Prost: Az F1-nek már nem kritikákra, tettekre van szüksége!

írta: M4Sport
2016. január 14. 13:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az állandó kritikák helyett végre átfogó megoldási javaslatokra lenne szükség a Forma–1 renoméjának helyreállításához – véli a négyszeres világbajnok Alain Prost.

A manapság a Renault nagyköveteként tevékenykedő exversenyző az elmúlt években maga is több alkalommal bírálta a királykategóriát, s mutatott rá a sportág visszásságaira. Sok szakértővel és szurkolóval együtt – hiszen az F1-et az utóbbi időszakban rengeteg kritika érte, hol a motorhangok, a szabályok bonyolultsága, a spórolós versenyzés vagy éppen a túl könnyen vezethető autók miatt.

A sportág döntéshozói, résztvevői a csökkenő nézőszámból, a népszerűségvesztésből maguk is érzik, tenni kell valamit e tendencia megállításáért, és bár 2017-re komoly szabályváltoztatásokat sürgettek, egyre inkább úgy tűnik, sem ez, sem a motorok terén tervezett 2018-as megújulás nem lesz olyan gyökeres, mint korábban hittük. Alain Prost viszont úgy véli, a bírálatok helyett eljött végre a valódi cselekvés ideje. „Nem szívesen mennék bele a távlati kilátásokba, és el is mondom, miért. Az emberek folyton csak egy dologról beszélnek, és ez a legnagyobb baj az F1-gyel” – nyilatkozta Prost a Motorsportnak. „Az emberek górcső alá veszik a motort, a karosszériát, aztán a sportszabályzatot, de véleményem szerint mindent egy egész csomagként kellene kezelni, amihez viszont időre lenne szükség.”

„Emiatt sem szeretném azt látni, hogy bizonyos dolgokat felkap a sajtó – gyakran látok idézeteket, amelyek nem is reflektálnak arra, amit gondolok. Sok dologról van szó, de mindent egyben kellene megváltoztatni.”

Hogy lépni kell, azt az utóbbi hónapokban az FIA elnöke, Jean Todt, valamint Bernie Ecclestone sem győzte hangoztatni: ők annak a veszélyeire hívták fel a figyelmet, hogy a gyártók túlságosan uralmuk alá vonták a sportágat, amivel részben meg is bénították azt. Prost úgy látja, valóban cselekedni kell, de nem lehet egyetlen problémára (pl. motorkérdés) korlátozni a figyelmet. „Igen, de jobb, ha mindent egyben változtatunk meg. Nemcsak a motorról, a karosszériáról van szó, a bevételekről, a sportszabályzatról, és mindenről együtt. Meg kell adni a lehetőséget a kisebb csapatoknak arra, hogy versenyképesek legyenek – nemcsak több pénzt kell adni nekik, hanem megfelelő szabályokkal, különösen megfelelő technikai szabályokkal” – vélekedett a francia.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary