Renault: A Red Bullt csak a kiszolgáltatottsága frusztrálja

írta: M4Sport
2016. április 27. 14:30
FOTÓ: ©Red Bull

Nem véletlenül olyan kiváló a Red Bull karosszériája, hiszen csak arra kell költeniük. A Renault Sport ügyvezetője szerint az osztrákok saját magukat hozták nehéz helyzetbe, amikor letettek a saját motor építésének ötletéről…

Az új motorformula bevezetése óta nem megy olyan jól a Red Bullnak, mint a megelőző érában, s a Milton Keynes-i csapat ezt rendszerint azzal magyarázza, hogy túlságosan gyenge a Renault-motorjuk. Nem véletlenül számít visszatérő pletykának a csapat kapcsán, hogy saját erőforrások építését fontolgatják. Az osztrákok tanácsadója, Helmut Marko pár hete elismerte, 2014 elején valóban komolyan elgondolkodtak ezen a lehetőségen, ám végül letettek róla, mivel túlságosan bonyolult és költséges feladatnak ítélték a motorgyártást.

Cyril Abiteboul, a Renault Sport ügyvezető igazgatója szerint az istálló ezzel ugyanakkor továbbra is ki van szolgáltatva a gyártóknak – s ez meghatározza politikai törekvéseiket is. „A motorkérdés nagyon frusztrálttá tette a Red Bullt. Szerintem akkor döbbentek rá, a versenyképességük mennyire törékeny és kiszolgáltatott a motorbeszállítójuknak. És ez nem hagyta nyugodni őket, hiszen maguk döntöttek úgy, hogy független csapat lesznek, amely nem épít magának erőforrást, mert az felelőséggel jár” – nyilatkozta az Autosportnak.

„Elkölthettek volna egy kis pénzt abból, amit a FOM-tól kapnak a motor fejlesztésére, de úgy döntöttek, ezt inkább a karosszériára költik, valamint a versenyzőnevelésre. Emiatt annyira jók e két területen. De közben kiszolgáltatottak is. Szóval ennek a taktikának megvan a maga árnyoldala is.”

Christian Horner csapatfőnök még a közelmúltban is hangoztatta, továbbra is szükségesnek érzi a független motorgyártók F1-es szerepvállalását – Abiteboul szerint nem véletlenül: éppen kiszolgáltatott helyzetükön próbálnának javítani ezzel. De szerinte a véleményük könnyen változtatható. „A Red Bull csak versenyképes motorra vágyik. Ha biztos benne, hogy elérhető lesz számukra ez – akár egy mostani gyártótól, akár egy független féltől –, biztos vagyok benne, hogy máris elégedett lesz. Biztosra veszem, hogy ha egy mostani gyártó, sőt, egy francia gyártó kínál számukra versenyképes motort – elvégre sikeres évek vannak mögöttünk –, az máris elfogadható lehetőség lesz számára a jövőre nézve.”

„Ők csak versenyképesek akarnak lenni, az egyetlen céljuk ez – és nem holnap vagy holnapután, hanem azonnal! Szóval ha bárki is megadja nekik ezt a lehetőséget – legyen szó akár az FIA motorjáról is –, ők biztosan örömmel fogadják azt” – festett képet partnerük helyzetéről a francia szakember.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”