Räikkönen nem úgy gondolta – a Pirelli elégedett a teszttel

írta: M4Sport
2016. január 27. 08:46
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Pirelli szerint félreértelmezik Kimi Räikkönen újfejlesztésű esőgumikról tett hétfői nyilatkozatát. A cég elégedetten értékelte a kétnapos tesztjét, s előrevetítette, már idén debütál az új abroncsuk.

Lezajlott a 2016-os év első Forma–1-es tesztje – igaz, csak egy három csapat részvételével zajló kétnapos gumitesztről van szó. A Pirelli a Ferrarival, a Red Bull-lal és a McLarennel a mesterségesen fellocsolt franciaországi Paul Ricard versenypályán gyakorolt hétfőn és kedden. A teszt során a három csapat összesen 659 kört, azaz 2326 kilométert teljesített egy rövidített, 3,5 kilométeres pályaszakaszon. A két nap során átlagban 11 Celsius-fokos volt a hőmérséklet, ami ugyan nem volt ideális, a gyártó így is elégedett volt a gyűjtött adatokkal.

Versenyigazgatójuk, Mario Isola biztos benne, hogy a pályára vitt prototípusok közül valamelyik keverék még 2016-ban élesben is debütál majd. „Egyelőre még képtelenség kiértékelni, melyik variáció a legjobb, hiszen még ki kell értékelnünk az adatokat. Most még tehát nincs végső eredmény, de úgy egy héten belül lehet. Az első benyomásunk az volt, hogy jó a keverékünk, és bizonyos módosítások is jól működnek. Nem vonok még mérleget a tesztről, de nagyon magabiztosak vagyunk, kipróbáltunk pár igen ígéretes gumit. Ha elkészül a mostani teszt alapján az új gumi, be fogjuk vetni év közben. A lehető leghamarabb szeretnénk bevetni” – idézte a Motorsport az olaszt.

Nem mindenki volt viszont ennyire pozitív az általa emlegetett prototípusok kapcsán. Kimi Räikkönen hétfőn a nap végén meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott róluk, s megjegyezte, ő jobbnak érezte a 2015-ös abroncsokat. Isola szerint félreértik a finn szavait. „Kimi hétfőn különböző prototípusokat tesztelt teljesen esős körülmények között. Amennyire én tudom, nem volt elégedetlen. Nem érzett túl nagy különbséget, de ez nem is ért minket váratlanul, mert mint mondtam, a célunk az volt, hogy olyan prototípust fejlesszük, amely jobban működik teljesen esős körülmények között” – fogalmazott Isola.

Az F1-es istállók kedden végleg elbúcsúztak 2015-ös autóiktól, s most a Pirellihez hasonlóan ők is visszatérnek a gyárba: mostantól már minden figyelmüket a 2016-os felkészülésre összpontosítják. Legközelebb február 22-én Barcelonában hajtanak újra pályára – s akkor már a Pirelli új ultralágy száraz pályás gumijaival is megismerkedhetnek.

A kétnapos vizes Pirelli-teszt összesített eredménye

Versenyző Csapat Idő Kör
1. Sebastian Vettel Ferrari 1:06,750 mp 134
2. Danyiil Kvjat Red Bull 1:06,833 mp 113
3. Stoffel Vandoorne McLaren 1:07,758 mp 87+127
4. Daniel Ricciardo Red Bull 1:08,713 mp 99
5. Kimi Räikkönen Ferrari 1:09,637 mp 99

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary