Räikkönen tudja, miért húzott el a Mercedes

írta: M4Sport
2016. október 05. 17:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kimi Räikkönen úgy érzi, a Ferrari és a Mercedes idei csatájában döntő fontosságú volt az, hogy a címvédő alakulat versenyzői az időmérőkön és a futamok bizonyos szakasziban is „feltekerhették” motorjaikat, amikor némi „plusz erőre” volt szükségük.

A vörösök az év elején még ott loholtak a listavezető nyomában, azóta viszont a Red Bull is lehagyta őket, a stuttgartiak pedig még távolabb kerültek. A Mercedes előnyét részben annak köszönheti, hogy szükség esetén az időmérőkön és a futamok bizonyos szakasziban is motormódot tud váltani, körönként három tizedmásodperces előnyhöz juttatva ezzel.

Räikkönen például ezért kérte csapatától a Maláj Nagydíj alatt (amikor Nico Rosberggel vívott a harmadik helyezés megszerzéséért), hogy jobb motormódba kapcsolhasson, végül azonban ő nem válthatott. Az eset kapcsán nemrég megkérdezték tőle, a motormódok jelentik-e a legnagyobb különbséget idén a Ferrari és a Mercedes között. „Csak találgatni tudunk, mit csinálnak és mekkora a különbség, de láttunk már hasonlót a múltban” – kezdte eszmefuttatását a finn.

„Bizonyos versenykörülmények között és az időmérőkön gyorsabbak. Mindenkinek van GPS-e, szóval látjuk, mi történik” – tette hozzá, utalva arra, hogy az adatokból az ellenfelek azért kikövetkeztethetik, mit csinál a Mercedes. „Mi a tőlünk telhető legjobbat akarjuk nyújtani, és igazából csak ennyit tehetünk. Javítanunk kell néhány dolgon, de ez nem újdonság. Gyorsulnunk kell, hogy kihívói lehessünk a többieknek. Ez nem újdonság, mert egész évben gyorsabbak voltak nálunk. Pusztán vannak területek, melyeken keményen kell dolgoznunk és fejlődnünk kell” – magyarázta.

2007 bajnoka egyébként – a rá jellemző lényegre törő stílusban – elmondta, a Ferrari idei autójával nincsenek komoly problémák, csupán az a gond, hogy nem elég gyors (a mezőny leggyorsabb versenygépeihez képest). „Folyamatosan igyekszünk javulni, minden területen. Az időmérőn nem vagyunk olyan gyorsak, mint a Mercedes, szóval kár volna azt várni, hogy hirtelen majd legyőzzük őket a versenyeken. A futamokon viszont valamivel jobb a formánk” – jelezte.

„Az autó kezelhetősége rendben van, csak kicsit gyorsabbnak kellene lennie. Nincs olyan terület, melyen alapvető problémáink lennének. Több tapadásra van szükségünk, és több lóerőre, mindenben gyorsulnunk kell, de ez is a célunk. Nem könnyű megtalálni ezeket a dolgokat, hiszen ha az lenne, mindenki olyan gyors volna, mint a srác a mezőny elején. Nem csak mi javítunk a dolgokon. Folyamatosan dolgozunk, és harcolunk. Minden futamon. Aztán ha véget ér az év, már az újra fókuszálunk, és megpróbálunk mindenen javítani” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

SANI{Ó
#2 SANI{Ó 2016. október 06. 08:33  

milyen az autó? nem rossz, de a jó nem ilyen

NanoKutya
#1 NanoKutya 2016. október 05. 19:13  

Hihetetlen sok új információval szolgált! :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”