Renault: Erre nincs mentség!

írta: M4Sport
2016. április 21. 15:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

A mezőny leggyengébb gyári csapatként a Manorok és Sauberek a legfőbb ellenfeleik, és egyelőre még pontjuk sincs. A Renault szerint nincs mentség eddigi mérlegükre.

A jogelőd Lotus pénzügyi nehézségei, valamint a gyári visszatérés késői bejelentése miatt nem voltak magasak az elvárások a Renault-val szemben 2016 előtt, ám a három verseny után továbbra is pont nélkül szerénykedő franciák számára így sincs kifogás harmatgyenge évkezdésükre. Legalábbis a Renault Sport ügyvezető igazgatója, Cyril Abiteboul szerint, aki azok után nem is próbálja szépíteni helyzetüket, hogy Kínában Kevin Magnussen (17. hely) „katasztrófának” nevezte hétvégéjüket, miközben csapattársa, Jolyon Palmer (22. hely) „élete legrosszabb futamaként” jellemezte a sanghajit.

„Valóban, nem szabad félénknek lennünk, ki kell mondanunk, hogy ez nem volt jó” – nyilatkozta Abiteboul az Autosportnak. „Rossz verseny volt, rossz hétvége. Nem ilyen teljesítményre számítottunk vasárnap. Mostantól az autónkra kell összpontosítanunk, és nem szabad kifogásokat keresnünk. Rendben, lehet azt mondani, hogy későn kezdtük a projektet, és hogy az autót eredetileg Mercedes-motorhoz tervezték, de ez akkor sem lehet kifogás a fejlődés hiányára. Nem lehetünk elégedettek csak azért, mert itt vagyunk. Nem! Nincs kifogás! Sem annak kapcsán, amit eddig a motorunkkal csináltunk, sem a karosszéria terén. Előrébb kell jutunk!”

Abiteboul kiemelte, a felsoroltakon kívül eddig komoly fejtörést okozott számukra a gumik munkára bírása is. „Sok problémánk a gumikkal kapcsolatos. Jobban meg kell értenünk a működésüket. Amikor nincs esélyünk tesztelni pénteken, az általában nagyon meglátszik a vasárnapi teljesítményünkön. Ez történt Kínában is” – utalt arra, hogy Magnussen az időmérőn teljesítette első száraz pályás körét, mivel pénteki defektje után nem körözhetett, míg Palmert többek közt a fék túlmelegedése hátráltatta. „Pénteken rosszul kezdtünk, emiatt nem értettük meg a gumikat, és ez okozott problémát vasárnap.”

Ami a folytatást illeti, a Renault már erősen gondolkodik azon, meddig fejlessze még aktuális autóját, s mikor kezdjen el 2017-re összpontosítani. Hamarosan kiderül, elfogadják-e az új szabályokat, így vélhetően ezt követően döntésük is hamarabb megszületik. Ezt azonban még az is befolyásolja majd, mekkora előrelépést jelent a Kanada környékére jósolt új fejlesztésű erőforrásuk, melytől partnercsapatuk, a Red Bull igen sokat remél.

Abiteboul úgy véli, a Red Bull korai remeklése azt mutatja, az ő helyzetük sem reménytelen. „Amikor őket nézem, bizakodóvá válok, mert látom, mit érhetünk el. A teljesítményük megmutatja – és ez a Renault számára fontos –, hogy ha valamire nagy figyelmet fordítunk, akkor jobbak leszünk, fejlődhetünk. Mi most a motorra összpontosítunk, kemény munkát fektetünk bele, és ha ez sikeres lesz, annak négy autó látja majd hasznát.”

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

velorex
#6 velorex 2016. április 23. 16:30  

Igen egy jó festéssel még nem lehet pontokat szerezni az F1-ben.
De az előzményeket tudva az lett volna a meglepő, ha pontokat tudtak volna szerezni a három futam alatt. Itt most gyorsan kell dönteni a Renault-nak, tenni valamit -ha egyáltalán érdemes fejleszteni erre a csomagra- vagyhagyni az egészet és a meglévő erőket a 2017-es csomagra összpontosítani. Szerintem ezt az évet hagyniuk kellene.

ddb
#5 ddb 2016. április 21. 22:26  
f1m12:
a legkönnyebb feladat pedig, h Buttonnal elbírjon valaki. szerintem alulértékelik. pedig egy kis csendes gyilkos :DDDDDD már túl régóta nyeretlen ő is, sajnos. ilyenkor elfelejtjük az érdemeit. pedig milyen jó helyzetben látni. szépen megy

Én nagyra becsülöm Jenson Buttont és világos, hogy mind Hamiltonnal, mind Alonsoval partiban van, ami a legjobbak közé emeli. Nem őt akartam lefitymálni, hanem Magnussent, de akkor egyértelművé teszem. Magnussen el lehet tolni a biciklit és visszaadni Maldonadonak az ülést!

f1m12
#4 f1m12 2016. április 21. 21:55  
ddb:
Egy volt, de lecserélték a nagy szupertehetségre, aki Buttonnal se bírt.

a legkönnyebb feladat pedig, h Buttonnal elbírjon valaki. szerintem alulértékelik. pedig egy kis csendes gyilkos :DDDDDD
már túl régóta nyeretlen ő is, sajnos. ilyenkor elfelejtjük az érdemeit. pedig milyen jó helyzetben látni. szépen megy

ddb
#3 ddb 2016. április 21. 21:35  
benczeb90:
A tavalyi Hondát másolják, de nincsenek klasszis pilótáik.

Egy volt, de lecserélték a nagy szupertehetségre, aki Buttonnal se bírt.

benczeb90
#2 benczeb90 2016. április 21. 19:31  

A tavalyi Hondát másolják, de nincsenek klasszis pilótáik.

Agressor
#1 Agressor 2016. április 21. 16:23  

Hát akkor talán itt az ideje keményen odacsapni a lovak közé. Mert ez eddig egy nagy rakás sz@r, és még finom voltam...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"