Red Bull: Több ez, mint aminek látszik!

írta: M4Sport
2016. január 12. 15:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jóval többről szólt a Red Bull 2015-ös motormizériája, mint azt a nyilvánosság gondolná – jelentette ki Christian Horner. A csapatfőnök a szabályok újragondolásában látja az általnáos problémák megoldását.

A Red Bull Tag Heuer névre keresztelt Renault-erőforrásokkal vág neki a 2016-os új szezonnak. Leírni egyszerű ezt, az idáig vezető út viszont igencsak kanyargós, zökkenőkkel és akadályokkal teli volt. A nyár folyamán előbb a Mercedes, majd a Ferrari, a szezon végén pedig a Honda is kosarat adott a hónapokon át versenyképes motorokért kilincselő osztrákoknak, akik így gyakorlatilag kényszerből töltik ki eredetileg 2016 végéig szóló szerződésüket a francia gyártóval.

Christian Horner csapatfőnök szerint azonban a hosszú hónapok huzavonája jóval több volt egyszerű megoldáskeresésnél. „Ez sokkal többről szól, mint amennyit az emberek látnak. A nyáron sok párbeszéd zajlott. Voltak megállapodások bizonyos személyek között, amiket azonban végül módosítottak, és óriási szerepe volt a politikának is” – nyilatkozta Horner a Motorsportnak. „Ha egy versenyképes csapatról van szó, nyilvánvaló, hogy belső konfliktus alakul ki, ha egyszerre vagy motorbeszállító is. Ma a motorok határozzák meg leginkább a teljesítményt az F1-ben: a karosszériát és a versenyzőket bizonyos fokig el is felejthetjük.”

„Érthető tehát, miért nem akart igazán segíteni a legfőbb értékével egy versenyképes ellenfélnek a Mercedes és a Ferrari. Nagyon keményen dolgoztak azért, hogy a csapatuk elérje ezt a szintet. De szerintem az okokat a szabályokban kéne inkább keresni. Az nem fordulhat elő, hogy a gyártók egy csoportja összeül és azt mondja: »Örülünk, hogy sarokba szoríthatjuk a Red Bullt«.”

Horner elmondta, csapatuk tulajdonosa, Dietrich Mateschitz a nyáron még biztos volt benne, hogy kaphatnak erőforrást a Mercedestől 2016-ra. A Niki Laudával folytatott egyeztetésre alapozta ezen hitét. „Részt vett a tárgyalásokban, és azt hitte, megvan a megállapodás. Ő mindig is kézfogással intézte az üzleteit. Niki mindent megpróbált, de sajnos Toto Wolff nem akart Mercedes-motort látni a Red Bullokban” – utalt a Mercedes sportigazgatójára, hozzátéve, hogy az év második felében mutatott javuló teljesítményük riaszthatta meg leginkább az osztrákot.

Horner szerint az efféle történetek megismétlődését elsősorban a szabályok újragondolásával lehetne elkerülni. „Ez egy általánosabb probléma része az F1-ben. Egyrészt a motorok, amiket ajánlottak nekünk, évi harmincmillió euróba kerültek volna számunkra. Másrészt amúgy sem juthattunk hozzá ezekhez. Harmadszor pedig itt ez az óriási egyenlőtlenség a legjobb és a legrosszabb csapatok között. Így nem lesz szorosabb a verseny. Az FIA-nak és a kereskedelmi jogok birtokosának kell kezébe venni az irányítást, és egy megfizethető, elérhető, kevésbé bonyolult technikájú motort kell hozniuk” – fogalmazott Horner.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso, Ron Dennis

02016.10.28. 11:18

Abu-Dzabiig nem nyugszik meg Hamilton – csapata szerint alaptalanul aggódik

„Ha valamikor életem legjobbját kell nyújtanom, akkor ezen a három versenyen”

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"