Remekelt a Red Bull – de nem csak a Renault miatt!

írta: M4Sport
2016. május 26. 17:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jól működik az új Renault-motor, Daniel Ricciardo elmondása szerint azonban Monacóban „csak kis segítséget” jelent a Red Bullnak. Mégis, az ausztrál egyelőre a Mercedes előtt áll, és úgy érzi, lendületét a folytatásban is megtarthatja, hiszen a pálya fekszik a bikásoknak.

Várható volt, hogy a Red Bull jól szerepel majd Monte-Carlóban, arra viszont csak kevesen számítottak, hogy Ricciardo hat tizedet ad a Mercedesnek a második csütörtöki edzésen. Az ausztrál tempója eddig meggyőzőnek tűnik, más kérdés persze, mire lesz képes szombaton az időmérő edzésen, egyelőre azonban úgy érzi, átmenthető a mai lendület.

„Az új erőforrás csak egy kicsit tett hozzá az egészhez” – kezdte nyilatkozatát a sikeres szabadedzés után. „Az autónk mindig nagyon jól megy ezen a pályán; persze mindkét összetevőre szükség van. Meglátjuk, hogyan megy majd az időmérő, most azonban boldog vagyok. Ez a pálya is egyike azoknak, melyeken sokat nyerhetsz, ha feszegeted a határokat. Nagyon jól éreztem magam a volán mögött; azt hiszem, az autó egyensúlyával kapcsolatban is sikerült előrelépnünk” – tette hozzá.

„Úgy érzem, megtaláltuk azt a tartományt, melyben az autó nagyon jól működik. Sok múlik azon, milyenek lesznek a körülmények szombaton, de ha nem változnak sokat a maihoz képest, akkor jók lehetünk. Az időmérő pedig nagyon fontos ezen a pályán. Egyelőre magabiztos vagyok” – magyarázta, majd amikor megkérdezték, a csütörtöki elsőség az új motornak, az autónak, vagy az ő képességeinek volt köszönhető, viccesen megjegyezte: „Azt mondanám, hogy 99,9 százalékban rajtam állt a dolog, a többi pedig az egyéb részletek!”

Daniel RicciardoA Red Bull autója főként a harmadik szakaszban tűnt ütőképesnek, a Sky Sport kommentátora pedig azt is megjegyezte, teljesen másként viselkedik, mint az ellenfeleké. „Mindig is gyorsak voltunk a harmadik szektorban. Amióta itt versenyzem, mindig nagyon jó voltunk. Mókás átjönni a tizenkettes kanyaron, és az uszodán. Idén kissé megnyitották az utóbbi, ami miatt nem jelent akkora kihívást, korábban legalábbis komolyabb volt, főleg 2014-ben. A versenyzői megbeszélés után változtattunk, még mindig élvezem persze, de volt, hogy nagyobb kihívást jelentett” – zárta gondolatát.

Az edzésnap végén a régebbi specifikációjú erőforrást használó Max Verstappen is magabiztosan nyilatkozott, és ő sem tartotta kizártnak, hogy a hétvége további részében is felvehetik a harcot a Mercedesszel. „Rendben volt a mai nap. Egyre jobban és jobban éreztem magam az autóban, és ami a legfontosabb, nem ütköztem! Egy kicsit még dolgoznunk kell az egyensúlyon, hogy jobban érezzem magma az autóban. Majd meglátjuk, mire jutunk. Nem hiszem, hogy túlságosan messze lennénk. Próbálunk még javítani az autónkon, és majd kiderül, mire lesz ez elég. Kanadában többet jelent az új motor. Itt kisebb előnyt jelent. Most is a lehető legjobb munkát igyekszem végezni!” – nyilatkozta.

A csapatvezető, Christian Horner eközben kiemelte, hiába működik már az első napon remekül a versenygépük, a hétvége alakulásával a pálya egyre inkább felgumizódik, ami az autó egyensúlyára is hatással van. „Valamit muszáj tenni a beállításokkal, máskülönben megváltozik az egyensúly. Megvannak a tavalyi adataink, ezek segíthetnek most a változtatásban. Remélhetőleg közelebb kerülünk, mivel ez az első helyszín idén, ahol maximális leszorítóerővel megyünk. Ezzel az autónkat is kihasználhatjuk. A Mercedes ugyanakkor most is mesés lesz. De ha bármit is hibáznak, mi ott leszünk, hogy kihasználjuk” – mondta a Sky Sportsnak.

Majd a csütörtöki edzésnapot „uraló” Ricciardóról is szólt néhány szót – természetesen nem fukarkodott a dicsérettel. „Nagyon lenyűgöző edzés volt ez Daniel részéről – mindkét szett gumin gyorsabbnak bizonyult a két Mercedesnél. Persze senki sem tudja, ki mennyi üzemanyaggal és milyen motormódokkal körözött, de mi jól kezdtünk, a rövid és hosszú etapokon is versenyképesek voltunk. Én a 15-ös kanyarban néztem őt, és amilyen tisztán és pontosan vezet, azt mutatja, nagyon összhangban van az autóval. Nagyszerű nézni ezt. És persze az autónk is fantasztikusan működik.”

Max Verstappen

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”