Räikkönen: A Ferrari nem fog mindig álomrajtot venni

írta: M4Sport
2016. március 31. 21:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egész évben a Mercedes legyőzése lesz a cél a Ferrari számára, a megvalósításért azonban még sokat kell tenni – legalábbis Kimi Räikkönen szerint, aki arra is figyelmeztette a szurkolókat, csapata nem fog folyamatosan csodarajtokat produkálni.

Elkaphatja-e a Ferrari a Mercedest? Ez volt a tesztidőszak leggyakrabban feltett kérdése, pontos választ azonban az első futam után sem adhatunk, hiszen bár a viadal jól indult a vörösök számára – a rajtnál a mezőny élére álltak, és vezették is azt a futam megszakításáig –, stratégiai hibájuk után végül a Mercedes ünnepelhetett kettős győzelmet. Bár a címvédő tempója ismét meggyőző volt, úgy tűnik, versenykörülmények között a Ferrari már nincs olyan messze, mint 12 hónappal korábban.

A Mercedes Bahreinben sem dőlhet hátra, a pálya ugyanis jobban fekszik a Ferrari autójának, mint a szezonnyitónak otthont adó ausztrál aszfaltcsík, nem meglepő tehát, hogy a csütörtöki sajtónapon is mindenki azt találgatta, most megállíthatják-e a stuttgartiakat. „Nyilvánvaló, hogy ez a célunk, de elég sok még a tennivaló” – nyilatkozta a csapat finn pilótája, Kimi Räikkönen, amikor nekiszegezték a már jól megszokott kérdést. „Elégedettek vagyunk az alapokkal, de addig nem leszünk teljesen boldogok, amíg nem leszünk folyamatosan a mezőny élén” – tette hozzá.

„Felzárkóztunk, de Melbourne-ben nem sikerült jó eredményt szereznem, hiszen kiestem a versenyből, viszont egyértelmű, hogy tempó tekintetében sikerült előrelépnünk, de még dolgoznunk kell, hogy elérjük a célt” – magyarázta 2007 bajnoka, aki nem érzi magát balszerencsésnek, amiért műszaki hiba miatt kellett feladnia a küzdelmet. „Teljesen világos, hogy az ember jobban örül, ha nem történnek ilyen dolgok, viszont nem mondhatjuk, hogy ez pech volt. Jobban kell dolgoznunk, hogy elkerüljük az ilyen problémákat” – mutatott rá.

„Bizonyos szempontból balszerencsés vagy, ha problémáid vannak a versenyen, de ha a dolgok nem romlanak el csupán a pech miatt. Ha már megtörtént a dolog, akkor az embernek biztosra kell mennie, hogy sikerült orvosolnia a felmerülő problémákat. A tesztek során nem voltak gondjaink, azzal pedig nem lehet mit kezdeni, ha vannak dolgok, amiket még nem tudsz az autóról. Biztosra veszem, hogy most már minden rendben van, ez a hiba azonban most a melbourne-i versenyünkbe került” – folytatta gondolatmenetét.

rajtNem fogják mindig lerajtolni az ellenfeleket

Melbourne-ben a Ferrari mindkét versenyzője lerajtolta a Mercedes-pilótákat, a futam utáni héten pedig több elemzés is napvilágot látott a csapat álomrajtjáról. A Motorsport információi szerint a vörösök a tovább szigorodó rajtszabályok miatt új megoldással állt elő: nem építették be autójukba a második kuplungfület (ezt egyébként is csak vészhelyzetben használhatják), hanem hosszabb elsőt terveztek, ezzel a karral pedig pontosabban megérezhető a kuplung fogáspontja, így a pilóták közelebb kerülhetnek a határokhoz a startoknál, anélkül hogy átlépnék azokat.

A rajt tehát kulcsfontosságú lehet a Ferrari és a Mercedes összecsapásában, hiszen ahogyan azt Ausztráliában (vagy éppen a 2015-ös Magyar Nagydíjon) láthattuk, egy jó indulás után az olaszok ott tudnak maradni a mezőny élén. Felvillant tehát egy újabb reménysugár az izgalmas bajnoki küzdelemben reménykedők és a Ferrari hívei számára, Räikkönen azonban nyugalomra int: szerinte kár lenne arra számítani, hogy a vörösök folyamatosan álomrajtokkal lepik meg ellenfeleiket.

„Ez csak egy rajt volt, egy verseny” – hangsúlyozta. „Reméljük, hogy a többi is ilyen lesz, viszont nagyon nehéz folyamatosan jól startolni. Sok dolog megváltozott a tavalyi év óta, és most minden egy kicsit trükkösebb a csapatok és a pilóták számára, viszont úgy tűnik, az előző versenyen minden jól alakult számunkra. Néha, ha van egy extra felvezető kör, a kuplung túlmelegedhet. Sok kis apróság van, ami alakíthat a versenyeken. Bízunk abban, hogy mindig így indulunk majd, de én azért erősen kételkedem ebben. A legjobbat próbáljuk nyújtani, majd meglátjuk, hova jutunk” – zárta gondolatát.

Kimi Räikkönen

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

qwerm
#5 qwerm 2016. április 01. 10:40  

mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, h vettel egy picit jobban rajtolt, a 2 merci picit szarabbul, kimi átlagosan, és a kakaskodásból jött ki jól. úgyhogy ez picit torzítja a képet.

ernike
#4 ernike 2016. április 01. 09:10  
Hombre B:
Illetve az oldal doboz előtti terelő elem is módosult. Egyébként a diffi-vel kapcsolatban az olasz lapok azt írják, hogy 0,5 mp-t fog jelenteni. Ez azért picit optimista kijelentés.

Baromság, irkálnak össze-vissza. Ha valamivel közelebb lesznek most, az nem ezeknek a minimális változtatásoknak lesz köszönhető. Az olasz sajtó teljesen idióta egyébként, leszokhatnának már erről.

Utoljára módosítva: 2016. április 01. 09:11

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. április 01. 08:55  
Hombre B:
Illetve az oldal doboz előtti terelő elem is módosult. Egyébként a diffi-vel kapcsolatban az olasz lapok azt írják, hogy 0,5 mp-t fog jelenteni. Ez azért picit optimista kijelentés.

Melyik olasz lap írta ezt?

Hombre B
#2 Hombre B 2016. április 01. 08:54  
Atko:
új diffúzor http://i.imgur.com/lWi9Cvv.jpg http://i.imgur.com/B7qYYB3.jpg?1 http://i.imgur.com/gR8vngT.jpg még pár részletes fotó http://i.imgur.com/Iep0SDj.jpg http://i.imgur.com/9xj6mhY.jpg http://i.imgur.com/N9V7RZ3.jpg http://i.imgur.com/WUEDfCb.jpg

Illetve az oldal doboz előtti terelő elem is módosult. Egyébként a diffi-vel kapcsolatban az olasz lapok azt írják, hogy 0,5 mp-t fog jelenteni. Ez azért picit optimista kijelentés.

Atko
#1 Atko 2016. április 01. 08:04  

új diffúzor

http://i.imgur.com/lWi9Cvv.jpg

http://i.imgur.com/B7qYYB3.jpg?1

http://i.imgur.com/gR8vngT.jpg

még pár részletes fotó

http://i.imgur.com/Iep0SDj.jpg

http://i.imgur.com/9xj6mhY.jpg

http://i.imgur.com/N9V7RZ3.jpg

http://i.imgur.com/WUEDfCb.jpg

Utoljára módosítva: 2016. április 01. 08:13

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban