Rejtélyes súlycsökkenés a gumiknál?

írta: M4Sport
2016. szeptember 28. 09:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az erőviszonyok alakulását is befolyásolhatja, hogy változtatott eddigi filozófiáján a Pirelli. Egyes csapatok viszont rejtélyes súlycsökkenésről és titkos módosításról beszélnek.

Belgiumban minden csapat számára komoly fejtörést okoztak a gumik, a probléma forrását pedig többen a túlságosan magas guminyomásban látták. Több rutinos versenyző, így Felipe Massa, Jenson Button és Lewis Hamilton is „viccnek” nevezte a Pirelli által előírt minimális nyomásértékeket. Azóta viszont fordulat állt be az olaszok hozzáállásában.

Az Auto Motor und Sport rámutatott, hogy az előző versenyeken a gumigyártó a hétvége során rendre csökkentette az előzetesen megadott nyomásértékeit – elsősorban a hátsó gumikét, miközben elöl magasan tartotta a limitet. Monzában eredetileg 23,5 psi-t írt elő az első, és 22,0 psi-t a hátsó gumikra, ám szombatra ezt az értéket elöl 0,5, hátul 1 psi-vel csökkentette. Szingapúrban hasonló volt a helyzet: elöl kitartottak az eredeti, 20,0 psi-s értéknél, hátul viszont 17,5 psi-ről 16,5-re mentek le. „Ez már szinte ugyanolyan nyomás, mint régen” – állapította meg egy mérnök.

És még nagyobb megdöbbenést jelentett, hogy a hétvégi Malajziára már a kezdő értékek sem olyan magasak: elöl ugyan még 21,5 psi, hátul viszont csak 18,5 psi a minimum. „Húsz psi alatt utoljára a városi pályákon voltunk” – kommentált a mérnök.

Mire fel a változtatás, és miért csak a hátsó gumikat engedi merészebb értékeken használni a gyártó?

A Pirelli azzal érvel, hogy elöl a magas nyomásérték megtartása mellett az eddiginél nagyobb kerékdőlést engedélyez a csapatoknak, míg hátul utóbbi téren szigorúbbak az előírásai, ezért enyhített a nyomásértékek területén. „A nagyobb kerékdőlés egyúttal azt is jelenti, hogy ragaszkodnunk kell a szigorú guminyomáshoz” – érvelt a milánóiak szakembere. Elmondása szerint nagyobb kerékdőlésnél jellemzőbbé válik a belső gumifal közelében a hólyagosodás, valamint az úgynevezett állóhullámok kialakulása, mely veszélyezteti a gumik oldalfalának épségét. Ezt ellensúlyozandó van szükség az első nyomás magasan tartására.

Egyes csapatok számára viszont gyanús, amit a Pirelli csinál. Egy meg nem nevezett mérnök elárulta, ők azt gyanítják, hogy a gumicég titokban változtatott valamit a hátsó gumikon. Erre utaló jelnek nevezte, hogy az abroncsok rejtélyes tömegcsökkenésen mentek keresztül a nyári szünet óta: amikor felni nélkül mérték le a gumikat, azok Magyarországon még 15,6 kilogrammot nyomtak, azóta viszont már csak 15,1-et.

Nem ez az első eset, hogy egyes résztvevők azt gyanítják, a Pirelli az istállók tájékoztatása nélkül, titokban változtatott a gumikon, tavaly hasonló vádak merültek fel, ám a gyártó akkor mindenkit biztosított, ezek alaptalan pletykák, valójában nem nyúltak hozzá abroncsaikhoz.

Talán ezúttal is így van, egy viszont biztos: a cég körvonalazódó szemléletváltásának van hatása a versenyzők és csapatok teljesítményére. A nyomáscsökkentéssel hátul könnyebben melegszenek a gumik, ám elöl eközben nehezebben bírják működésre őket a versenyzők. Az előző futamokon úgy tűnt, többen vakarták is a fejüket emiatt.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#3 Denis Hunter 2016. szeptember 28. 12:05  

ezert szedik a tormeleket a futamok vegen a levezeto koron, valamint a versenyzo betol egy fel liter folyadekot es kesz

plman
#2 plman 2016. szeptember 28. 11:59  

fél kiló? És ha emiatt a fél kiló miatt mondjuk valaki a minimum súly alá kerül a mérlegelésnél akkor mi a helyzet? Vagy a csapatok úgy is megmérik és pótólják ezt a súlyt?

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. szeptember 28. 11:51  

A számok nem hazudnak. Fél kiló csökkenést azért könnyen ki lehet mutatni...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”