a következő versenyekre. De ha csak két bajnokesélyesed van, mint tavaly Lewisszal és Nicóval, az teljesen más, mint amikor egy harmadik vagy negyedik ember is harcolhat a győzelmekért. Ilyenkor ugyanis osztozkodni kell a pontokon. És ez egy másfajta, nagyon érdekes bajnokságot eredményezhet.”

A próféta beszéljen a Professzorból!

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#10 Masters_Of_Hardcore 2016. június 01. 00:28  

Remélem nem! a címre.
Mert akkor nem biztos hogy 2 bajnokesélyes lesz az év, hanem mint az előttevaló 4 évből kiderült, csak 1 versenyző győzhet.

Utoljára módosítva: 2016. június 01. 00:29

szabotor
#9 szabotor 2016. május 31. 13:50  

kicsit elszaladt a paci. rosberg 2 futamot elbetlizett, hamilton meg vagy 5-öt. így is vezetnek. nem lesz ez mindig így. majd jön 2-3 merci 1-2, és hirtelen az üldöző mezőny megfogyatkozik. az, hogy a ferka meg az rb egymást körbeveri szintén a merci malmára hajtja a vizet. nincs itt semmi látnivaló, ebből megint merci ünneplés lesz...

cyberpunk999
#8 cyberpunk999 2016. május 31. 12:11  
McLarenHonda:
Egyetértek abban, hogy Monaco speciális pálya (ráadásul én a nagy többséggel ellentétben imádom, a mostani futam első fele pl. baromi jó volt, tény, az eső miatt), ellenben úgy érzem, már nem annyira pályaspecifikusak az autók, nem éri meg, jobb egy minden futamon hasonló teljesítményre képes verda, beállítani is egyszerűbb, szóval aki valahol jó (akár ausztráliában, évkezdéskor), az jó lesz később is, ha képes tartani a fejlesztési tempót.

Mindenki olyan autót akar csinálni, ami mindenhol jó, de ez nem mindig sikerül és lesznek autók, maik itt, és lesznek amik ott jobbak.

Ala mercedes Szingapúr :)

McLarenHonda
#7 McLarenHonda 2016. május 31. 11:25  
cyberpunk999:
Nyilván a történések ismeretében kell vizsgálni a dolgot. A mercedes előnye az elmúlt években iszonyatosan nagy volt, és eleve nem voltak rosszak a mechnikai tapadást nézve. Előtte a red bullok is azért igen magasan a mezőny előtt voltak, de például 2013-ban a mercedes győzelme nem volt egy étlagos művelet és nem is ők nyertek. Aztán 2012 is kicsit speciális volt, mert akkor az amúgy szarnak számító mercedes szerezte meg a pole-t (michael schumacher), aki ha nincs a büntetése és az üzemanyagpumpa meghibásodása simán hozta volna ezt a győzelmet. A brawn gp szerintem a dupla diffúzorral és az év eleji 2 másodperces előnyükkel gondolom nem szorul magyarázatra. Aztán 2008-ban azért nyert hamilton, mert massa képtelen volt körbemenni azon a rohadt pályán, kb bárki más megnyerte volna azt a futamot massa helyett azzal az autóval. Monaco speciális helyszín, és ha nagy előnye van egy csapatnak minden pályán, tehát minden pályán jól teljesítenek, akkor persze megnyerhetik, és azt se felejtsük, hogy náluk vannak a legjobb pilóták, az is felértékelődik ilyenkor, de nagyon sokszor odaérnek azok, akik a többi pályán nem. Monaco nem alkalmas arra, hogy következtetéseket vonjunk le belőle. Majd kíváncsi leszek, hogy montreálban hol lesz a redbull, mert az a pálya ia feküdhet nekik, szóval, ha ez tényleg általános formajavulás, akkor ott is nagyon ott kell lenniük a nyomukban, tele van gyors kanyarokkal. tipikus rb pálya.

Egyetértek abban, hogy Monaco speciális pálya (ráadásul én a nagy többséggel ellentétben imádom, a mostani futam első fele pl. baromi jó volt, tény, az eső miatt), ellenben úgy érzem, már nem annyira pályaspecifikusak az autók, nem éri meg, jobb egy minden futamon hasonló teljesítményre képes verda, beállítani is egyszerűbb, szóval aki valahol jó (akár ausztráliában, évkezdéskor), az jó lesz később is, ha képes tartani a fejlesztési tempót.

cyberpunk999
#6 cyberpunk999 2016. május 31. 11:20  
McLarenHonda:
Direkt visszanéztem, 2013 kivételével általában az nyert, aki a végén is. Ami a furcsa, hogy a Ferrari mennyire nem ment jól itt. Szerintem elég közel van az RB. És ne feledjük, még rengeteg zsetonjuk van.

Nyilván a történések ismeretében kell vizsgálni a dolgot.

A mercedes előnye az elmúlt években iszonyatosan nagy volt, és eleve nem voltak rosszak a mechnikai tapadást nézve. Előtte a red bullok is azért igen magasan a mezőny előtt voltak, de például 2013-ban a mercedes győzelme nem volt egy étlagos művelet és nem is ők nyertek.

Aztán 2012 is kicsit speciális volt, mert akkor az amúgy szarnak számító mercedes szerezte meg a pole-t (michael schumacher), aki ha nincs a büntetése és az üzemanyagpumpa meghibásodása simán hozta volna ezt a győzelmet.

A brawn gp szerintem a dupla diffúzorral és az év eleji 2 másodperces előnyükkel gondolom nem szorul magyarázatra. Aztán 2008-ban azért nyert hamilton, mert massa képtelen volt körbemenni azon a rohadt pályán, kb bárki más megnyerte volna azt a futamot massa helyett azzal az autóval.

Monaco speciális helyszín, és ha nagy előnye van egy csapatnak minden pályán, tehát minden pályán jól teljesítenek, akkor persze megnyerhetik, és azt se felejtsük, hogy náluk vannak a legjobb pilóták, az is felértékelődik ilyenkor, de nagyon sokszor odaérnek azok, akik a többi pályán nem.

Monaco nem alkalmas arra, hogy következtetéseket vonjunk le belőle.

Majd kíváncsi leszek, hogy montreálban hol lesz a redbull, mert az a pálya ia feküdhet nekik, szóval, ha ez tényleg általános formajavulás, akkor ott is nagyon ott kell lenniük a nyomukban, tele van gyors kanyarokkal. tipikus rb pálya.

McLarenHonda
#5 McLarenHonda 2016. május 31. 11:01  
cyberpunk999:
Monaco mindig speciális, sokszor nyert itt másik csapat, mint aki a bajnokságot. Itt teljesen speciális eset van, maximális leszórítóerő, lassú kanyarok, a kisebb tengelytáv a jó, szinte csak mechanikai tapadás van, csak lassú kanyarok, rövidebb verseny, előzni nem lehet egyáltalán... Monacoból SEMMILYEN következtetést nem lehet levonni. Az rb a mercik mögött van, sokkal.

Direkt visszanéztem, 2013 kivételével általában az nyert, aki a végén is.
Ami a furcsa, hogy a Ferrari mennyire nem ment jól itt.
Szerintem elég közel van az RB. És ne feledjük, még rengeteg zsetonjuk van.

Paberto
#4 Paberto 2016. május 31. 10:57  
Zasalamel:
1986-ban a willi-hondának nem volt 1 sec előnye egyik pályán sem, márpedig a RB motorerő pályákon nagy hátrányban lehet még, de úgy érzem a ferkát e téren is átlépték.

A motorerore Kanadaban valaszt is kapunk.

cyberpunk999
#3 cyberpunk999 2016. május 31. 10:52  

Monaco mindig speciális, sokszor nyert itt másik csapat, mint aki a bajnokságot.

Itt teljesen speciális eset van, maximális leszórítóerő, lassú kanyarok, a kisebb tengelytáv a jó, szinte csak mechanikai tapadás van, csak lassú kanyarok, rövidebb verseny, előzni nem lehet egyáltalán...

Monacoból SEMMILYEN következtetést nem lehet levonni. Az rb a mercik mögött van, sokkal.

velorex
#2 velorex 2016. május 31. 10:27  

Ha úgy ténykednek mint az elmúlt két futamon ,ahol alávágtak az egyetlen Red Bull aspiránsnak Ricciardonak még sanszuk sem lesz.Ha nem úgy ügyködtek volna akkkor mostanra Ricciardo már a vezető Mercedes látóterében lenne.

Zasalamel
#1 Zasalamel 2016. május 31. 09:57  

1986-ban a willi-hondának nem volt 1 sec előnye egyik pályán sem, márpedig a RB motorerő pályákon nagy hátrányban lehet még, de úgy érzem a ferkát e téren is átlépték.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ