„Remélem, csak átmeneti megoldás” – pályán az új glória (képekkel)

írta: M4Sport
2016. július 08. 13:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ausztriában elmarat a teszt, Silverstone-ban pótolt a Ferrari. A glória új verziója fölkerült a Ferrarira – továbbra sem arat osztatlan sikert.

Amikor Sebastian Vettel a silverstone-i első szabadedzés elején pályára hajtott a glóriával fölszerelt Ferrarival, a korábban saját szélvédőt fejlesztő Red Bull egy strandpapucsról készült képet posztolt közösségi oldalán. És persze nem ők voltak az egyetlenek, akik újra a glória kinézetén élcelődtek.

Az FIA által módosított, könnyebbé tett, a versenyző fejétől távolabbra helyezett, ívében is átalakult bukókeret a paddockon belül sem örvend túlzott népszerűségnek, ám a szakértők szerint most nem is ez számít. „Esztétikai szempontból egész rondának tűnik, de talán a jövőben ennél elfogadhatóbbá teszik” – vélekedett a megoldást szimulátorban még korábban tesztelő Anthony Davidson. „A kilátás nem nagyon zavaró ezzel, csak a középső pillér zavar kicsit, de rendben van. Ez az első lépés afelé, hogy teljesen zárttá tegyék az F1-es autókat, de a technika odáig még nem jutott el.”

Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója sem örül a glória látványának, mégis tud mellette egy nehezen támadható érvet. „Egyet kell értenem a szurkolókkal, ez csúnya. Nem túl tetszetős eszköz, úgy tűnik, mintha egy kicsit szedett-vedett megoldás lenne, ami nem jó” – ismerte el a rutinos szakember. „Viszont a biztonságnak mindent felül kell írnia. Én azt remélem, hogy ez csak átmeneti megoldás, és 2018-ban elmozdulunk a vadászgépfedél felé. Még van teendőnk, de szerintem jobb bevetni valamit idő előtt, mint sokáig semmit. Ha nem tennénk semmit, és lenne jövőre egy súlyos baleset, nehéz lenne elfogadnunk azt, nemde?”

Az FIA ezen a hétvégén a hírek szerint a csapatokkal egyeztet a glória fejlesztésének következő lépcsőfokáról. Szakemberei eközben elkészített modelleken gyakorolják a glóriával fölszerelt autókból történő mentést, és azt vizsgálják, hogyan lehetne tökélyre hangolni a folyamatot. Egy hete Spielbergben a Ferrari garázsában elvégzett próba a kívántnál hosszabb ideig, több mint tíz percig tartott.

FIA
Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

aw123
#10 aw123 2016. július 09. 07:45  
csaby_massa:
esküstöm nem értem mi ezzel a gond (esztétikai szempontból), én is a RB féle ablakot preferáltam, de kiderült az nem biztonságos. Én teljesen elfogadnám, oldalról még jól is mutat. Nem kell gondolkodni, be kell vezetni, aztán meg leht finomitani, de valahol el kell kezdeni.

Dehogy derult ki. Kitalaltak, hogy nincs ido veglegesiteni. Erosebb volt a gloria lobbi es ennyi.

Mendez
#9 Mendez 2016. július 09. 07:26  

Nyilván jobb lenne nélküle,de szerintem nem néz ki olyan borzasztóan.Az RB féle megoldás véleményem szerint sokkal bénább.

Casual
#8 Casual 2016. július 08. 20:01  

Egyre jobb. Aztán lehet ezt fejleszteni a tapasztalatok alapján. Nyilván a legfontosabb lépés hogy valami féle plexivel vagy más anyaggal majd be kell borítani hogy a kisebb alkatrészek ellen is védjen. De azt aero szempontok miatt sem lehet ilyen hirtelen megoldani, addig meg ez is elég nagy előrelépés.

MrBreaker
#7 MrBreaker 2016. július 08. 18:25  

Külső kamerán még so-so,de ez a glória az onboard felvételeket teljesen megöli.A másik meg jó nem vagyok egy biztonságtechnikai mérnök,de itt ha valakit oldalba eltalálnak és letörik ez a cső a rögzítésről hát nem szívesen ülnék a volán mögött..
Plusz a kiszállás is sokkal macerásabb ezzel a glóriával,ami megint csak nem a biztonságot szolgálja így.

csaby_massa
#6 csaby_massa 2016. július 08. 13:46  
VettelFactor:
Ez 1 gyökér megoldás. Kerekektől megvéd, de alkatrészek ellen sz.rt nem ér. Az előző futamon Vettel gumidarabjai ugyan úgy telibe kapták volna Rosberg sisakját, ha ez a fos fent van az autón. Arról nem is beszélve, ha 1 gumidarab (amiből mostanában sok van defekt esetén) keresztben ráakad, akkor kb. a pilóta fel is adhatja a futamot, vagy instant jöhet ki a boxba. Az Aerosceen ezeket és a pattanó kerekeket is kivédte volna. Csakhát, akkor a RB előnybe került volna a többiekkel szemben. Ha ennyire fontos a a fej védelme, zárják le teljesen a pilóta fülkét, az LMP1-eseknél sem jelent gondold a felborulás, mert a bírók kb. 10 sec alatt vissza is fordítják az autót. Az elmúlt 20 évben pedig nem volt tűzeset a legnagyobb karamboloknál sem. Kubica gyakorlatilag rommá törte az autót, de mégsem gyulladt ki alatta a cucc, ha ott nem következett be tűz, akkor máshol sem fog... Ezzel szemben bárkit ugyan úgy megsebesíthet, vagy megölhet 1 leszakadó alkatrész, pl. ha valakinek leszakad a tükre az lazán telibe kaphatja a mögötte haladó sisakját.

de talán kivéd egy leszakadó kereket (hál Istennek ez már ritka), de azt tuti kivédi ha két autó egymáson köt ki, amit láttunk az elmúlt években nem egyszer.

csaby_massa
#5 csaby_massa 2016. július 08. 13:44  

esküstöm nem értem mi ezzel a gond (esztétikai szempontból), én is a RB féle ablakot preferáltam, de kiderült az nem biztonságos. Én teljesen elfogadnám, oldalról még jól is mutat. Nem kell gondolkodni, be kell vezetni, aztán meg leht finomitani, de valahol el kell kezdeni.

VettelFactor
#4 VettelFactor 2016. július 08. 13:40  

Ez 1 gyökér megoldás. Kerekektől megvéd, de alkatrészek ellen sz.rt nem ér. Az előző futamon Vettel gumidarabjai ugyan úgy telibe kapták volna Rosberg sisakját, ha ez a fos fent van az autón. Arról nem is beszélve, ha 1 gumidarab (amiből mostanában sok van defekt esetén) keresztben ráakad, akkor kb. a pilóta fel is adhatja a futamot, vagy instant jöhet ki a boxba. Az Aerosceen ezeket és a pattanó kerekeket is kivédte volna. Csakhát, akkor a RB előnybe került volna a többiekkel szemben. Ha ennyire fontos a a fej védelme, zárják le teljesen a pilóta fülkét, az LMP1-eseknél sem jelent gondold a felborulás, mert a bírók kb. 10 sec alatt vissza is fordítják az autót. Az elmúlt 20 évben pedig nem volt tűzeset a legnagyobb karamboloknál sem. Kubica gyakorlatilag rommá törte az autót, de mégsem gyulladt ki alatta a cucc, ha ott nem következett be tűz, akkor máshol sem fog...

Ezzel szemben bárkit ugyan úgy megsebesíthet, vagy megölhet 1 leszakadó alkatrész, pl. ha valakinek leszakad a tükre az lazán telibe kaphatja a mögötte haladó sisakját.

ati1982
#3 ati1982 2016. július 08. 13:40  

Sziasztok,szerintem jó lenn,csak nem így.Az miatt tűnik rossznak,ahogy haladunk hátrafelé a Gloria a pilóta mögött lefele megy.elképzeltem magát a glóriát,úgy előröl a pilóta előtt ami van azt úgy hagynám,és ahogy haladok hátrafelé a glória végei felfele mennének,nem pedig lefele,igaz mihez rögzítenék,ezt nekik kellene kitalálniuk.

trialboj
#2 trialboj 2016. július 08. 13:31  

Hajjál meg te is meg én is ha értem miért fekete / Maunika showból/

Francért nem piros mint a karosszéria nagy része, 1-2 reklámmal rajta.. Egyből nem úgy tűnne mint valami tákolt szemét. Szerintem nem csúnya, csak gagyin néz ki ez az ideiglenes színezés.

szaki
#1 szaki 2016. július 08. 13:26  

1 szó: ocsmány!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ