Rajt: A Mercedes szúrta el, vagy a Ferrari ennyire jó?

írta: M4Sport
2016. március 21. 10:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha nincs a piros zászlós megszakítás, akár a rajt is játszhatta volna a döntő szerepet az Ausztrál Nagydíj alakulásában. Ezen a téren márpedig a Mercedes egyértelműen alulmaradt a Ferrarival szemben. De vajon mi okozta megtorpanásukat?

Miközben a Ferrarinak a Fernando Alonso és Esteban Gutiérrez balesete miatt meglengetett piros zászló jött rendkívül rosszul, addig a Mercedes győzelmi esélyeit a futam elején Lewis Hamilton és Nico Rosberg gyenge, valamint Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen erős rajtja rontotta drasztikusan. A Scuderia valójában az által került helyzetbe, s vehette át a futam irányítását, hogy az első kanyarban a németek elé került. Mindez megmutatta: a rajtok továbbra is kulcsszerepet játszanak a versenyek képének alakulásában – és ez hangsúlyossá teszi a rajtok minőségére befolyással bíró tényezők, így a rajtra és a rádiózásra vonatkozó szabályok jelentőségét is.

Márpedig 2016-ban ezen a téren is történtek változások. Ami a technikai részt illeti, a kuplung fogáspontját már a múlt év második fele óta tilos változtatni azt követően, hogy a rajt előtt a versenyző elhagyja a garázst, ráadásul a rádiós korlátozás miatt a mérnökök sem igazíthatják útba a pilótákat ez ügyben, és az ideális fogáspontot megtaláló elektronika használata is tiltott. 2016-tól ezen felül bevezették, hogy a versenyzők csupán egy kuplungfület használhatnak a rajtnál az eddigi kettő helyett. A két kuplung továbbra is megtalálható a kormányokon, a másodikat azonban csak vészhelyzet esetén (pl. ha bekapcsol a lefulladásgátló) lehet használni.

rajt

Miért ragadt be a Mercedes?

Melbourne-ben tovább nehezítette a helyzetet, hogy Danyiil Kvjat a bemelegítő kör után már föl sem tudott állni a rajtrácsra, így meg kellett ismételni a rajtprocedúrát. Ez azt is jelentette, hogy mindenkinek meg kellett próbálnia szinten tartani a kuplung hőmérsékletét, amely meghatározó szerepet játszik a helyes fogáspont alakulásában és a rajtok sikerében.

A múlt év második felében többször is láthattunk példát arra, hogy a Mercedesnek meggyűlik a baja ezzel – főleg az ismételt rajtok esetén. Paddy Lowe, a csapat technikai vezetője szerint azonban korántsem lehet ennyire leegyszerűsíteni gyengébb rajtjaik okát. „Itt szó sincs egyetlen katasztrofális dologról, amit ki kell elemeznünk. Ez inkább több dolog összessége volt, ezek kombinációja eredményezte a gyenge rajtokat” – magyarázta a Motorsportnak. „El kell ismerni, hogy a szabályváltozás – pontosabban a szabály újraértelmezése – egyszerűen változatosabbá teszi a rajtokat. És pontosan ezt láttuk most a versenyen. Már előre számoltunk ezzel.”

A versenyt követően Nico Rosberg és Lewis Hamilton is arról számolt be, hogy nem érezte különösebben borzalmasnak indulását. A futamgyőztes úgy vélte, Sebastian Vettel elsősorban azért rajtolta le őt, mert a tisztább oldalról indulhatott, a brit pedig a túlpörgő kerekeket okolta visszaeséséért. „A méréseink szerint Lewis több méterrel le volt maradva Nicótól az első száz méteren” – árulta el Toto Wolff sportigazgató. „Nem igazán tudom, ez szoftverprobléma volt-e, hardver probléma, vagy egyszerűen rossz reakció. Meg kell vizsgálnunk. De már szombaton a rajtgyakorlataink sem voltak valami jók. Nem tudjuk, hogy ez okozta-e a problémát a versenyen. A rádiós tilalomnak is biztosan van szerepe ebben, hiszen a múltban, ha rosszul jöttél el a rajtrácsról a bemelegítő kör elején, láthattad, milyen volt a kuplung csúszása, és változtathattál dolgokon, ami sokat számított” – mutatott rá.

Sebastian Vettel

Vagy inkább a Ferrari volt kiemelkedően jó?

A rajtok minősége persze minden esetben viszonylagos. Rosberg is azt emelte ki, hogy miközben az ő rajtja jó volt, Vettelé egyszerűen kiváló. Adam Cooper szakíró a paddockban azt hallotta, a vörösök különösen hatékony rajtrendszert fejlesztettek ki az új, egy kuplungos indulásokhoz, s ennek volt köszönhető a látott nagy különbség. Szerinte még az sem kizárt, hogy a Scuderia már csak ezért is volt annyira magabiztos a szombati időmérő edzésen, s mondott le váratlanul könnyen a második próbálkozásról – átengedve az első rajtsort a Mercedesnek. Persze az egy szett szuperlágy gumi megspórolása mellett.

Lehet, hogy az olaszok számítottak arra, hogy már az első métereken megtréfálhatják ellenfelüket? Sebastian Vettel futamot követő nyilatkozata mindenesetre nem ezt sugallta. „Nagyon meglepődtem, hogy megnyílt előttem ez a lehetőség” – fogalmazott.

Maurizio Arrivabene nem bonyolódott technikai részletekbe – ő versenyzői remek reakcióját dicsérte. „A rajtunk szuper volt! A két versenyzőnk rakétaként indult el, aztán pedig előnyre tudtunk szert tenni, és ez kedvező helyzet volt számunkra. Ezért is voltunk egy idő után annyira magabiztosak az előnyünket, a stratégiánkat illetően: kényelmes helyzetbe kerültünk” – fogalmazott.

Ez a helyzet persze aztán oda vezetett, hogy csapata a piros zászló miatti kényszerszünetben úgy döntött, kitart az addig jól működő szuperlágy gumik mellett, miközben a Mercedesekre fölkerültek a közepes keverékek. „Megmentettünk egy szett gumit az időmérőn, és nem akartunk túl sokat vacakolni az abroncsok felmelegítésével, mert a múlt évben egyértelműen ez volt az egyik gyengepontunk” – magyarázta Vettel döntésük hátteréről, utalva arra, hogy az újraindítás első köreiben a Mercedes komoly veszélyt jelenthetett volna vezető helyükre, ha a hideg gumik miatt lassan kezdtek volna.

Akárhogy is, úgy tűnik, hiába próbálták az időmérő edzés megváltoztatásával feldobni a versenyeket 2016-ban, jelen állás szerint elsősorban inkább a rajtok és nagyobb stratégiai mozgásteret biztosító új gumiszabályok tehetik igazán változatossá azokat.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#8 f1m12 2016. március 21. 19:16  
HannaLill:
Ha a két Mercedes összedolgozott volna akkor esélyese lett volna a két Ferrarinak a rajtnál

arról híresek, h össze szoktak dolgozni

HannaLill
#7 HannaLill 2016. március 21. 18:38  

Ha a két Mercedes összedolgozott volna akkor esélyese lett volna a két Ferrarinak a rajtnál

zenon
#6 zenon 2016. március 21. 12:31  

Ez az, ami nekem a Formula E-ből hiányzik. Ott egyszerre indulnak azonos gyorsulással.

McVik
#5 McVik 2016. március 21. 11:44  

A felvezetőkörnél és az ismételt felvezető kör rajtjainál is hibátlanul kapta el a rajtot Hamilton, Rosberg mind kétszer beragadt. Vettel a második és harmadik rajtnál remekelt, az első felvezetőkörös rajt egyébként se számít. Hamilton viszont azért bukott olyan sokat, mert Rosberg lecsúszott, és a nagyobb sérülés elkerülése végett nem a saját versenyére kellett figyelnie az első kanyarban, hanem hogy ne kettős kieséssel végződjön a hétvégéjük. Ezek után fura volt látni, hogy az első 8-10 körben milyen kínkeservesen tudott előbbre lépni a 7. helyről, miközben mindenki hatalmas Mercedes fölénytől fél.

Thibczy
#4 Thibczy 2016. március 21. 10:43  
Tasi-r:
Csak remélni tudom hogy nem véletlen és nem 1x eset volt! de azért nem ez a realitás látszott a mercik valamiét nehezen indultak félek nem lesz tendencia

A Ferrari hagyományosan jól rajtolt mindig is, Alonsonak és Massának is elég sok remek rajtja volt.

De szerintem se kell arra számítani, hogy a Merci krónikusan gyengén fog rajtolni.

hammertime
#3 hammertime 2016. március 21. 10:42  

Amúgy nem értem a ferka indokait a gumimelegítéssel, amíg álltak a boxban, úgyis visszahűlt az a gumi is ami fent volt addig.

hammertime
#2 hammertime 2016. március 21. 10:41  
Tasi-r:
Csak remélni tudom hogy nem véletlen és nem 1x eset volt! de azért nem ez a realitás látszott a mercik valamiét nehezen indultak félek nem lesz tendencia

Majd bernie beosztja hogy mikor kinek kell ottragadni a rajtrácson, hogy mindig 2 felvezető kör legyen.:)

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. március 21. 10:31  

Csak remélni tudom hogy nem véletlen és nem 1x eset volt! de azért nem ez a realitás látszott a mercik valamiét nehezen indultak félek nem lesz tendencia

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ