Rekordidejű kerékcsere született a Hungaroringen

írta: M4Sport
2016. július 27. 11:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Új rekordidőt mért a Mercedes a Magyar Nagydíjon Nico Rosberg kiállásakor. A címvédő csapat szerelői nem véletlenül igyekeztek ennyire.

Miközben a szezon első 9 versenyén mindannyiszor a Williams jegyezte a hétvége leggyorsabb kerékcseréjét, Silverstone-ban megszakadt a sorozatuk, Magyarországon pedig egymás után második alkalommal szorították le őket az első helyről. A tettes mindkét alkalommal a Mercedes volt – a Hungaroringen a hivatalos mérés szerint Nico Rosberg első kiállásakor 2,15 másodperc alatt szedték le a régi, s tették fel az új abroncsokat, ami 0,01 másodperccel volt jobb idő az egyébként a listán a 2., a 3. és a 4. helyet is elfoglaló Williams legjobb cseréjénél.

Azt azonban már megszokhattuk, hogy ezen hivatalos mérések sokszor eltérő eredményt mutatnak, mint a csapatok saját mérései. A Williams Bakuban Felipe Massa kerékcseréjénél hivatalos rekordot állított be 1,92 másodperccel, ám az istálló később saját adatait megvizsgálva megállapította, hogy valójában 1,89 másodperc alatt cseréltek kereket, ami abszolút rekord lenne.

Nos, a Mercedes stratégája, James Vowles elárulta, hogy Nico Rosberg 17. körben megejtett kiállásakor ők 1,73 másodperc alatt végeztek a kerékcserével, ami minden tekintetben rekordnak számít – még ha nem is hivatalosnak.

Nem volt véletlen az ezen a téren idén általában inkább óvatos brackley-iek sietsége: a Red Bull a futam első etapjában komolyabb nyomás alá helyezte őket. „Ricciardo nyomást gyakorolt ránk, és a fiúk tudták, hogy reagálni kell erre. Lewis kiállásánál is nagyszerűek voltak, igazán jó és tiszta kerékcsere volt. Nicoé viszont rendkívüli” – fogalmazott a szakember.

Rosberg az összidőket tekintve is mindenkinél kevesebb ideig volt a boxutcában: a teljes kiállását 21,233 másodperc alatt tudta le. A német ezzel jó 0,2 másodpercet hozott a futamot vezető, s az első kiállását egy körrel korábban letudó Lewis Hamiltonon. A kerékcserék előtti 2,5 másodperces hátrányának 1,1 másodpercre olvadása azonban nem csak ennek volt köszönhető: Rosberg bevezető körével bizonyította, voltak még tartalékok gumijában, így sikerült megközelítenie riválisát.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Janisf
#3 Janisf 2016. július 27. 19:13  
Paberto:
Off: A VB ponttablazat-ban meg mindig Rosberg vezeti a bajnoksagot. Gondoltam szolok.

Há’ mer’ ők már tudják hogy hétvégén melyikük lesz előrébb a táblázaton... :D

Paberto
#2 Paberto 2016. július 27. 15:12  

Off:

A VB ponttablazat-ban meg mindig Rosberg vezeti a bajnoksagot. Gondoltam szolok.

trialboj
#1 trialboj 2016. július 27. 12:03  

Ha nem fogadják el hivatalosnak mi értelme mérni? Minden 3. futamon behazudhat valaki egy pár századdal/ezreddel jobbat.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Austin - rajtrács

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

02016.10.23. 14:38

Hamilton Rosberg-módszerre váltott: elemzett és órákon át gyakorolt

Két órán keresztül finomította rajttechnikáját a szimulátorban

02016.10.23. 13:43

Motorja helyett a mérnöke agyvize forrt fel...

Mókás párbeszéd után hepiend