Räikkönen a glóriáról: „Rendben van”

írta: M4Sport
2016. március 03. 11:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kimi Räikkönent nem zavarta a kilátásban a ma reggel először pályára vitt bukókeret. A Ferrari és az FIA részleteket is közölt a ma kipróbált és 2017-ben bevezetendő újításról.

Meglepetéssel indult a reggel Barcelonában: Kimi Räikkönen volt az első versenyző, aki pályára vihette az FIA által 2017-re fejlesztett új fejvédő eszközt, az úgynevezett glóriát. Az érintettek nem jelezték előre, hogy ma kipróbálják a megoldást, így a helyszínen tartózkodó újságírókat is váratlanul érte a furcsa látványt nyújtó Ferrari kigördülése a garázsból.

2007 bajnoka a még kezdetlegesnek számító glóriát mindössze egy installációs körre „vitte el”, melyen elsősorban azt vizsgálta, milyen hatással van az eszköz a versenyző kilátására. A Ferrari később megerősítette, nem terveznek további teszteket, csak a fölszerelhetőségre és a versenyző véleményére voltak kíváncsiak. Az Auto Motor und Sport úgy tudja, az FIA azért Räikkönent választotta ki a próbaúthoz, mert ő volt a legkritikusabb az újítás kapcsán.

A Ferrari a rövid próbát követően a sajtószobába vitte a glóriát, ahol az újságíróknak és fotósoknak testközelből is alkalmuk nyílt szemügyre venni azt. A csapat képviselője elmondta: „Ez egy előzetes konstrukció, amit a Ferrari készített a láthatóság vizsgálatára. Úgy gondoljuk, ez a megoldás részét képezi majd az autónak, és reméljük, hogy jobban fog kinézni. Kimi azt mondta, a láthatóság szempontjából »rendben van«.”

Kiderült, hogy a tesztelt eszköz valójában nem a valódi, FIA által is tesztelt glória volt: szénszálas anyagból készült, míg az eredeti acélból van, és átmeneti rögzítéssel tették fel az autóra, miközben az eredetinél zsanéros, könnyen nyitható megoldást terveznek.

Jelenleg nincs jobb megoldás

Az F1 Bizottság a múlt héten határozott arról, hogy a következő évtől bevezeti a versenyzők fejét védelmező bukókeretet, melyet már jó ideje fejlesztenek. Az eredetileg a Mercedes által megtervezett megoldás nemrég Dél-Angliában egy reptéren tesztelték: nagy sebességgel különböző tárgyakat hajítottak rá.

Az FIA hivatalos magazinja, az Auto legújabb számában külön foglalkozik a glóriával. „Próbáltuk felgyorsítani ezt a projektet az elmúlt tizenkét hónapban, hogy már a 2017-es F1-es autókon használhassuk az eszközt” – nyilatkozta Laurent Mekies, az FIA biztonságért felelős igazgatója. „A legutóbbi tesztnek már ebben a tudatban vágtunk neki. Próbáltunk olyasmivel előállni rajta, melyre már azt mondhatjuk, jelentős előrelépést értünk el vele.”

Andy Mellor, az FIA biztonságtechnológiai kutatásait végző intézet vezetője hozzátette, a legfőbb aggályokat jelentő kerékbecsapódást is hatékonyan hárítja a keret. „Nagyon meggyőző, hogy bár minden szögből igen közel van a versenyző fejéhez, az eszköz így is képes meggátolni, hogy egy kerék eltalálja a versenyző sisakját. Nagyon kis tér van rá, mégis óriási energiákat nyel el, és a kereket sikeresen más irányba tereli tovább” – állapította meg a szakember.

A kutatás során számos irányból, különböző sebességű és méretű tárgyakat ütköztettek a keretnek, de az mindig jól teljesített. A kerekek általi ütést nemcsak levezette, rendre el is deformálta az abroncsot. Az első verziót acélból készítették – részben emiatt (és a nagyobb gumik miatt) is van szó arról, hogy a 2017-es autók minimális tömegét 722 kilogrammra emelik. A későbbiekben csökkenthető lesz a glória tömege a könnyebb anyagok alkalmazásával – az FIA tervei szerint nagyjából 5 kilogrammot nyom majd az eszköz.

Kimi Räikkönen, bukókeret, glória

A Red Bull áprilisban áll elő saját megoldásával

Nem ez ugyanakkor az egyetlen megoldás, amit az FIA vizsgál. Korábban Alexander Wurz, a GPDA (a versenyzők érdekvédelmi szervezete) elnöke beszélt arról, hogy a távolabbi jövőben a most még túl törékenynek bizonyuló, vadászrepülőkön alkalmazott speciális szélvédők bevezetését is elképzelhetőnek tartja. Az FIA emellett a mostanitól eltérő, egy, a versenyző feje fölött patkószerűen ívelt keretet is próbálgat, melyet egy feje tetejére állított Y-alakú elemmel rögzítenek a pilótafülke elejéhez. Sokan tartanak attól, hogy ez a megoldás túlságosan is zavarja a versenyzők látását – például az olyan gyors, emelkedő kanyarokban, mint a belgiumi Eau Rouge.

Nemrég a Red Bull is előállt egy saját fejlesztésű megoldással, melynél a versenyző előtti, nyitva maradt részt speciális szélvédővel fedik be. Christian Horner csapatfőnök elárulta: „A mi megoldásunkat április végén, egy bemutató keretében fogjuk prezentálni.”

Az FIA mindazonáltal az idő szorítása és a kutatások előrehaladott állapota miatt továbbra is saját koncepcióját preferálja az osztrákokéval szemben. Az esztétikum ebben az esetben másodlatos szempont. „Támogatom a jól kinéző megoldást – nekem például a vadászgépszerű tetszik legjobban, de azt mondták, az nem működik. Ebbe az irányba kell haladnunk. A legfontosabb, hogy legyen valamiféle megoldás” – nyilatkozta a témában Felipe Massa, akit 2009-ben a Hungaroringen egy rugó talált fejbe, súlyos fejsérülést okozva ezzel.

FIA
Oszd meg!

13 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

aw123
#13 aw123 2016. március 03. 17:41  
Thibczy:
Ez kibaszott ronda. Úgy néz ki, mint egy WC-deszka.

Vagy mint egy tanga :))

Thibczy
#12 Thibczy 2016. március 03. 16:15  

Ez kibaszott ronda. Úgy néz ki, mint egy WC-deszka.

sundivirtuoz
#11 sundivirtuoz 2016. március 03. 15:03  

Sajnos ez az elem engem abszolút nem győz meg...Az egész zártabb pilótafülke ötlete H. Surtees és Massa balesetei után erősödött fel. Bianchi halála ismét előhozta, de ez a megoldás egyik esetben sem nyújtott volna semmilyen védelmet. Láthattuk, hogy Surtees-ra pont felülről esett a kerék, és RAI sisakja magasabban van, mint a glória ugyanazon pontú magassága, ráadásul egy kerék simán süllyedhet annyira, hogy lenyomja és összetörje a csigolyáit. Massa esetében se lett volna haszna, hisz szemből nyitott. Bianchi meg...nem tudom, az kivédhetetlen volt sajnos és nem hiszem, hogy egy traktort ez eltolna.
Nyilván ezek mind-mind extrém esetek voltak, és bizonyos szempontból ez a glória is nyújthat megfelelő védelmet, de legalább érjen már végig a vezető feje fölé.

Rikii
#10 Rikii 2016. március 03. 13:59  

Kimit ugyan mi zavarja?

Árnyék
#9 Árnyék 2016. március 03. 13:58  
frontember:
Épp a szószátyár Kimit küldték ki ezzel, hogy mondjon róla valamit? :DDDDDD csoda,hogy nem a vállát vonta meg válaszképpen, és bökte oda, hogy "felőlem" :DD

szerintem azért ő mert messze következetesebb és független nyilatkozatai vannak mint bárki másnak... és ami a szívén az a száján... ha azt mondja ez szar, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy az... ;)

frontember
#8 frontember 2016. március 03. 13:18  

Épp a szószátyár Kimit küldték ki ezzel, hogy mondjon róla valamit? :DDDDDD

csoda,hogy nem a vállát vonta meg válaszképpen, és bökte oda, hogy "felőlem" :DD

Enveblo
#7 Enveblo 2016. március 03. 12:38  
kulcsarb:
egy angol oldal szerint Räikkönen véleménye ez volt: "It wasn’t too bad", én ezt nem "Rendben van"-nak fordítanám, főleg, hogy múltidőben van :D

"Okay. It wasn’t too bad" amúgy

Enveblo
#6 Enveblo 2016. március 03. 12:25  
kulcsarb:
egy angol oldal szerint Räikkönen véleménye ez volt: "It wasn’t too bad", én ezt nem "Rendben van"-nak fordítanám, főleg, hogy múltidőben van :D

lehet így is értelmezni, hangsúlytól függ, ne szószerint kezd el mindent értelmezni, legyél kicsit nyitottabb és gondold át

daviid
#5 daviid 2016. március 03. 12:22  

Nekem annyira nem jön be, de meglehet majd szokni. Ha a pilóták kilátását nem zavarja (képek alapján nem nagyon, de pl a lámpákat nem biztos, h fogják látnia középmezőnyben), akkor jöhet, főleg ha ezzel már 1 pilóta életét is meglehet menteni.

csaby_massa
#4 csaby_massa 2016. március 03. 12:14  

nekem még ez a kezdetleges verzió is tetszik és a képekből látszik, hogy semmit sem akadályoz a kilátásban, a távoli képeken meg az látszik, hogy nem ront az autó kinézetén sem, olyan mint egy plusz aerodinamikai elem. ha ezzel sok bajt megelőzhetnek, akkor nincs kérdés, minél hamarabb kötelezővé kell tenni.

SANI{Ó
#3 SANI{Ó 2016. március 03. 12:06  

láthatóság szempontjából....lehet Maldonado-nak kéne ezt tesztelni ?

kulcsarb
#2 kulcsarb 2016. március 03. 12:00  

https://twitter.com/JunaidSamF1/status/705337041542840321

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. március 03. 11:52  

egy angol oldal szerint Räikkönen véleménye ez volt:
"It wasn’t too bad",

én ezt nem "Rendben van"-nak fordítanám,
főleg, hogy múltidőben van :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"