Q3 a mumuspályán? – Alonso nem is tudja...

írta: M4Sport
2016. szeptember 02. 19:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

Mumuspályának tekintették Monzát, most mégis a legjobb tíz között zárták az ottani nyitónapot a mclarenesek. Fernando Alonso Q3-as szereplésről és 2017-es fejlődésükről filozofált.

Most, hogy a McLaren lassan végre kezdi megvetni a lábát a legjobb tízben, Fernando Alonso elbizonytalanodott, szükségük van-e arra, hogy a legjobb tízbe kerüljenek… Szó sincs persze arról, hogy a spanyol ne örülne a csapata által megtett előrelépéseknek, vagy annak, hogy Monzában délután mindkét autójukkal a mezőny első felébe kerültek. A hétvége kapcsán azonban elbizonytalanítja, hogy a Q3-as szereplés esetén minden valószínűség szerint a szuperlágy gumikkal kellene kezdenie versenyét…

A spanyol és Jenson Button ígéretes formában kezdte az egyik legnehezebbnek ígérkező hétvégéjét: délelőtt még éppen csak kicsúsztak az első tízből, délután viszont mindketten megragadtak ott. Egy olyan pályán, melyen egy évvel ezelőtt csak szenvedtek gyenge motorjuk miatt. „Jó, hogy bent vagyunk a tízben, de a földön kell maradnunk. Még mindig ugyanazok a céljaink, mint tegnap, és azt is tudjuk, hogy nehéz hétvége vár ránk, a Q3-ba jutás pedig meglepetés lenne” – intett türelemre Alonso formájuk kapcsán.

„Még azt sem tudjuk, egyáltalán megéri-e bejutni, hiszen nem tudjuk, mennyire lesznek jók a szuperlágy gumik vasárnap. Higgadtak maradunk tehát, és próbáljuk a legjobb formánkat hozni, mindenféle elvárás nélkül.”

Azt persze ő is elégedetten konstatálta, hogy versenyképesebbek, mint előzetesen hitték. „Talán egy kicsit jobbak vagyunk, mint vártuk. Remélem, jó nap lesz a szombat is.”

Ehhez persze az is kéne, hogy elkerüljék az őt már Spában is hátráltató, és a pénteki edzésnapon újra visszatérő különféle technikai problémák. „Mindig veszélyes, ha nem tökéletes a megbízhatóságod. Folyamatosan tanulnunk kell, és ez meg is történik, de valamiért balszerencsések vagyunk. Nem voltak komoly dolgok ezek, nincs szükség új tervezésre. Egyszerű balszerencséről van szó, és tanulnunk kell belőlük, hogy mire helyzetbe kerülünk, ne ismétlődhessenek meg.”

Jenson Button valamivel bizakodóbbnak tűnt csapattársánál – szerinte erőpálya ide, hosszú egyenesek oda, akár reális cél is lehet számukra az időmérős finálé. „Semmit sem csinálunk másképp, mint szoktunk péntekenként, ezért azt gondolom, a Q3 lehetséges. Az biztos, hogy ez a legnehezebb pálya számunkra, de egész jó volt a tempónk ma. Még van tér a fejlődésre egy körön, de még van időnk változtatni. A hosszú etapjaink rendben voltak, de még lesz munkánk, ha igazán versenyképesek akarunk lenni és jó helyezésekért akarunk harcolni.”

A Honda a múlt hétvégén új erőforrást vetett be, mellyel elégedettnek tűntek. Mivel a mai és az egy évvel ezelőtti McLaren között ég és föld a különbség, adódik a kérdés, vajon a csapat ilyen ütemű fejlődéssel mire juthat 2017-ben?

„Nagyon más tél áll előttünk, hiszen változnak a szabályok” – felelte Alonso. „A karosszériánkat tekintve elégedettek vagyunk, de lehetünk még jobbak is, csökkenthetjük a távolságot a Mercedeshez képest. A motor egy kérdőjel. Még mindig eléggé le vagyunk maradva a legjobb erőforrásoktól, ezért a tél folyamán nagyobb előrelépésre lesz szükségünk. Ez a célunk, ezen vagyunk – de ez most még csak cél” – tekintett előre óvatos bizakodással.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#4 HannaLill 2016. szeptember 03. 09:50  

Hondának el kellene döntenie F1 vagy WTCC , mert a kettő együtt nem megy , itt is gyengék ott is gyengék itt is alázzák őket ott is alázzák őket most éppen hazai versenyükön alázza őket a Citroen.
Valamelyiket fel kell adni mert ennek így ebben a formában csak szégyen lesz a vége oszt akkor jöhet a harakiri.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 03. 09:52

ddb
#3 ddb 2016. szeptember 02. 20:17  
Janisf:
Szerintem ahhoz túl nagy a pontkülönbség...

Csak kettővel több, mint kellene.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 20:18

Janisf
#2 Janisf 2016. szeptember 02. 20:13  
ddb:
Az év hátralévő részére azt találtam magamnak szurkolásom tárgyának, hogy kapják el a Williamst a pontversenyben. Hajrá McLaren!

Szerintem ahhoz túl nagy a pontkülönbség...

ddb
#1 ddb 2016. szeptember 02. 20:00  

Az év hátralévő részére azt találtam magamnak szurkolásom tárgyának, hogy kapják el a Williamst a pontversenyben. Hajrá McLaren!FORMA-1 HÍREK

Austin

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

552016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta