Prost: Mintha Verstappen nem is 18 lenne

írta: M4Sport
2016. május 24. 12:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

Max Verstappen nem egy 18 éves kölyök, sokkal inkább egy rutinos róka benyomását kelti Alain Prostban. A négyszeres bajnok ugyanakkor hangsúlyozta, az idők múlásával egyre kevésbé meglepő, hogy ilyen fiatalon is sikeressé váljon valaki az F1-ben.

Hetek óta mindenki róla beszél. Bár Max Verstappen még csak második idényének futott neki a Forma–1-ben, mégis a cirkusz egyik főszereplőjévé vált. Persze aki minden idők legfiatalabb futamgyőztese lesz, az természetes is, hogy a figyelem középpontjába kerül. De valóban kisebbfajta csoda az, amit az ifjú holland a királykategóriában eddig produkált?

Alain Prost szerint egyfelől lenyűgöző az az érettség, amit Verstappen már 18 esztendősen mutat, másfelől viszont bizonyos szempontból természetesnek, de mindenképpen megmagyarázhatónak tartja a Verstappen-jelenséget.

„Mindenki különböző, így nincs sok értelme az összehasonlításoknak. Csak annyit mondhatok, nagyon érettnek, higgadtnak és erősnek tűnik” – kezdte értékelését Prost. „Emlékeznek a tavalyi monacói balesetére? Ahogyan válaszolt a kérdésekre, ahogyan reagált, amikor nyomás alá helyezték? Ha tizenhét éves vagy, nem így viselkedsz. Persze mindenki más. Michael Schumacher talán valamivel arrogánsabban ugyanezt tette volna, nem tudom. De jobb inkább nem összehasonlítani senkivel.”

A négyszeres világbajnok kiemelte, Verstappenre másfajta nyomás nehezedett első Red Bull-os versenyhétvégéjén, mint az osztrákok versenyzőire általában. „Ez inkább pozitív nyomás volt. A negatív nyomás Danyiil Kvjatra vagy Daniel Ricciardóra nehezedett, hiszen nekik volt vesztenivalójuk. Maxnak nem volt mit veszítenie. Végül tökéletes hétvégét futott, egyetlen hibát sem vétett, ami igazán lenyűgöző – főleg, hogy közben mindenki őt figyelte.”

A francia ugyanakkor rámutatott, az évek múlásával megfigyelhető, hogy a versenyzők egyre fiatalabban kerülnek be az F1-be, s ezen tendenciát látva már nem annyira meglepő, hogy a holland tehetség ilyen éretten versenyez. „Tény, hogy az autókat könnyebb vezetni, mint a mi időnkben, ráadásul ők már nagyon korán kezdik a versenyzést. Ijesztő belegondolni, hogy már négy évesen gokartozott. Ez azt jelenti, hogy tizennégy éve versenyez – ez majdnem az egész élete! Ilyenkor komoly tapasztalatot szerez az ember. Én ennyi idősen még nem is járhattam versenyzőiskolába, mert ahhoz már egyéves jogosítvánnyal kellett rendelkezni. Ezért én csak tizenkilenc évesen kezdtem el autóval versenyezni! Aztán 25 voltam, amikor az első F1-es versenyemet futottam. Ezzel már vénnek számítanék.”

„Nem tudom, milyen voltam tizennyolc évesen, de ennyire higgadt biztosan nem. A gokart persze más, és nem hiszem, hogy ő a gokartban is ennyire higgadt volt. Maxnak már most is óriási tapasztalata van. Néha beszélgetek vele, és nem érzem úgy, hogy tizennyolc éves. A rutinos versenyzők minden trükkjét ismeri már. Az én generációmtól kezdve Sennával, Schumacherrel, Alonsóval, Vettellel és most Maxszal kirajzolódott egy irány: a versenyzők egyre fiatalabbak lesznek.”

Hogy így van, az persze számos tényező megváltozásának eredménye. Egyfelől ma már sokkal átfogóbb képzést kapnak, sokkal szervezettebb körülmények között versenyezhetnek az utánpótlás-kategóriákban, ráadásul a Forma–1 ma nemcsak sokkal biztonságosabbá vált, de az autók sem jelentenek akkora kihívást fizikai szempontból, mint akár egy évtizede.

Prost elképzelhetetlennek tartja, hogy Verstappen az 1980-as években is hasonló villámkarriert futott volna be. „A mi időnkben ott volt Mike Thackwell, aki tizenkilenc volt, mikor bemutatkozott az F1-ben. És még volt egy-két fiú. Megérkeztek a Forma–1-be, és tönkretették saját magukat. Egyszerűen túl fiatalok voltak. Ők valóban csak tizenkilenc évesek voltak. Verstappen viszont nem úgy versenyez, mint, aki tizennyolc. Az új szabályok és autók persze lehetővé teszik, hogy a fiatal versenyzők ilyen teljesítményt nyújtsanak. Az én időmben ez még nem lett volna lehetséges. Akkoriban több tapasztalat és több kilométer kellett ahhoz, hogy valaki eredményes legyen” – összegzett a francia.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki