Rejtély a Ferrari előtt – de hogy oldják meg?

írta: M4Sport
2016. június 02. 17:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Valódi rejtély a Ferrari számára a Pirelli-gumik működése. Vezető mérnökük időmérős gyengélkedésük hátteréről, valamint a guminyomással való trükközésről nyilatkozott.

Nem láthattuk túl sokszor elégedettnek a ferraris arcokat az idei szezonban. Ugyan nagy célokkal vágtak neki 2016-nak, eddigi versenyhétvégéik mégis elsősorban arról szóltak, hogy valamilyen téren alulteljesítettek önmagukhoz képest. Sebastian Vettelék hétről hétre hangoztatják: hiába a vártnál gyengébb eredmények, igenis nagyot léptek előre. A Mercedes és a Red Bull formáját látva sokan mégis kétkednek szavaikban.

De hol is tart most a Ferrari valójában? „A lemaradásunk a Mercedeshez képest nagyobb, mint reméltük, de a tavalyi utolsó versenyeken mért átlaghoz képest kisebb” – adott helyzetjelentést az Auto Motor und Sportnak Jock Clear, a Scuderiánál idén munkába álló egykori Mercedes-mérnök. „A pozitívum az, hogy csökkentjük a hátrányt, és abban is biztosak vagyunk, hogy a jövőben egymást érintik majd a teljesítménygörbék – már csak az a kérdés, mikor”

„Ebben a sportágban nem elegendő annyi, hogy van benned potenciál, azt meg is kell mutatnod a pályán. Az első négy versenyen nagyjából meg is tettük ezt. Volt pár hiányosságunk, de mindig csak kevés hiányzott. Ez másokkal is megesik, a versenyzésben csak nagyon ritkán adatik meg tökéletes hétvége. Elég csak megnéznünk a Mercedest. Rosberg zsinórban négyszer nyert, Hamiltont folyton problémák hátráltatták. Nálunk is hasonló volt a helyzet: az első négy versenyen megvolt a tempónk, de hibáztunk az időmérőn, és nem voltunk olyan gyorsak, mint lehettünk volna. A versenyeken pedig megfizettük ennek az árát. De még így is sikerült mindenkit magunk mögött tartanunk a Mercedesen kívül. Barcelona már egy másik történet.”

Jock Clear

Egy probléma újabbakat szül

Clear elárulta, maguk is meglepődtek azon, hogy Spanyolországban képtelenek voltak hozni azt a köridőt a kvalifikáción, amire amúgy autójuk képes lett volna. „A döntő pillanatokban nem tudtuk, hogyan lehet a maximumot kihozni a gumikból. Miattunk tűnt jobbnak a Red Bull. Vasárnap pedig nehéz helyzetbe kerültünk emiatt. Hiába voltunk mi a gyorsabbak, a Red Bullon nem tudtunk átjutni.”

Bár sokan megkérdőjelezték, hogy a Ferrari jól taktikázott-e Spanyolországban (és több futamon is), Clear hangsúlyozta, taktikájukra is csak azért irányul akkora figyelem, mert az időmérőn nem hozzák a kötelezőt. „A versenyzők manapság már alig hibáznak – még 18 évesen sem. Emiatt a stratégiára hárul a főszerep. Ezen a téren viszont mindenki egyforma modelleket alkalmaz. Nincs már olyan, mint 2004-ben Magny-Cours-ban, ahol valaki gondolt egyet, és azt mondta: most csináljunk még egy kiállást. Akkor a Ferrari négy kiállással nyert – de csak azért, mert amúgy is gyorsabb volt az autója. Végül mindig a matematikai modellek nyernek, és épp ezért nehéz kicselezni a másikat.”

A Ferrari Barcelona után Monacóban is hasonló helyzetbe került aztán: miközben az időmérő után saját helyzetén próbált javítani agresszív stratégiával, ezúttal is az ellenfelek tettek keresztbe neki. Sebastian Vettel korai első kerékcseréje után hosszú körökre Felipe Massa mögé szorult, s ezzel elúszott a dobogós helyezése. „Monacóban ha beragadsz valaki mögé 7-8 körre, annyi a versenyednek. Velünk is ez történt most Massa ellen. És a probléma az, hogy az otthon ülők ezt nem látják: nem irányíthatjuk kizárólag a saját sorsunkat, másoktól is függ, hogyan taktikázol. Ráadásul itt bármikor bejöhet a biztonsági autó. Az esélye, hogy érkezik, gyakorlatilag száz százalék, csak azt nem tudhatod, hogy mikor érkezik. 2004-ben Jarno Trulli csak azért nyerhette meg a versenyt, mert jókor volt jó helyen” – mutatott rá.

A gumik rejtélye

A Ferrari problémáira tehát aligha a stratégiában kell keresni a végső megoldást, sokkal inkább az időmérő edzéseken. Barcelona után Monacóban is úgy alakult, hogy az olaszok a Q2-ben gyorsabb kört autóztak, mint a mindent eldöntő Q3-ban. E furcsa visszaesésük főként a gumikezeléssel kapcsolatos problémáik eredménye, amiket annak ellenére sem sikerült megoldaniuk, hogy Barcelonában a kétnapos tesztet is ennek szentelték.

„Kívülről talán hasonlónak tűnt a két helyzet, de valójában teljesen más volt” – magyarázta Clear. „Barcelonában még a harmadik edzésen is jó volt a tempónk, de már csak elvétve. Az autóink egyensúlya nem volt elég jó. Monte-Carlóban a harmadik edzésen ezzel szemben minden simán ment, folyamatosan gyorsak voltunk. Még a Q1 után is bizakodtunk, Seb pedig jól érezte magát az autóban. A Q2-ben már nem ment annyira jól, a Q3-ban pedig egyáltalán nem. A korábbi 1:14,6-os Q1-es időnk alapján a Q3-ban egy 1:13,8-as eredményt kellett volna elérnünk. Seb úgy érezte, képes lehet a Mercedesek idejére.”

„A tapadásunk rövid idő alatt eltűnt, pedig az autók beállításának jónak kellett lennie. Egyszerűen nem tudtuk működésre bírni a gumikat. Ez igazi művészet, és másoknak is voltak problémái. Ricciardo az utolsó próbálkozásakor csak 1:14,1-es időt ment. És ha előtte nem szerezte volna meg a pole-t, ugyanúgy járhatott volna, mint Seb.”

A jövő szempontjából a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a Ferrari továbbra sem érti teljesen a történteket. „Igazi kötéltánc egy időben mind a négy gumit működésre bírni. Meg kell néznünk, hogy lehet egyszerre az első és hátsó gumikat is a működési tartományba hozni. A titkot biztos a bemelegítő kör jelenti, amiből Seb Monacóban kettőt is ment, mert nem volt biztos benne, hogy a gumik elég melegek-e.”

„Ne nevessenek ki, de a gumik továbbra is valódi rejtélyt jelentenek. Egy fekete lyukat. Ezer szenzorunk van az autón, minden egyes részletet tudunk az autóról, a motorról és a váltóról. Csak a gumikról nem tudunk szinte semmit. Ez teszi annyira érdekessé a gumikezelés kérdését. Ez nem egy komplett tudomány, itt inkább csak a versenyzők érzése számít, valamint a mérnökök szerepe.”

Kimi Räikkönen

Nem hisznek a trükközésekről szóló sztoriknak

Az utóbbi hetekben ugyanakkor kiderült, hogy bizonyos csapatok mégis jobban ismerhetik ezt a tudományt, mint mások. Például trükkös módszerekkel befolyásolják a gumik előírt minimális nyomását, hogy menet közben növelni tudják az abroncsok tapadását. A Ferrari ezen a téren úgy hírlik, hátrányban van a Mercedesszel és a Red Bull-lal szemben. Főmérnökük azonban szkeptikus ennek kapcsán, s hangsúlyozta, időmérős gondjaik aligha ennek köszönhetők.

„Ez a versenyen fontosabb, mint az időmérőn. Az alacsony nyomás révén nagyobb a tapadásod. Egy körön az időmérőn egyszerűbb egy bizonyos tartományban tartani a gumik nyomását. Erre vannak a bemelegítő körök is. A versenyen viszont minden a kezdő nyomástól függ. Bizonyos fizikai törvényeken nem változtathatsz. A kezdeti nyomás aszerint változik, mekkora erőhatás éri a gumit, milyen meleg az autó, hogy állítod be a kerékdőlést, hogy boldogul a versenyző a gumikkal” – magyarázta Clear.

„Mi nem hisszük el azokat a híreket, melyek szerint egyes csapatok a többiekhez képest jelentős mértékben csökkenteni tudják a guminyomást. Talán egy fél psi-vel tudják, de kettővel biztosan nem. Minden csapatnak megvan a maga módszere a guminyomás szabályozására. Sokat beszélnek a trükkös megoldásokról, hogy hogyan lehet a hőt a gumiba vezetni, de ezek nem szabályosak. Az FIA azt viszont megerősítette, hogy valamennyi autó szabályos, tehát nincs is okunk kételkedni” – zárta le a témát a Ferrari mérnöke.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kimi-sebfan
#7 kimi-sebfan 2016. június 03. 10:11  
jtfan:
Mint Trulli szurker, ez nekem is szúrja a szemem. jock cleart felírtam a "véleménye szart sem ér" listámra.

Akkor most már tudjuk,hogy mit jelent a JTFAN!:)

jtfan
#6 jtfan 2016. június 02. 22:45  
F1890:
ilyet h nyilatkozhat vki?:D "2004-ben Jarno Trulli csak azért nyerhette meg a versenyt, mert jókor volt jó helyen”

Mint Trulli szurker, ez nekem is szúrja a szemem.
jock cleart felírtam a "véleménye szart sem ér" listámra.

Sebees
#5 Sebees 2016. június 02. 21:41  

Valószínűleg ők is megpróbálnak mindent amit csak lehet. Volt pár év amikor a Mercedes ugyanezt játszotta, jól kezdtek aztán visszafele kapaszkodtak a verseny során.

F1890
#4 F1890 2016. június 02. 20:29  

ilyet h nyilatkozhat vki?:D
"2004-ben Jarno Trulli csak azért nyerhette meg a versenyt, mert jókor volt jó helyen”

Hombre B
#3 Hombre B 2016. június 02. 20:21  

Rég olvastam Ferrari-s mérnöktől ilyen interjút, viszont azért vakon ne bízzanak meg a FIA ellenőrzésében, trükközzenek ők is. :)

sztárvorsz
#2 sztárvorsz 2016. június 02. 19:13  

Szerintem türelemre van szükség, össze kell kovácsolódjanak a mérnökök, pilóták, vezetök. Talán most az kéne, hogy ezúttal ne újjal mutogassanak bárkire is, hanem konstansan tanuljanak és épüljön fel egy összeszokott gárda - ehhez az alapanyagok jónak tűnnek. Ez az, ami megvan a Red Bullnál és a Mercinél.

Ott vannak tűzközelben, inkább maradjon meg a stabilítás, minthogy jöjjön majd egy év ahol labdába sem rugnak megint.

Utoljára módosítva: 2016. június 02. 19:19

Go.Michael
#1 Go.Michael 2016. június 02. 18:29  

Végre nyíltan próbálnak beszélni és nem a ködösítés megy, hogy mi vagyunk a legjobban és az autó egyszerűen szenzációs. A tempó talán közel lenne a mercikhez, de úgy tűnik ez a gumi hőmérséklet az egészet keresztül húzza. Örülök hogy Clear végre normálisan beszélt, nem hülyék, ez pedig a ferrari, az egész nemzet szívügye, meg kell oldani ezeket a gondokat. Nagyon kéne már egy jó hétvége a csapatnak, ez így egyre frusztrálóbb lesz...

Utoljára módosítva: 2016. június 02. 18:29

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

12016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”