Rádiós szigor: az FIA túllőtt a célon?

írta: M4Sport
2016. július 04. 18:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Force India figyelmeztetni akarta Sergio Pérezt autójának fékhibájára, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban a sokat kritizált rádiós szabályokra hivatkozva megtiltotta, hogy informálják a mexikóit. A helyettes csapatvezető szerint a szigorral „túllőttek a célon”.

A szövetség a 2016-os szezon előtt változtatott a rádiós kommunikációra vonatkozó, egyébként is szigorú szabályokon. Az előírásokról már akkor megoszlottak a vélemények, az Európa Nagydíj után pedig többen komoly kritikával illették őket, látva, hogy Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen is a tilalom miatt került gondba (a csapat nem mondhatta el nekik, hogy orvosolhatják autóik problémáit).

A téma az Osztrák Nagydíj után is a figyelem középpontjában marad, a Force India helyettes csapatvezetője ugyanis elárulta, az utolsó körben fékproblémák miatt kieső Sergio Pérezt a tiltás miatt nem figyelmeztethették – akárcsak a hasonló gondokkal küzdő márkatársat (a futamot ő is feladta). „Vetnünk kell egy pillantást a rádiós szabályra, mert nem szólhattunk a versenyzőinknek, hogy fékek kritikus állapotban vannak” – panaszkodott Bob Fernley az Autosportnak.

„Ez egy kissé aggasztó. Eléggé butának tűnik, hogy bukókeretet akarunk az autókra építeni, de nem mondhatjuk meg a versenyzőinek, hogy a fékek hamarosan elszállnak” – tette hozzá, majd amikor megemlítették, hogy a fékhiba biztonsági kérdésnek minősül, ebben az esetben pedig elvileg üzenhetnek róla a pilótáknak, jelezte, kommunikáltak a versenybírákkal, de nemleges választ kaptak tőlük. „Arról tájékoztattak bennünket, hogy nem adhatunk nekik információt. Erről beszélnünk kell, mert túl messzire mentek. Lehet, hogy Sergio esetén ez nem változtatott volna, de ez akkor is jó példa arra, hogy meg kell vizsgálnunk ezt a dolgot” – hangsúlyozta.

A jelenleg érvényben lévő előírások szerint a csapat az autóval kapcsolatos kritikus problémát jelezheti a pilótának, de csak akkor, ha a szóban forgó alkatrész meghibásodása hamarosan bekövetkezik ez pedig a futam feladásához is vezethet. Az Autosport információi szerint ez a szabály változatlan marad, a szövetség ugyanis tart attól, hogy egy esetleges módosítással teret enged a kódolt üzenetek elterjedésének, melyek nem a balesetek megelőzését céloznák, noha a biztonság ürügyén címeznék őket a pilótáknak.

Márpedig valamit a Mercedes sportigazgatója szerint is tenni kell, főleg azt követően, hogy ők sem értesíthették Nico Rosberget, hogy valami nincs rendben a fékekkel a futam utolsó köreiben (ennek pedig, még ha csak közvetve is, de köze lehetett a sokat említett ütközéshez). Az osztrák ugyanakkor elismeri, a szövetség nincs könnyű helyzetben. „Hol a határ?” – kérdezte. „A csapatok könnyen visszaélhetnének ezzel a szabállyal és a biztonság címén üzennének a pilótáknak. Szerintem egyébként egy kicsit túllőttünk a célon ezekkel a korlátozásokkal. A lazítást Bernie (Ecclestone) javasolta, ez nem az én ötletem. A versenyzők irányítása terén nem kellene, de ezen lehet” – jelezte.

FIA
Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#8 Masters_Of_Hardcore 2016. július 06. 14:46  
trialboj:
Nekem a csúcspont ott volt mikor azt mondta a mérnök hogy ne okoskodjon a pilóta (nem tudom már kinek szóltak) és tartsa be a pittyegésekkor a gázelvételt, mert így lesz a legjobb a körideje, ha lift n’ coast ot használ. Ez a rendszer szerintem instant kizárást érdemelt volna... még gokartban is nevetségesen bugyuta lenne ha pittyegne valami, aa füdbe hogy mikor fékezz :))

Talán Vettelre szóltak rá 14-ben..azthiszem.

bernáthlaci
#7 bernáthlaci 2016. július 05. 14:16  

Attól függetlenül, hogy ez egy hatalmas baromság hogy nem szólhatnak technikai hiba esetén, azért szerintem az is felelőtlenség, hogy ilyen esetben mint most Pereznel sem dönt úgy a csapat, hogy jól van teszek erre a hülye szabályra és megmondom a versenyzőnek, hogy óvja a fékeket és esetleg hogyan. Nem hiszem, hogy a büntetés többe kerülne mint az anyagi kár, nem is beszélve a versenyző testi épségérol.

GreenHonda
#6 GreenHonda 2016. július 05. 14:07  

#4 THIBCZY

#5 TRIALBOJ

Na ezek totál nem hiányoznak nekem sem! Egyébként itt az FIA megint a biztonsági filozófiáját hugyozza szemközt, illetve a megbízhatóság felesleges streiálását legalábbb csökkentik. Oké, hogy legyen kihasználva a technológia, de shownak is lennie kell, élvezetesebb az egész, az emberek pedig ezt szeretik, és a pilóták képességeikre hagyatkozzanak valamelyest. Ha majd a technika ott tart, maguk vezeti az autók magukat, akkor a versenyzők is korlátozódjanak arra, hogy ki tud gyorsabban esetleg gombokat nyomogatni? Ezzel csak azt mondom, nem lehet párhuzamot vonni a kettő között...

trialboj
#5 trialboj 2016. július 05. 07:23  
Thibczy:
Én sem értem, hogy miért nem találják sose az aranyközéputat. Az is nevetséges volt, amikor a mérnökök diktálták, hogy az ideális taktikához pontosan mikor, hol, mennyit vegyenek vissza, hányasban, melyik íven vegyék be a kanyarokat, kb. mintha amatőrök lennének. Viszont az is nevetséges, hogy egy technikai hibáról sem értesíthetik a versenyzőket.

Nekem a csúcspont ott volt mikor azt mondta a mérnök hogy ne okoskodjon a pilóta (nem tudom már kinek szóltak) és tartsa be a pittyegésekkor a gázelvételt, mert így lesz a legjobb a körideje, ha lift n’ coast ot használ.
Ez a rendszer szerintem instant kizárást érdemelt volna... még gokartban is nevetségesen bugyuta lenne ha pittyegne valami, aa füdbe hogy mikor fékezz :))

Thibczy
#4 Thibczy 2016. július 04. 22:18  
cyberpunk999:
Szerintem elég lenne ha a vezetéstechnikai utasítások tiltva lennének. ezeknek a beállításosdi tiltásoknak nem sok értelmük van azon kívül, hogy ha egy nem standard problémával találkoznak a pilóták, akkor bukják a futamot.

Én sem értem, hogy miért nem találják sose az aranyközéputat. Az is nevetséges volt, amikor a mérnökök diktálták, hogy az ideális taktikához pontosan mikor, hol, mennyit vegyenek vissza, hányasban, melyik íven vegyék be a kanyarokat, kb. mintha amatőrök lennének. Viszont az is nevetséges, hogy egy technikai hibáról sem értesíthetik a versenyzőket.

F1890
#3 F1890 2016. július 04. 19:54  

nem lehet beprogramozni úgy a kijelzőt h ha fékhiba vn akkor elkezdhen pirosan villogni?

trialboj
#2 trialboj 2016. július 04. 19:36  

Azért tényleg elég nevetséges, hogy látják hogy elszáll a fék, és akár óriási bukás is lehet belőle, de nem szólhatnak neki.

cyberpunk999
#1 cyberpunk999 2016. július 04. 19:12  

Szerintem elég lenne ha a vezetéstechnikai utasítások tiltva lennének. ezeknek a beállításosdi tiltásoknak nem sok értelmük van azon kívül, hogy ha egy nem standard problémával találkoznak a pilóták, akkor bukják a futamot.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt