Renault: a 2016-os autónk fejlesztése nem olyan fontos

írta: M4Sport
2016. március 07. 18:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

A változatlan motorformula és a változó 2017-es aero-szabályok fényében a franciáknak nem olyan fontos az idei autó fejlesztése.

Miután a Renault a holtszezonban felvásárolta a Lotust és két korábbi jelenése után megint gyári csapattal képviselteti magát a Forma–1-ben, a francia autógyártó azt is sietett leszögezni, hogy az új projekttel hosszú távra rendezkedtek be. Ez, valamint az aero-szabályok közeledő változása és az a tény, hogy a Lotus már a tönk legszélén állt, mire az üzletet nyélbe ütötték, együttesen azt jelentik, hogy a 2016-os autó fejlesztési programja eddig sem élvezett elsőbbséget és ezután sem fog.

Bob Bell technikai főigazgató szerint a fejlesztési prioritásokról szóló végső döntéseket a melbourne-i szezonnyitón hozzák majd meg, de már most nagyon valószínűsíthető a végeredmény.

„A motort 2016-ban is folyamatosan fejleszteni kell, hogy készen álljunk 2017-re, de az autó szempontjából ez nem olyan fontos” – jelentette ki a franciákkal tíz éve egyszer már világbajnokságokat nyerő szakember. „Az, hogy mekkora erőfeszítést teszünk az idei kocsiért a jövő évivel szemben, az attól fog függeni, hogy hol végezzük ezt a téli tesztidőszakot, hogy hol állunk az erősorrendben – és ezt csak Melbourne-ben fogjuk biztosan tudni. Ott aztán meghozunk majd egy tudatos döntést valószínűleg azért hozunk majd új alkatrészeket az idei autóra is, de semmi B-spec kocsi, vagy ilyesmi.”

A Renault-t bevallottan meglepte, hogy az idei masinájuk a kevés fejlesztés és a Mercedesről Renault-motorokra való átállás ellenére milyen jól vezethetőnek és jól kiegyensúlyozottnak tűnt – amely vonását a Lotus utolsó modelljétől, a Renault R.S.16-osra nagyban hasonlító E23-astól örökölte. Ugyanakkor azt is elismerték, hogy a kocsi jócskán híján van mind a leszorítóerőnek, mind pedig a lóerőknek.

„A mostani autó sosem arról szólt, hogy azonnal nagy lépést teszünk vele előre – a Lotus tavalyi problémáival, pénzügyi problémáival, nem voltunk abban a pozícióban, hogy ezt megtehessük. Nem tudtuk annyit fejleszteni, amennyit akartunk. Ezen a télen most minden arról szólt, hogy egyszerűen csak legyen egy kocsink, és hogy ez a kocsi legyen megbízható, hogy a versenyzőink minél többet mehessenek vele a pályán. Vannak rajta tavalyról átmentett alkatrészek, de ezeket az év során fokozatosan kivezetjük majd.”

Az aero-szabályok 2017-re körvonalazódó nagy ívű változásai – amelyek várhatóan négy-öt másodperccel gyorsabb kocsikat eredményeznek majd – éles ellentétben állnak a 2009 óta többé-kevésbé állandó regulákkal, ami egyben azt is jelenti, hogy az előző évekkel ellentétben sokkal kevésbé lehet majd az előző évi technika evolúciójára alapozni az új versenygépeket – és bevallottan itt jön be a képbe az, hogy a Renault most egyáltalán nem rövidtávra koncentrál.

„Ahogy azt mindannyian tudjuk, jövőre nagyon nagy eséllyel jelentős szabályváltozások jönnek, nekünk pedig előre kell tekintenünk. Hosszú távra tervezünk, a Renault nyolc, kilenc, tíz évre kötelezte el magát, vagy valami ilyesmi, de akárhogy is, ez nagyon hosszú idő, úgyhogy nekünk a hosszú távú célkitűzésekre kell koncentrálnunk. Úgy vagyunk vele, hogy „milyen fontos nekünk 2016?”, és 2016 jelentőségét 2017 fényében kell megítélnünk” – magyarázta Bell.

A 2017-es kocsi mellett a másik jelentős fejlesztési terület a motor lesz, amely a francia cég becslései szerint idén mintegy 875 lóerő leadására képes, de amely egyes értesülések szerint továbbra is mintegy 30-80 lóerővel kevesebbet tud, mint az etalonnak számító Mercedes. És mivel a motorszabályok viszont gyakorlatilag nem változnak jövőre, ezért a deficit ledolgozása mindenképpen kulcsfontosságú lehet majd.

„A 2017-es kocsival párhuzamosan a motort is fejlesztjük, és nem csak idénre, hanem 2017-re is. A motoroknál sokkal hosszabb a fejlesztések átfutási ideje, mint a kasztniknál, és a változatlan szabályok miatt amúgy is sokkal kritikusabb, hogy növeljük a teljesítményét és közben figyeljünk a megbízhatóságra is” – fogalmazott a technikai igazgató.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#4 Denis Hunter 2016. március 08. 17:01  

iden az auto szine a legfontosabb :D

grabowsky78
#3 grabowsky78 2016. március 08. 10:18  

Renaultnak, most elsősorban a motorját kéne rendbe raknia!

Timad
#2 Timad 2016. március 07. 21:15  
Tasi-r:
akinek esze van elengedi a 2016-ot ( kivéve Ferrari Merci :D )

Aztán mindenki kiveszi a két havi szabiját és elmegy nyaralni, mert csak a merci tudja mikor lesz szabályváltozás és h az miről is fog szólni :D

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. március 07. 20:27  

akinek esze van elengedi a 2016-ot ( kivéve Ferrari Merci :D )

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa