Reagált az FIA - változások Bakuban

írta: M4Sport
2016. június 17. 21:07
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) reagál a szabadedzéseken felmerülő problémákra és a versenyzők aggodalmára, vagyis végrehajt néhány kisebb módosítást az azerbajdzsáni pályán a hétvége folytatása előtt.

Nem indult problémamentesen az első bakui versenyhétvége: az első szabadedzés után kiderült, több rázókővel is komoly gondok adódtak, egyes helyeken ugyanis meglazultak a tartóelemek, a közöttük keletkező rések pedig veszélyesek voltak a gumikra (a Pirelli az első edzés után az abroncsok 90%-án talált vágásra, sérülésre utaló jeleket).

Az FIA emberei már a két edzés között is igyekeztek megoldást találni a problémára, péntek este pedig elhatározták, a hatos és a tizenkettes kanyarban eltüntetik a „fizikai” rázóköveket, melyeket „festett verzióval” helyettesítenek. A második szabadedzésen egyébként a közvetítés alatt is többször megfigyelhető volt, hogy a hatos kanyarban fellazult az egyik rázókő – emiatt kérte azt az FIA a pilótáktól, hogy ezen a szakaszon kerüljék az azzal való érintkezést.

Ahogyan az várható volt, a pénteki versenyzői eligazításon a boxbejárat is kiemelt téma volt, a hétvége előtt ugyanis sokan aggodalmunkat fejezték ki miatta, de nemcsak azért, mert adott esetben „komoly baleset alakulhat ki” a komoly tempókülönbség miatt, hanem azért is, mert a pilóták a rázkódás miatt (az egyenesben eléggé egyenetlen az aszfalt) nem látják tökéletesen a fehér vonalat.

Éppen ezért a szövetség meghosszabbítja a vonalat és kicsivel balra helyezi. Értelemszerűen a versenyzők biztonsági okokból nem hajthatnak át a vonalon, azaz időben el kell dönteniük kiállnak-e az adott körben, kései módosításra ugyanis nem lesz lehetőségük. Az FIA ezen felül fontolóra vette, hogy eltávolítja a rázókövet a boxutca kijáratánál lévő szűk balkanyarból. Itt, akárcsak a hatos és a tizenkettes kanyar esetében „felfestett rázókő” venné át a fizikai helyét.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

jackasszoli
#2 jackasszoli 2016. június 18. 07:29  

Az miért zavar? Legalább ha nagyobb tempóval rárakják akkor belecsúszhatnak a falba.
Ott amúgy is kicsi a tempó, attól a kanyartól féltek legjobban és az az egyik legkönnyebb a pályán. Ott tuti nem lesz baleset hanem szépen liba sorba végig mennek a vár mellett.

Promeboi
#1 Promeboi 2016. június 17. 22:27  

8-as kanyar közepéről is kivehetnék a rázókövet, szerintem teljesen értelmetlen, hogy odahelyezték

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa