Reagált az FIA: Tovább szigorították a rádiós szabályt!

írta: M4Sport
2016. július 21. 11:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nico Rosberg silverstone-i büntetése után az FIA a Magyar Nagydíj hétvégéjére új direktívát adott ki a sokat bírált rádiós szabályozás kapcsán. A kívánt enyhítés helyett azonban szigorítás történt…

Lewis Hamilton Baku utcáin volt kénytelen totózásba kezdeni egy felmerült probléma miatt, Sergio Pérezt Ausztriában egy balesetbe hajszolta, hogy csapata némaságra volt ítélve, míg Nico Rosberg egy pozíciót és három pontot vesztett utólag, mert mérnökével tiltott területre tévedt. Az elmúlt hetekben tapasztalt abszurd helyzetek miatt sok kritika érte az idén bevezetett rádiós szabályt, többen pedig az adatforgalom korlátozásának feloldását követelték.

Az FIA viszont kicsit másképp reagált. A hungaroringi hétvége előtt kiadott egy új iránymutatást, mellyel – részben – elejét kívánja venni a trükközéseknek, melyek előtt Rosberg büntetése kaput nyitott. A német legutóbb 10 másodperces büntetést kapott, amiért mérnöke megmondta neki, hogy át kell kapcsolnia a problémás 7-es fokozaton. Fölvetődött, hogy a csapatok ezek után a potenciális nyereséget és veszteséget mérlegelve bizonyos esetekben akár önként vállalhatják a 10 másodperces büntetést, csak hogy bizonyos instrukciókkal láthassák el versenyzőjüket.

Charlie Whiting versenyigazgató ennek veszélyét érezve legújabb direktívájában azt írta: a csapatok jelezhetik, ha műszaki probléma lép fel, ám ezzel egy időben utasítaniuk is kell versenyzőjüket, hogy jöjjön be a boxba, ahol további információkkal láthatják el őt. Ez nagyobb időveszteséggel járna, mint a Rosbergre kiszabott büntetés, és továbbra is hallgatásra kényszerítené a mérnököket.

„Amennyiben probléma van az autóval, minden ezzel kapcsolatos üzenetnek tartalmaznia kell egy visszavonhatatlan instrukciót arra, hogy a versenyző jöjjön be a boxba, ahol vagy helyrehozzák a problémát, vagy kiveszik az autót a versenyből” – állt az FIA iránymutatásában.

Rosberg silverstone-i helyzetében mindez annyit jelent, hogy a versenyzővel közölhették volna, át kell kapcsolnia a 7-es fokozaton, ám ezt követően a németnek jelenése lett volna a garázsa előtt, ahol további információkat kaphatott volna.

Az új direktívában 23 pontba szedték az engedélyezett rádiós információkat, emellett pedig további módosításokat hajtottak végre. Ezentúl a rádiós tilalom csak a boxutcán kívülre érvényes, ami azt jelenti, hogy kritikus probléma esetén a boxutcában tanácsot adhatnak neki a probléma megoldására. De engedélyezik az autó borításával kapcsolatos problémákról, sérülésekről szóló információk közlését (például ha egy szárny félig levált vagy egy elem letört a helyéről) is.

Arra utasítani a versenyzőket, hogy az alapprogramba álljanak vissza, csak akkor lehet, ha az érintett szenzorok, vezérlőegységek vagy kapcsolók meghibásodnak. De ebben az esetben is csak akkor közölhető az információ a rádión keresztül, ha a kormánykijelzőn azt nem tudják jelezni. Az FIA igyekszik elejét venni annak is, hogy bizonyos beállítások törlésével az autók teljesítménye javulhasson. „A csapatok felelőssége, hogy az FIA technikai delegáltjának elvárásait kielégítő instrukciókat adjanak, és hogy bármely választott új beállítás ne növelje az autó teljesítményét a funkcióvesztés előtti állapothoz képest” – fogalmaz az FIA.

A változtatások azonnali hatállyal, tehát a Magyar Nagydíjtól kezdve lépnek érvénybe.

FIA
Oszd meg!

12 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Givangel
#12 Givangel 2016. július 22. 09:45  
szabb:
Miért jó az, ha valakinek valamilyen gondja van, akkor ki kell állnia a boxba, miközben menet közben is van rá megoldás?

Mert az autot nem a versenyzo feladata megjavitani, hanem a szereloke. Ok pedig a boxban vannak.

Szerintem is jo a szabaly.

Ha elromlott az autod, gyere be a boxba, a szerelok megcsinaljak/megmondjak mit kell csinalni.

szabb
#11 szabb 2016. július 22. 09:35  
kulcsarb:
szerintem ez a mai módosítás kivételesen egész jól ki lett találva, ha valakinek nem világos, leírom röviden: 1. ha valami zűr van az autóval, akkor nagyjából annyit lehet mondani a rádióban, hogy: baj van, menj lassabban és gyere ki a boxba, 2. amint beért a boxutcába a pilóta, és benyomta a sebességkorlátozót, onnantól már bármit lehet mondani, ha ügyesek és gyorsak, meg sem kell állnia, hanem annyi időalatt amíg átgurul a boxutcán, át is állítgat mindent, és mehet vissza a pályára

Miért jó az, ha valakinek valamilyen gondja van, akkor ki kell állnia a boxba, miközben menet közben is van rá megoldás?

szabb
#10 szabb 2016. július 22. 09:31  

Nálam most jött el az a pont, amikor azt mondom: Charlie Whitingot és bandáját el kellene takarítani az FIA-ból! Ezekből az életszerűtlen szabályokból már elég!

vacsad
#9 vacsad 2016. július 21. 14:53  
kulcsarb:
szerintem ez a mai módosítás kivételesen egész jól ki lett találva, ha valakinek nem világos, leírom röviden: 1. ha valami zűr van az autóval, akkor nagyjából annyit lehet mondani a rádióban, hogy: baj van, menj lassabban és gyere ki a boxba, 2. amint beért a boxutcába a pilóta, és benyomta a sebességkorlátozót, onnantól már bármit lehet mondani, ha ügyesek és gyorsak, meg sem kell állnia, hanem annyi időalatt amíg átgurul a boxutcán, át is állítgat mindent, és mehet vissza a pályára

Innen már csak egy lépés a megoldás, rádiót kukázni, ha gond van szépen begurul a boxba, megoldják, mehet vissza.

bernáthlaci
#8 bernáthlaci 2016. július 21. 14:48  

"Az FIA igyekszik elejét venni annak is, hogy bizonyos beállítások törlésével az autók teljesítménye javulhasson. „A csapatok felelőssége, hogy az FIA technikai delegáltjának elvárásait kielégítő instrukciókat adjanak, és hogy bármely választott új beállítás ne növelje az autó teljesítményét a funkcióvesztés előtti állapothoz képest” – fogalmaz az FIA."

Erre mi szükség van? Miért baj, ha az autó jobb lesz mint előtte volt? Személy szerint nem gondolom, hogy ebbe bele kellene szólni. Ha módjuk van a teljesítmény növelésére, akkor miért kell azt tiltani?

Utoljára módosítva: 2016. július 21. 14:48

BrettShaw
#7 BrettShaw 2016. július 21. 13:57  

Mivel ugye rádiós szabály nincs, és csak nem nyilvános TDU-kat adnak ki a csapatoknak, ezért egy baromi áttekinthetetlen büdös nagy katyvasz amit csinálnak.

MIÉRT NEM NYILVÁNOSAK A TDU-k?

kulcsarb
#6 kulcsarb 2016. július 21. 13:38  
qwerm:
az egész szar már alapjaiban szar. ha az autóban fellép vmi szar, miért nem lehet mindent elkövetni, h ne süllyedjenek el benne teljesen?! a pilóta feladata nem az, h az autóban ülve műszaki problémákat oldjon meg. az ilyen szarokat, akik ezeket a szar szabályokat hozzák, kiküldeném forgalomba, és amikor egy előre beállított időpillanatban hirtelen meghibásodna vmi, vezetés közben kéne megoldania, de úgy, h nem lassíthat 75 km/h alá, egyszerre kell vezetnie, és kimásznia, felnyitnia a motorháztetőt, csak csillagfejű csavarhúzót használhat laposfejű csavarhoz és vica versa, stb. komolyan mondom, ép elmével felfoghatatlan most már ez a baszakodás, amit a kibaszott fia művel. azt gondoltam, todt is egy intelligens vezető, de vagy komplett idióta, ha ő hagyja jóvá ezeket a döntéseket, vagy komplett idióta, ha hagyja, h bábként azt mondassanak vele, amit akarnak.

szerintem ez a mai módosítás kivételesen egész jól ki lett találva,

ha valakinek nem világos, leírom röviden:

1. ha valami zűr van az autóval, akkor nagyjából annyit lehet mondani a rádióban, hogy: baj van, menj lassabban és gyere ki a boxba,

2. amint beért a boxutcába a pilóta, és benyomta a sebességkorlátozót, onnantól már bármit lehet mondani, ha ügyesek és gyorsak, meg sem kell állnia, hanem annyi időalatt amíg átgurul a boxutcán, át is állítgat mindent, és mehet vissza a pályára

Utoljára módosítva: 2016. július 21. 13:41

qwerm
#5 qwerm 2016. július 21. 12:50  

az egész szar már alapjaiban szar. ha az autóban fellép vmi szar, miért nem lehet mindent elkövetni, h ne süllyedjenek el benne teljesen?! a pilóta feladata nem az, h az autóban ülve műszaki problémákat oldjon meg. az ilyen szarokat, akik ezeket a szar szabályokat hozzák, kiküldeném forgalomba, és amikor egy előre beállított időpillanatban hirtelen meghibásodna vmi, vezetés közben kéne megoldania, de úgy, h nem lassíthat 75 km/h alá, egyszerre kell vezetnie, és kimásznia, felnyitnia a motorháztetőt, csak csillagfejű csavarhúzót használhat laposfejű csavarhoz és vica versa, stb.

komolyan mondom, ép elmével felfoghatatlan most már ez a baszakodás, amit a kibaszott fia művel. azt gondoltam, todt is egy intelligens vezető, de vagy komplett idióta, ha ő hagyja jóvá ezeket a döntéseket, vagy komplett idióta, ha hagyja, h bábként azt mondassanak vele, amit akarnak.

sába
#4 sába 2016. július 21. 12:47  

Ennyi dilettáns hülyét egy rakásra. Nem kell ahhoz agysebésznek lenni, hogy baromi kevés volt Rosberg 10 másodperces büntetése és ezért a csapatok ezután mérlegelni fogják, hogy a szabályszegés megér-e ennyit. Folyamatosan úgy hoznak döntéseket, hogy közben nem látják át, hogy mi lesz a következménye.

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. július 21. 12:31  

Ha már ennyire nem akarják, hogy valamit közöljenek a versenyzővel akkor vegyék ki az egész rádiót és nem kell itt szarakodni.

Utoljára módosítva: 2016. július 21. 12:31

Sebees
#2 Sebees 2016. július 21. 12:13  

Majd megy a centizés hogy még vonalon belül mondtak e nekik valamit vagy már átlépte a kivezető vonalat. Ez így is baromság

elzee
#1 elzee 2016. július 21. 12:07  

egy boxutca áthajtás alatt el lehet mondani mindent rádión...FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

12016.10.21. 22:31

Rosberg Ricciardo előtt húzta be a második edzést – törmelékhullás Austinban

Folyamatosan "morzsolódtak" az autók a kerékvetőkön

02016.10.21. 21:49

Úgy tűnik, eldőlt a tesztvita

A felek megtalálták a közös nevezőt

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak