Red Bull az első sorban? Öt kerékcsere? – Ha megérkezik az eső…

írta: M4Sport
2016. április 15. 16:07
FOTÓ: ©xpbimages.com

Esős napot jósolnak szombatra a Kínai Nagydíj helyszínén. Helmut Marko szerint ezzel akár az első sorban is felbukkanhatna a Red Bull – de van, aki úgy véli, az igazi káosz csak az amúgy már száraznak ígérkező vasárnapon alakulna ki a boxutcában…

Vajon mi lesz, ha holnap valóban leszakad az ég Kínában? Az időjárás-előrejelzések egész héten azt hirdették, ugyan száraz versenyre van kilátás a hétvégén Sanghajban, szombaton jó esély van arra, hogy megrendezzék 2016 első esős időmérő edzését. Hiába tehát a kiszámíthatóbbnak tartott régi rendszer visszatérése, akár káosszá is válhat a kvalifikáció.

A meteorológusok szerint már nem sokkal a harmadik szabadedzés előtt (magyar idő szerint reggel 6 óra, M4 Sport) kisebb esőzés várható a pálya környékén, s a csapadék aztán egészen az esti órákig kitarthat. Miután azonban abbamarad, várhatóan már vissza sem tér majd vasárnapra.

„Lesz, ahogy lesz. Ha esik, úgysem tehetünk sokat ellene” – nyilatkozta a pole pozíció egyik várományosa, Nico Rosberg, aki nyilvánvalóan jobban örülne, ha az autója fölényét inkább kihangsúlyozó száraz pályán teljesíthetné az időmérőt. Főleg úgy, hogy Lewis Hamilton mindeközben biztosan öt rajthellyel hátrébb araszol majd. A bajnoki éllovas amondó, hiba lenne külön készülni a szombati esőre. „Az autónkat vasárnapra kell beállítani, hogy a versenyen jól működjön. Ha az esős beállítások mellett döntenénk, az szöges ellentéte lenne ennek, a futamon pedig megnehezítené a dolgunkat.”

A riválisok persze ezt aligha bánnák. A Mercedesek és a Ferrarik mögött végző Red Bull biztosan nem. Daniel Ricciardónak péntek délután nem kevesebb, mint 1,2 másodperc volt a hátránya a győztes Kimi Räikkönennel szemben, ám csapata tanácsadója, Helmut Marko úgy véli, esőben ez a különbség akár még meg is fordulhat. „Ha holnap esne, lenne esélyünk az első rajtsorba kerülni” – jelentette ki magabiztosan az osztrák. „A hosszú etapjaink jónak tűntek, ezen a téren közelebb vagyunk az élmezőnyhöz. Most az a kérdés, hogyan alakul majd a gumihelyzet, hogy javul a pálya állapota. De jó alapokról indulunk” – jegyezte meg elégedetten.

Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat a múlt évben Austinban már alkotott emlékezeteset az esőben. Akkor a félig már száradó pályán egy ideig vezettek is a Mercedesek előtt. „Nem mondanék nemet rá. Nagyobb esélyünk lenne” – mondta Ricciardo a jósolt esőről. „Nem lenne rossz, ha megérkezne. A legjobb ötbe kerülés így sokkal valószínűbbé válna.”

Az ausztrál ráadásul úgy látja, egy esetleges vizes pályás edzés éppen a leggyengébb pontjukat, az egykörös tempójukat fedné el, mivel vasárnapra amúgy is jobbak a kilátásaik – száraz pályán is. „Gyanítom, a legtöbb versenyzőnek ma voltak gondjai az egyensúllyal, mert mi annak ellenére elég versenyképesek voltunk, hogy az autót nehéz volt kezelni. Gyanítom, mindenki más számára is. A hosszú etapunk sokkal ígéretesebbnek tűnt, a keményebb gumin nem volt rossz a tempóm. Még fog javulni az egyensúlyunk, és ha rátalálunk arra, amit keresünk, sokkal közelebb leszünk.”

A legjobb tízből pénteken kiszoruló McLaren számára is a felzárkózás esélyét kínálhatja egy esetleges esőzés. Jenson Button azonban óvatosan viszonyul a jósolt csapadékhoz. „Ha esik, könnyen követhetsz el komoly hibát. De nyilván kockáztatnánk” – jelezte.

Még bizonytalanabban tekintett az előrejelzésekre a Manor német újonca. Az első pontjára hajtó Pascal Wehrlein csütörtökön jelezte, nem tart attól, hogy vizes lesz a pálya, ám a pénteki tapasztalatok után mégis amondó, így csak még nehezebb lenne a dolguk a versenyen, mert a víz lemosná a felhordott gumiréteget az aszfaltról, amely – ahogy péntek délelőtt – rendkívül csúszóssá válna vasárnapra. „Akkor még rosszabb lenne a helyzet a szuperlágy kopását tekintve. Még az is elképzelhető, hogy ötször kéne kiállnunk – de legalábbis biztosan nem úsznánk meg egy-két kerékcserével” – vélekedett.

Akárhogy is, aki pénteken nem találta meg autója megfelelő beállítását, annak aligha lesz könnyű dolga, ha szombaton valóban egész nap vizes lesz a pálya. Mindez pedig a verseny alakulására is erősen rányomhatja a bélyegét.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ