Rádiós tilalom helyett inkább le a mérnökorgiával

írta: M4Sport
2016. július 19. 17:17
FOTÓ: ©xpbimages.com

A rádiós korlátozás maga a vicc, az F1-es szabályalkotás pedig nemcsak ezzel, hanem szubjektivitásával és a mérnökuralomnak teret engedő hozzáállásával is túllőtt a célon – véli a korábbi versenyző, Stefan Johansson.

Lewis Hamiltont teljesen kizökkentette a ritmusából, Sergio Pérez egy balesetet volt kénytelen átélni miatta, Nico Rosbergnek pedig három pontról kellett elbúcsúznia. Az elmúlt három versenyhétvége után rendre csak panaszok érkeztek az idén szigorított rádiós szabályok miatt, melyekkel az FIA több csapat szerint is átesett a ló túloldalára.

Meglepetésről persze aligha beszélhetünk. Amikor először fölvetődött a rádiós információáramlás korlátozásának ötlete, a mérnökök már akkor figyelmeztettek, ez így nem fog működni, mivel a mai autók túl bonyolultak ahhoz, hogy a versenyzők segítség nélkül el tudják vezetni őket. Már azon lehetne vitázni, szükség volt-e egyáltalán a szurkolók (vélt vagy valós…) véleményére hivatkozva szigorítani a kommunikációt, de ha már mindenképpen létező problémaként tekintünk erre, adódik a kérdés: miért nem inkább az autókat próbálják leegyszerűsíteni az évtizedek óta bevett rádiós gyakorlatba való beavatkozás helyett?

Ez a fölvetés a McLaren és a Ferrari korábbi versenyzőjében, Stefan Johanssonban is megfogalmazódott, aki ma egyszerre szemléli bennfentesként és egyszerű szurkolóként a száguldó cirkusz eseményeit. „Ez az egész rádiós tilalom egy vicc” – jelentette ki a blogján. „Utálok panaszkodni, de az IndyCarban és a NASCAR-ban legalább csírájában elfojtják, ha valami nem stimmel. Az F1 azonban megalkotta ezeket a hihetetlenül összetett autókat, majd pályára küldte őket, még mielőtt rájött volna, mik is okozhatnak problémát.”

„Három éve mondogatom, soha nem szabadott volna engedni, hogy ennyire bonyolulttá váljanak a kormányok, ennyi beállítást engedélyezzenek rajtuk. Akár van rádiózás, akár nincs, ezek annyira bonyolult autók, hogy a mérnökök minden egyenesben megmondják, mit kell csinálni a következő kanyarig – és ez nevetséges. Emiatt most betiltották a rádiózást, ami a gyakorlatban viszont annyit jelent, hogy most már nem mondhatod meg a versenyzőnek, mit csináljon, még technikai hiba esetén sem.”

Johansson nehezen tud mit kezdeni Nico Rosberg silverstone-i utólagos tíz másodperces büntetésével is. „Mi köze a rádiós tilalomnak ahhoz, hogy egy versenyző megold egy problémát? Szó sem volt arról, hogy Rosberg teljesítménye jobb lett azáltal, hogy szóltak neki, miként oldja meg a problémát, így csupán eljuthatott a célig. Pérez ausztriai eseténél pedig felháborító volt, hogy nem szólhattak a versenyzőnek a fékhibáról a tilalom miatt. Képzeljék el, mi történt volna, ha mindez Monacóban történik, amikor kijön az alagútból! Semmi logika nincs ebben.”

„Emellett engedik, hogy a mérnökök olyan bonyolult autókat építsenek, hogy még a versenyzőknek is külön el kell magyarázni, hogyan kell azt vezetniük a futam során. Gyorsan hátra kell lépni, és vissza kell térni az alapokhoz! Folyamatosan azt ismételgetem, hogy ami most van, az nem más, mint mérnöki orgia! És ha a versenyző sem érti felét sem ennek, akkor mit várunk el a nézőktől? Zsinórban három versenyt láthattunk – Bakut, Ausztriát és Silverstone-t –, ahol gond volt a rádiós tilalommal.”

Nico Rosberg

„Én vagyok a világ legnagyobb szurkolója, de mindig bosszús leszek”

De szerinte nem csak azzal van probléma. A rádiós nehézségek nemcsak egyes versenyzők futamának tönkretételét vonták maguk után, de legutóbb silverstone-ban odáig vezettek, hogy a futamnak csak órákkal a leintés után lett végeredménye. Johansson szerint az F1 jelen helyzetében nem engedhet meg magának ilyesmit.

„Nem tehetek róla, de mivel Californiában élek, minden reggel öt órakor fölkelek, ha verseny van. Izgatottan várom a versenyt, elkortyolgatok egy kávét, és aztán amikor elkezdődik, mindig arra gondolok, miért erőlködöm, csak ott ülök és dühítem magam. Őrület! Én vagyok a világ legnagyobb szurkolója, imádon a versenyzést és az F1-et. Ez a szenvedélyem, minden futamot élőben nézek, mégis mindig bosszús leszek, mert annyi abszurditást látok. Ezért is mondom, el tudom képzelni, mit éreznek a szurkolók.”

„Annyi furcsaság történik ezeknél a szabályalkotásoknál. Jó példa erre a képtelenségre a pálya határára és a fehér vonalakra vonatkozó szabályozás. Silverstone-ban azt mondák, ha mind a négy kerék túlmegy a vonalon három kanyarban, akkor büntetés jár, nincs bocsánat. És a többi kanyarban rendben volt? Mi ez? Ha bárhol máshol átléped a vonalat, azt szabad, de ha ott léped át, akkor megbüntetnek? A teniszben a labda akkor van kint, ha bármelyik vonalon kívül pattan. Nem mondják azt, hogy bent volt, ha mondjuk a hálónál lévő vonalat lépi át. Ha kint volt, kint volt.”

„Miért működik folyton ilyen szubjektíven a bíráskodás az F1-ben? Ha a szabály azt mondja, ne lépd át a fehér vonalat, akkor büntessék meg azt, aki átlépi, és kész. Az F1 már nagyon hozzászokott a szürke területek kihasználásához, és ez nem a versenyzők hibája. De ha rákényszerítenék őket arra, hogy mindig tartsák be a határokat, biztosra veszem, hogy két futam után már senki sem lépné át a fehér vonalat. Büntessenek stop and go büntetéssel, vegyék el az időket az edzéseken, és sose a futam után büntessenek” – dühöngött a 79 futamon rajthoz álló svéd.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

vandr
#3 vandr 2016. július 19. 23:27  

Vagy van rádió és mindent lehet, vagy nincs. Ez a köztes dolog nem igazán megoldás.

bzmatek
#2 bzmatek 2016. július 19. 18:45  

Végre valaki ...

qanic
#1 qanic 2016. július 19. 18:34  

Igaza van.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki