Räikkönen kifakadt a versenybírókra – és nem csak Verstappen miatt!

írta: M4Sport
2016. július 24. 20:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

A hétvége egyik főszereplője minden kétséget kizáróan a versenybíróság volt, akik több vitatható döntést is hoztak vagy épp nem hoztak. Kimi Räikkönen szerint a Forma-1-nek sokkal következetesebbnek kell lennie a szabályok betartatásában, mert azok mindenkire ugyanúgy érvényesek.

A Ferrari finn pilótája Max Verstappen mögött, a hatodik helyen fejezte be a Magyar Nagydíjat, de az utolsó körökben többször is majdnem összeütköztek ellenfelével, sőt, egyszer össze is ért autójuk a nagy csatározásban. Räikkönen szerint Verstappen megmozdulása nem volt szabályos, mivel kétszer is irányt változtatott, amikor a világbajnok meg akarta előzni.

De Räikkönen a döntéshozókra is kitért, akiknek volt dolguk rendesen ezen a hétvégén. „Vannak szabályok, de úgy tűnik, a hétvégén ezek megkérdőjelezhetőek voltak és itt nem csak a Max és köztem történt esetről beszélek, hanem például a szombatiakról is. Miért vannak szabályok, ha a versenybírák azt mondják „itt elfogadtató, itt viszont nem”. Értelmetlenek, hogyha nem vonatkoznak minden esetre, minden pilótára.”

A 2007-es világbajnok ezután kitért a szombati döntésre, miszerint nem büntették meg azt az öt autót- köztük Max Verstappennel – akik az időmérő edzés első szakaszában 107 százalékon kívül voltak. „Egy jó példa erre a tegnapi időmérő. A 107 százalékos szabály ezek szerint azokra nem érvényes, akik tovább jutnak, csak azokra, akik kiesnek. Hogyan lehet, hogy ugyanazt a szabályt, ugyanazon az időmérőn két különböző módon értelmezik? Ha valaki el tudná nekem ezt magyarázni…”

Räikkönen szerint a sportot így egyáltalán nem lehet komolyan venni, főleg a kívülállóknak. „De ez a Forma–1 mostanában és valamin változtatni kell. Kívülről nézve rosszul fest és ez így nem fair. Ha van egy szabály, akkor annak minden esetben érvényesnek kell lennie és mindenkire ugyanúgy vonatkoznia kell.”

A versenybírók végül nem találták bűnösnek Max Verstappent sem, aki Räikkönen szerint kétszer is irányt változtatott, miközben a finn megpróbált elé kerülni. „Nekem úgy tűnt, először jobbra ment, aztán én úgy döntöttem, balról próbálkozom. De ő is visszajött, így megpróbáltam elkerülni az ütközést. Ha eldöntöm, hogy melyik irányba megyek, nem indulhatok utána a másik irányba. Jó, hogy félig-meddig sikerült elkerülnöm. Szerintem nem volt szabályos. De, ahogy már mondtam, a versenybírók – vagy akik eldöntik, mi legyen ilyen esetekben, a versenybírók és más emberek – és ahogy értelmezik a szabályok egy kész vicc.”

Oszd meg!

21 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#21 f1m12 2016. július 25. 11:35  
niconauta:
Rosbi szerintem tudatosan lelkiekben lemondott a vébé címről a merci mellett, amikor aláírta a hosszabító szerződést van az pénz, gyereke született, vannak fontosabb dolgok

hát ha érzi, h megcsinálhatná, de lemond róla más-más okok miatt, akkor ő a világ balfasza. akkor semmi keresnivalója itt. a Mercinek ez megfelelne, egy pilóta, aki kussol, de rohadt megalázó.

Enveblo
#20 Enveblo 2016. július 25. 10:50  
SANI{Ó:
"először jobbra ment, aztán én úgy döntöttem, balról próbálkozom. De ő is visszajött,..." igen jött a kanyar és ment (szabályosan) az ívre, mivel Max volt elől...annyira egyértelműen szabályos, hogy nem is értem mi itt a hőzöngés tárgya.... magán a szakaszon csak 1x váltott irányt, szabályosan....

a második irányváltás után (ami szerinted az ív volt) kiegyenesítette a kormányt és csak utána kanyarodott, szóval az is irányváltás volt. nem is értem hogy lehetsz te ennyire buta

bando011
#19 bando011 2016. július 25. 09:19  
SANI{Ó:
"először jobbra ment, aztán én úgy döntöttem, balról próbálkozom. De ő is visszajött,..." igen jött a kanyar és ment (szabályosan) az ívre, mivel Max volt elől...annyira egyértelműen szabályos, hogy nem is értem mi itt a hőzöngés tárgya.... magán a szakaszon csak 1x váltott irányt, szabályosan....

Hüüü ez sok tul okos mintha világ életében forma 1-es pilóta lett volna!!!!! Hát én eddig se nagyon kommentáltam itt de ahogy látom ezután sem fogok!!! ne haragudjatok de ez olyan mint lóval imádkozni!!! Kész vicc néhány "szakértő" hahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!DDDDDDDDDD

szabotor
#18 szabotor 2016. július 25. 08:47  

szerintem van már olyan szinten a számítástechnika, hogy ilyen szituációkat számítógépekkel képelemzés útján tudjanak büntetni. mivel minden kanyarban van egy kamera az esetek nagy többségében én a gépre hagyatkoznék, ha mondjuk egy 80% feletti értéket adna egy kiértékelés után. akkor is lenne egy csomó vitatott eset, de a jóval egyértelműbb szituk kikerülnének ez alól a kalap alól.

én úgy gondolom, hogy mind max-kimi esetnél, mind a rosberg esetnél részrehajlók voltak a döntéshozók. a buttonos esettel sem értek egyet, amikor valaki több pozíciót veszített, ott már kb megette a fene a versenyét, nem oszt nem szoroz, ha "segítenek neki". súlyos problémakör ez, vagy a szabályok nem egyértelműek, vagy a bírók nem következetesek, vagy egyes szabályok néha kötelezőek, néha csak ajánlottak. a betű szerinti jogászkodás sem a kiút ebből...

DUdi
#17 DUdi 2016. július 25. 08:10  
SANI{Ó:
"először jobbra ment, aztán én úgy döntöttem, balról próbálkozom. De ő is visszajött,..." igen jött a kanyar és ment (szabályosan) az ívre, mivel Max volt elől...annyira egyértelműen szabályos, hogy nem is értem mi itt a hőzöngés tárgya.... magán a szakaszon csak 1x váltott irányt, szabályosan....

Ha idézel akkor tedd már pontosabban meg. Lemaradt ugyanis a "Nekem úgy tűnt" rész.
Amúgy a hőzöngés tárgy ez. Hadd legyen már meg a joga, hogy a saját véleményét a szituációról elmondhassa még akkor is ha ez nem is tetszik egyeseknek.

SANI{Ó
#16 SANI{Ó 2016. július 25. 07:37  

"először jobbra ment, aztán én úgy döntöttem, balról próbálkozom. De ő is visszajött,..."

igen jött a kanyar és ment (szabályosan) az ívre, mivel Max volt elől...annyira egyértelműen szabályos, hogy nem is értem mi itt a hőzöngés tárgya....

magán a szakaszon csak 1x váltott irányt, szabályosan....

Go.Michael
#15 Go.Michael 2016. július 25. 07:01  

Azért hihetetlen hogy ez a rádiós szabály, illetve a manőverezés is kb. futamról futamra születik meg. Történik valami, JA írjuk be ezt is a szabályba, tényleg... kb. így születik ez az egész év, próbálgatták az időmérőt, még se jó, térjünk vissza a régihez, döbbenet számomra.

Bezzeg ha ez a szitu fordítva történik, Kimi el van küldve jó meleg éghajlatra, Verstappen nagy tehetség, ez megkérdőjelezhetetlen, Wéber rá ejakulál minden hétvégén, de azért álljon meg a menet, ami szabály az szabály.

Viszont örülök annak, hogy Kimi idén ilyen motivált és érdekli az amit csinál, hol így hol úgy a kocsi engedi is kihozni a maximumot, de örülök hogy végre motiváltnak látom.

sfdrake
#14 sfdrake 2016. július 25. 00:27  
szabotor:
amellett, hogy részben igaza van, az ilyen átmeneti esős időmérőkön sose alkalmazták, nem csak a mai versenyen, és valljuk be, ha már egy piros zászló van, az bőven elég indok egy vis major hivatkozásra. engem jobban aggaszt a dupla sárga zászlós eset, ahol 1 tizedes lassulást elfogadhatónak tartanak. hány sárgás jelzés kell, hogy jelentősen lassuljanak? pl időmérőn a további vitát elkerülendő az összes a zászlót érintő kört törölnék, ne azon múljon már a pályabírók meg a versenyzők élete, hogy egy vadbarom 1 tizedet lassítva felkészült-e a megállásra vagy sem. így tuti nem nyomná tovább, kímélné a technikát...

Persze ilyen körülmémyek között ne alkalmazzák a 107% os szabályt, oké. Az utolsókra, akik q1ben kiestek alkalmazták, a tovább jutókra nem. Ez it a gond.

Pauszaniasz
#13 Pauszaniasz 2016. július 25. 00:05  

MSC-t ezért szétszedték már (2011 Monza ) ahol mindössze 1 megkérdőjelezhető mozdulat volt: //auto.indavideo.hu/video/Monza_Olasz_Nagydij_F1?s=188.85. Hihetetlen hogy egyesknek mindent elnéznek Rosberg sárgazászló Max irányváltásai.(MSC hirtelen az avatarodröl jutott eszembe.)Ellenkező esetben (ALO KIMI HAM VET) egyszerre büntetnek.


Tisztelt Motorsportal!

Ki találta ki azt a hülyeséget hogy a cikket különböző betűtípusokkal írjátok meg? Legyetek szívesek térjetek vissza egyfajta betűtípushoz maximum félkövér/dőlt betűtípushoz mert a jelenlegi formában jelentősen rontja a cikk olvashatóságát.

niconauta
#12 niconauta 2016. július 24. 23:42  
Lali:
Hamilton nyert mert Rosberg tökeit Toto elzárta a szerződése mellé, két űrautó elment elől senki le se szarta.Mikor Hamilton megcsúszott Rosberg meg a nyakára esett két kanyar múlva meg másfél másodperc megint az előny. Rosberg épp hogy meg nem állt nehogy megelőzze! Szánalom.! Mindenki a két redbullt meg a ferrarit figyelte. Ha nem lennének a mercik senki nem sírna utánuk szerintem!

Rosbi szerintem tudatosan lelkiekben lemondott a vébé címről a merci mellett, amikor aláírta a hosszabító szerződést
van az pénz, gyereke született, vannak fontosabb dolgok

sztárvorsz
#11 sztárvorsz 2016. július 24. 23:38  

Nekem az az érzésem, hogy itt megint egy szürke területről van szó szabályok közt. Egy hosszú egyenesben ha a mind a két irányváltás bőven a kanyar előtt történik (magyarul cikázás), az egyértelmű szitu volna. Ha a 2. a kanyar előtt történik nem sokkal már más a helyzet némiképp. Érdekes volt amit Wéber mondott, hogy szerinte azzal még nincs gáz, ha a 2. az ideális ívre tartó irányváltás. Ez jogos, csak hát ki dönti el hogy melyik az ideális ív? Mert hát simán mondhatja Verstappen, hogy neki abban a körben az volt az ideális ív, és már a kanyarra fordult rá ott. Persze a napnál is világosabb, hogy dupla irányváltás volt, jogilag még is nehéz megfogalmazni mi volt a szabálytalan benne.

ui.: az meg hogy kírják, hogy vizsgálnak valamit, csupán show elem..

Utoljára módosítva: 2016. július 24. 23:53

Lali
#10 Lali 2016. július 24. 23:10  
Konszpiresiszeoriz:
Ne lökd már tovább ezt a szarságot!! Nyert Hamilton oszt kész, a többi is szabályos volt...

Hamilton nyert mert Rosberg tökeit Toto elzárta a szerződése mellé, két űrautó elment elől senki le se szarta.Mikor Hamilton megcsúszott Rosberg meg a nyakára esett két kanyar múlva meg másfél másodperc megint az előny. Rosberg épp hogy meg nem állt nehogy megelőzze! Szánalom.! Mindenki a két redbullt meg a ferrarit figyelte. Ha nem lennének a mercik senki nem sírna utánuk szerintem!

qwerm
#9 qwerm 2016. július 24. 22:53  

több, mint 1 alkalommal váltott irányt. ez innentől kezdve nem (kéne, hogy) kérdés (legyen)

Dinov
#8 Dinov 2016. július 24. 22:39  

Ez a hétvége egy vicc volt a versenyitányítás részéről, örülök, h nem sikerült kimennem a ringre, pedig be volt tervezve, de már egyáltalán nem bánom.

F1890
#7 F1890 2016. július 24. 22:26  

sztem ez most versenybaleset volt, nem értették meg egymást. kimi célegyenesben is bevetődhetett volna mert volt párszor elég közel hozzá . de a tempója jó volt most, örvendetes ez.

Konszpiresiszeoriz
#6 Konszpiresiszeoriz 2016. július 24. 21:41  
szabotor:
amellett, hogy részben igaza van, az ilyen átmeneti esős időmérőkön sose alkalmazták, nem csak a mai versenyen, és valljuk be, ha már egy piros zászló van, az bőven elég indok egy vis major hivatkozásra. engem jobban aggaszt a dupla sárga zászlós eset, ahol 1 tizedes lassulást elfogadhatónak tartanak. hány sárgás jelzés kell, hogy jelentősen lassuljanak? pl időmérőn a további vitát elkerülendő az összes a zászlót érintő kört törölnék, ne azon múljon már a pályabírók meg a versenyzők élete, hogy egy vadbarom 1 tizedet lassítva felkészült-e a megállásra vagy sem. így tuti nem nyomná tovább, kímélné a technikát...

Ne lökd már tovább ezt a szarságot!!
Nyert Hamilton oszt kész, a többi is szabályos volt...

szabotor
#5 szabotor 2016. július 24. 21:31  
Enveblo:
régen úgy volt hogy nem mehet a versenyen, ha nincs 107%, azt is vedd figyelembe persze hogy igaza van...

amellett, hogy részben igaza van, az ilyen átmeneti esős időmérőkön sose alkalmazták, nem csak a mai versenyen, és valljuk be, ha már egy piros zászló van, az bőven elég indok egy vis major hivatkozásra.

engem jobban aggaszt a dupla sárga zászlós eset, ahol 1 tizedes lassulást elfogadhatónak tartanak. hány sárgás jelzés kell, hogy jelentősen lassuljanak? pl időmérőn a további vitát elkerülendő az összes a zászlót érintő kört törölnék, ne azon múljon már a pályabírók meg a versenyzők élete, hogy egy vadbarom 1 tizedet lassítva felkészült-e a megállásra vagy sem. így tuti nem nyomná tovább, kímélné a technikát...

Enveblo
#4 Enveblo 2016. július 24. 21:18  
szaki:
Igaza van. A hrt meg mindig hatulro vagott neki a versenynek, ugyhogy nem volt hova hatrasorolni oket...

régen úgy volt hogy nem mehet a versenyen, ha nincs 107%, azt is vedd figyelembe

persze hogy igaza van...

Utoljára módosítva: 2016. július 24. 21:19

szaki
#3 szaki 2016. július 24. 21:00  
Enveblo:
egy gondolkodó ember, aki kérdéseket ébreszt? ez nem méltó az f1-re... hol vannak a szép sablonnyilatkozatok? egyébként igaza van, a 107%ot még a hrt-re sem alkalmazták sose...

Igaza van. A hrt meg mindig hatulro vagott neki a versenynek, ugyhogy nem volt hova hatrasorolni oket...

kimpa
#2 kimpa 2016. július 24. 20:43  

Igaza van.
Mostanában össze vissza hozzák a döntéseket.

Enveblo
#1 Enveblo 2016. július 24. 20:05  

egy gondolkodó ember, aki kérdéseket ébreszt? ez nem méltó az f1-re... hol vannak a szép sablonnyilatkozatok?

egyébként igaza van, a 107%ot még a hrt-re sem alkalmazták sose...

Utoljára módosítva: 2016. július 24. 20:06

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

22016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

Innen várja a mezőny a lámpák szabad jelzését!