Red Bull: Ezt a Renault-nak köszönhetjük…

írta: M4Sport
2016. augusztus 15. 09:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner úgy érzi, az istálló elsősorban a Renault munkájának köszönhetően tudta felére csökkenteni lemaradását a Mercedesszel szemben. A szakember elismerte, az év elején nem számítottak ekkora előrelépésre.

Bár a hibridéra nem úgy indult, ahogy tervezték, 2014-ben még nyertek három versenyt és másodikok lettek a gyártók értékelésében, tavaly viszont elmaradtak a diadalok és leszorultak a bajnoki dobogóról, ez a visszaesés pedig rányomta bélyegét a Renault és a Red Bull kapcsolatára. Olyannyira, hogy egy ideig az együttműködés megszakítása is komoly opciónak tűnt.

Végül folytatták a közös munkát és 2016-ban visszatértek az élmezőnybe: az utóbbi versenyeken a Ferrarit leelőzve a Mercedes legközelebbi kihívóivá váltak. Horner szerint ez főként a franciáknak köszönhető. „A legszembetűnőbb javulást a motor területén értük el. A srácok tavaly még az erősorrend végén voltak, viszont változtattak a filozófiájukon, átalakították a cég szerkezetét, fejlesztéseket hoztak, így előreléptek az erőforrással” – fogalmazott a csapatvezető.

„Talán sikerült megfeleznünk a Mercedesszel szembeni lemaradásunkat, az irány pedig, amit Viry-ben (a Renault főhadiszállásán – a szerk.) követnek jónak tűnik. A karosszérián is javítottunk, és bár teljesen nyilvánvaló, hogy ezeknek a dolgoknak egymással összhangban kell működniük, én továbbra is azt mondom, a motorral tettük meg a legnagyobb előrelépést” – folytatta.

A Renault idén már nem vet be komolyabb fejlesztéseket, hiszen elsősorban a 2017-es évre összpontosít, melyben Horner reményei szerint legalább akkora előrelépést (nagyjából fél másodperccel kerültek közelebb a Mercedeshez) tesz majd, mint most. „Pontosan ilyen erőforrást akartunk a szezon előtt, szóval, ha ezt meg tudjuk ismételni, akkor jóval közelebb kerülhetünk legalább a Mercedes idei szintjéhez. Hogy ők mennyit javulnak, azt nem tudjuk, mi viszont ebben az esetben határozott előrelépést tehetünk” – magyarázta magabiztosan.

Bár korábban kijelentette, az év második felében a Mercedes előnyének csökkentése lesz a cél (tehát elsősorban rájuk és nem a Ferrarira figyelnek), Horner tudja, hogy a stuttgartiak legyőzésére már nincs esélyük, így azzal is roppant elégedett lenne, ha megtarthatnák a második helyet. „Soha nem gondoltuk, hogy elérhetjük azt, amit az év első felében sikerült elérnünk. Ez az egész csapatot motiválja. Mindenki felpezsdült a gyárban. Az év második fele még erősebb lehet, és nagyot csatázhatunk a Ferrarival. Hihetetlen eredmény lenne, ha le tudnánk győzni őket” – jelezte.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fist1
#1 fist1 2016. augusztus 16. 16:18  

Jövőre valószínűleg elenyészővé válik a motorok közti különbség, kivéve talán a Hondát, aminek jó eséllyel még marad némi lemaradása. Megint az aerodinamika fog dönteni. Én a RB-ra tennék.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához