Räikkönen: Ez egy hatalmas ajándék volt…

írta: M4Sport
2016. július 04. 08:25
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kimi Räikkönen ajándékként tekint dobogós helyezésére, és nem elégedett, mert úgy érzi, több volt a versenyében.

A finn versenyző harmadikként csapott célba Ausztriában – idén 4. alkalommal pezsgőzhetett, és 15 pontjának köszönhetően éppen annyi egységgel áll a bajnoki tabellán, mint csapattársa, Sebastian Vettel. Kimi Räikkönen azonban mégsem elégedett. Egyfelől azért, mert úgy érzi, a Ferrarijában több volt annál, mint amit vasárnap kihozott belőle, másfelől azért is, mert a hajrában lehetett volna esélye megelőzni a másodikként célba érő Max Verstappent, csak épp a sárga zászló miatt nem volt módja rá.

A „Jégember” egyetlen kiállással teljesítette a versenyt, amit a csapattársa balesete miatt pályára küldött biztonsági is segített. Csakhogy a 22. körben megejtett kerékcseréje után a két Red Bull mögé tért vissza a pályára, és a csatákkal időt veszített. Ez pont elég volt ahhoz, hogy a hajrában már ne tudjon támadást indítani Verstappen ellen.

„Nem igazán” – válaszolta a kérdésre, elégedett-e. „Persze jó a dobogón állni, jobb, mint a negyedik hely, de ez egy hatalmas ajándék volt számunkra. Panaszkodni nem szabad miatta. Az elején egész jó volt a tempónk, spóroltam a gumival egy kicsit, aztán nyomtam. Előbb felzárkóztunk a Mercedesre, majd időt veszítettünk velük szemben. Egy ideig így ment ez – egész szoros volt.”

A Ferrari taktikáját nem kritizálta. „A kiállásunk után az ötödik helyen találtam magam. Elég nehéz volt utána, de a legnagyobb gondot talán az első Red Bull megelőzése jelentette. Jó volt a tempónk, de nehéz volt elég közel kerülni hozzá, és amikor sikerült, nem volt meg a kigyorsításom, így mégsem támadtam. Szerencsére az egyik körben aztán sikerült átugranom őt, és onnantól jó volt a tempóm. Csak épp kifogytunk a körökből. A sárga zászló nélkül elkaphattuk volna Maxot a végén, de így megy ez. Ő lett a második, én a harmadik. Csalódás, de jobb, mint a semmi. Hoztunk pár pontot Rosbergen, ami jó hír.”

A kérdésre, eredetileg is egy kiállást terveztek-e, vagy csak a biztonsági autó miatt határoztak ezen út mellett, elmondta: „A terv délelőtt azt hiszem, nem az egy kiállás volt, nem ez volt az első számú terv. De aztán változtattunk, mivel sosem tudtuk, milyenek lesznek a körülmények. Tegnap és pénteken is sokat változtak. Ilyenkor változtatni kell, és több tervvel kell készülni. Aztán végül nem volt nehéz döntést hozni: a gumim jó állapotban volt, és gyors voltam, de sajnos már nem volt több kör. A sárga zászlók sem segítettek a végén, de ez része a versenyzésnek.”

Räikkönen a futam elejével és a Ferrari tempójával tehát elégedett volt. De mit várhatunk tőlük Silverstone-ban? „Meglátjuk a következő hétvégén. Mint mondtam, az autót jónak éreztem a versenyen, de nehéz volt előzni. Miután közel kerültem, nehezebb volt elmenni, mint arra számítottam. Amikor viszont magam voltam, a tempóm rendben volt. Silverstone egy másfajta pálya. A körülmények talán hasonlóak lesznek, de nem tudhatjuk. Sok dolgunk volt a hétvégén az autónk beállításával – meglátjuk, ott hogy sikerül” – fogalmazott 2007 bajnoka.

Oszd meg!

28 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

j0hNniE
#28 j0hNniE 2016. július 05. 11:49  
DUdi:
Gazzetta’s drivers ratings: Raikkonen: 7 (It was more a gift than a deserved podium. Good move on Ricciardo at the end of the race) Vettel: 8 (He brings Ferrari from 9th place to the lead. Betrayed by a risky strategy)

Azért ez kemény... Azt nem nézték, hogy Vettel úgy volt első, hogy nem volt kint a boxban és kb 15 másodpercre volt tőle a Ricciardo Kimi páros is? Na sebaj :) Az olasz blikk....

Lali
#27 Lali 2016. július 04. 21:43  

Persze a Ferrari akkora Vettel fétisbe van,hogy az fáj! Kimi volt kedvezőbb helyzetben, mégis akkora taktikai zsenik hogy a második helyről az ötödre sikerült eljuttatni! És csodálkoznak rajta hogy mákol egy harmadik helyet! Ez a Kimi jól megy de a csapat szopatja mert nem tudnak taktikázni. Annyira Vettellel akarják megnyeretni a futamot hogy az már fáj. Pedig nem biztos hogy ő az aki képes lesz rá. A kocsi nem engedi a győzelmet nem elég jó.A két versenyző jó páros ,csak engedjék el Vettellel ezt az évet nem lesz vb ! Az év második felében előjön hogy kinek van még cserélhető cumója annak kell kedvezni akinek eszköze is van hozzá.

andrea1
#26 andrea1 2016. július 04. 21:07  
DUdi:
Raikkonen ready to commit future to Ferrari A deal to keep the veteran driver with the Italian team is expected to be finalised in the near future http://www.gazzettaworld.com/news/motor-sport/formula-1/raikkonen-commit-future-ferrari/

Igazából nem tudom esetleg ki lehetne opció, mert azok szerintem foglaltak. Lehet rosszul gondolom. Ha nem szerződnek le vele újra akkor se bánkódhat szerintem, eprsze fájdalmasabb lenne mint tavaly, bár inkább a kár-t mondanám rá, mert idén akkor is jobban megy, megtette amit lehetett (lehetett volna itt-ott szerencsésebb, 1-1 hiba nem lett volna) és ilyen két év után ami mögötte van jól ment, összeszedettebben ez már inkább Kimire emlékeztető év mint az előzőek. Ha meg azt mondják normálisan, korrekten neki van jobb opció, köszönik akkor sincs baj már érthető lenne a búcsú a kora miatt is Nah de meglátjuk mi lesz

Viszont ha nincs opció másra, akkor igenis zárjuk le előbb ezt a történetet :D Pl a Ring előtt vagy még a nagy szabadság előtt......

Utoljára módosítva: 2016. július 04. 21:10

DUdi
#25 DUdi 2016. július 04. 20:08  

Raikkonen ready to commit future to Ferrari
A deal to keep the veteran driver with the Italian team is expected to be finalised in the near future
http://www.gazzettaworld.com/news/motor-sport/formula-1/raikkonen-commit-future-ferrari/

DUdi
#24 DUdi 2016. július 04. 20:07  

Gianlu D’Alessandro ‏@Gianludale27
According to Motorsport, Ferrari would spend their last 3 tokens on the combustion chamber. The upgrade should be brought in Belgium

DUdi
#23 DUdi 2016. július 04. 20:07  

Gianlu D’Alessandro ‏@Gianludale27
#Ferrari: changes related to the track
- Wings with less downforce
- Floor changes
- Longer sidepods/engine cover

Utoljára módosítva: 2016. július 04. 20:07

DUdi
#22 DUdi 2016. július 04. 19:54  

Gianlu D’Alessandro @Gianludale27
Arrivabene: "Kimi did a great race, always on the attack. He deserved more at the end. But a good result for him & for the team" #Raikkonen

DUdi
#21 DUdi 2016. július 04. 19:54  

Gazzetta’s drivers ratings:
Raikkonen: 7 (It was more a gift than a deserved podium. Good move on Ricciardo at the end of the race)
Vettel: 8 (He brings Ferrari from 9th place to the lead. Betrayed by a risky strategy)

DUdi
#20 DUdi 2016. július 04. 19:54  

La Gazetta Dello sport:
-"why is it that everytime Ferrari has the ball to win, they wont make it? Yesterday victory was there to be taken, but nothing happened, because Kimi was too far away when he woke up too late. He didn´t even try to overtake Verstappen." Pino Allievi wrote

Luigi Perna from same La Gazetta Dello Sport:
-"Vettel came from 9th of the grid fighting like a lion. Ferrari tried to get a big result and was convinced even from the victory, but they took a too big risk ."

Alberto Sabbatini from Autosprint:
- "Kimi failed again to be competitive against Verstappen. What can you say? they need a more aggressive driver."

ego
#19 ego 2016. július 04. 19:47  

Hát persze, agyon kellett volna vernie a merciket hogy itt néhány kedves szurkoló társnak megfeleljen....azért naaa, igenis nagyon szépet ment, még úgy is hogy a sc nem segített neki.

Lombardo
#18 Lombardo 2016. július 04. 18:00  
Mika:
Szerintem nem lényegtelen. A Mercik epp kergetőztek, közel maximális tempón lehettek. :)

Úgy látszik, a Ferarri szurkolókat annyira nem hatja meg, hogy a negyedik helyen haladva a végén fut néhány jó kört.

Mika
#17 Mika 2016. július 04. 16:14  
Zasalamel:
Lényegtelen, mert amikor kellett a mercik 10-15 kör alatt 20 sec előnyt autóztak ki a RB + Kimi trióval szemben. Teljesen más kategória a merci.

Szerintem nem lényegtelen. A Mercik epp kergetőztek, közel maximális tempón lehettek. :)

KIMI AND THE RED POWER
#16 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 04. 15:37  
kimi-sebfan:
Én mondjuk nem nagyon láttam Kimit és Vettelt ugyanabban az autóban anno,hogy így összehasonlítsam őket!

Olvass már lejjebb kérlek és rakd össze...

kimi-sebfan
#15 kimi-sebfan 2016. július 04. 15:29  

Én mondjuk nem nagyon láttam Kimit és Vettelt ugyanabban az autóban anno,hogy így összehasonlítsam őket!

KIMI AND THE RED POWER
#14 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 04. 15:02  
kimi-sebfan:
Te meg azt a pici dolgot felejted el,hogy megint előrébb rajtolt volna Vettel,csak büntit kapott!

Mit kavarod a dolgokat? Állítása szerint ezt ma egy régi Kimi behúzta volna. Tekintve, hogy egál volt a tempó Vettellel, írtam, hogy akkor a régi Kimi jobb mint Vettel. Baromira mindegy ebből a szempontból, hogy 5 mp-cel mögötte ment vagy 2-vel előtte.

Utoljára módosítva: 2016. július 04. 15:25

f1m12
#13 f1m12 2016. július 04. 14:53  
KIMI AND THE RED POWER:
Ilyen az amikor nem követed a versenyt. Ugyanazt a tempót futotta mint Kimi, csak 5 mp-cel lemaradva.

Ebből kifolyólag az következik h ha nincs Vettel büntetése akk előrèbb haladva mente volna ugyanazt s nem Kimi mögött. Elötte vègzett volna.

kimi-sebfan
#12 kimi-sebfan 2016. július 04. 14:51  
KIMI AND THE RED POWER:
Ilyen az amikor nem követed a versenyt. Ugyanazt a tempót futotta mint Kimi, csak 5 mp-cel lemaradva.

Te meg azt a pici dolgot felejted el,hogy megint előrébb rajtolt volna Vettel,csak büntit kapott!

KIMI AND THE RED POWER
#11 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 04. 14:28  
Rikii:
Azert Vettelnek volt egy 5 rajthelyes buntetese, nem tudjuk mire lett volna kepes ha elorol rajtol.

Ilyen az amikor nem követed a versenyt. Ugyanazt a tempót futotta mint Kimi, csak 5 mp-cel lemaradva.

Zasalamel
#10 Zasalamel 2016. július 04. 13:08  
Mika:
És ahhoz mit szóltatok, amikor Kimi a 40+körös gumikkal csak pár tizeddel autózott lassabban mint az élen a friss gumis Mercik? :)

Lényegtelen, mert amikor kellett a mercik 10-15 kör alatt 20 sec előnyt autóztak ki a RB + Kimi trióval szemben. Teljesen más kategória a merci.

Rikii
#9 Rikii 2016. július 04. 13:00  
KIMI AND THE RED POWER:
Akkor egy fiatal sikeréhes Räikkönen tempójának közelébe se ér Vettel. :)

Azert Vettelnek volt egy 5 rajthelyes buntetese, nem tudjuk mire lett volna kepes ha elorol rajtol.

Utoljára módosítva: 2016. július 04. 13:03

Rikii
#8 Rikii 2016. július 04. 12:58  
kimi-sebfan:
...........ami hátrány a SC miatt volt csak annyi!

Nem azt mondtam, hogy erobol nyert volna, hanem hogy kihasznalta volna a helyzetet.

Mika
#7 Mika 2016. július 04. 12:58  

És ahhoz mit szóltatok, amikor Kimi a 40+körös gumikkal csak pár tizeddel autózott lassabban mint az élen a friss gumis Mercik? :)

KIMI AND THE RED POWER
#6 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 04. 12:03  
Rikii:
Nem volt rendben tole. Egy fiatal sikerehes Raikonnen ezt a futamot behuzta volna. Leven hogy igy is mindossze 6 masodperces hatranyban ert be.

Akkor egy fiatal sikeréhes Räikkönen tempójának közelébe se ér Vettel. :)

DUdi
#5 DUdi 2016. július 04. 11:30  
kimi-sebfan:
...........ami hátrány a SC miatt volt csak annyi!

+ az utolsó körös Merci affér miatt is jelentősen csökkent a hátrány. Mindegy. Én örülök a 3. helynek.

kimi-sebfan
#4 kimi-sebfan 2016. július 04. 11:24  
Rikii:
Nem volt rendben tole. Egy fiatal sikerehes Raikonnen ezt a futamot behuzta volna. Leven hogy igy is mindossze 6 masodperces hatranyban ert be.

...........ami hátrány a SC miatt volt csak annyi!

Rikii
#3 Rikii 2016. július 04. 10:44  

Nem volt rendben tole. Egy fiatal sikerehes Raikonnen ezt a futamot behuzta volna. Leven hogy igy is mindossze 6 masodperces hatranyban ert be.

Utoljára módosítva: 2016. július 04. 10:44

KIMI AND THE RED POWER
#2 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 04. 09:43  

Ez a hétvége nagyon rendben volt tőle. A Q3-ban és a versenyen egál volt a tempó Vettellel, esőben is tökösen ment és a leggyorsabbak között volt. A rajtnál jól jött el, a hűvös és a gumihátrány ellenére pozíciókat nyert. Tempója alapján páholyból nézhette volna a Mercik ütközését, de sebaj még több ilyen hétvégét.

andrea1
#1 andrea1 2016. július 04. 09:16  

Az egész hétvégéből az utolsó 5-6 kört láttam, kár hogy Max nem.sikerült, de mondjuk egy dobogó nem rossz, ezzel az eredménnyel nem kell bánkódni, nem őt érte a defekt se. Korrekt. Hajrá továbbra is!

Utoljára módosítva: 2016. július 04. 09:28PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

12016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"