Rendbetett énkép: Újra mer kockáztatni a McLaren-Honda!

írta: M4Sport
2016. szeptember 15. 10:22
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár teljesítményük továbbra is elmarad az elvárttól, óriási változáson ment keresztül az elmúlt egy évben a McLaren-Honda. Új alapokra helyezték kapcsolatukat, változtattak szemléletmódjukon, s a tavalyi pofonok után újra mernek kockáztatni!

Egyre gyakrabban tűnik fel McLaren a legjobb tíz között az időmérőkön és a versenyeken, a csapat már a 6. helyen áll a konstruktőri bajnokságban, tagjai pedig egyre gyakrabban hangoztatják, végre megvannak a stabil alapok ahhoz, hogy a jövőben elérjék a vágyott sikereket.

A javulásról azonban nemcsak a jobb hangulat és a bizakodás tesz tanúbizonyságot, hanem az is, hogy a gárda újra mer kockáztatni. Haszegava Juszuke sportigazgató rámutatott: ha mostanság műszaki problémáik adódtak, azok már merőben eltértek a 2015-re jellemző gondoktól, mivel ezúttal nem tervezési hibák, hanem a határok feszegetése vezetett hozzájuk. És ez merőben különbözővé teszi helyzetüket.

„A téli teszteken úgy gondoltuk, az autónk teljesítménye nem is rossz annyira, hogy ne lehessen pontokat szerezni vele. Ezért úgy döntöttem, mérsékelt teljesítmény-beállításokkal kezdjük az évet, mert a megbízhatóság élvezi az elsőbbséget. De a Kínai Nagydíj után, ahol tizenkettedikek és tizenharmadikak lettünk és mindenki célba ért, megértettem, hogy a puszta célba éréssel nem érhetünk el semmit. Ezért elkezdtünk több kockázatot vállalni” – magyarázta a japán szakember a Motorsportnak.

„Oroszországtól kezdve elkezdtünk bátrabb gyújtási beállításokkal, nagyobb teljesítménnyel versenyezni, és ezek vezettek végül bizonyos motorproblémákhoz. De azt megértettem, hogy szükséges kockázatot vállalni. Sajnos ezzel több problémánk lett, Spában is ez volt a helyzet, de szükségünk volt a nagyobb teljesítményre, ezért is vetettük be a harmadik motorspecifikációt, annak ellenére, hogy nem volt elég időnk beállítani, finomhangolni és ellenőrizni azt. Sok gondunk lett belőle Spában és Monzában, de akkor is szükségünk volt rá.”

Haszegava Juszuke

Ennyit jelent, ha megbízhatóbb az alap

Carlos Sainz a közelmúltban arról beszélt, a Hondának sikerült megfeleznie a különbséget a 2015-ös Ferrari-motorhoz képest, s a McLaren ennek köszönheti, hogy fölzárkózott és megelőzte őket a konstruktőri bajnokságban. „Én is így gondolom” – erősítette meg Haszegava. „Ez természetes is, hiszen nagyon mélyről indultunk. De gyorsabban is kell fölzárkóznunk, mint más csapatoknak, így természetesen a fejlődés mértéke is nagyobb, mint náluk. De ha közelebb kerültünk, akkor már egyre nehezebb lesz még tovább közelíteni.”

A sportigazgató szerint a Honda nem is annyira a fejlesztés ütemében, sokkal inkább a megbízhatóság terén ért el jelentős javulást. „Tavaly nehéz volt meglátni, mennyit fejlődtünk, mert a megbízhatóság volt a legnagyobb problémánk. Nem tudtunk folyamatosan pontokat szerezni, ezért nehéz volt látni a fejlődést. De az erőforrás teljesítménye akkor is javult, szóval nem ennek üteme változott annyit. Szerintem büszkék lehetünk arra, hogy sikerült ugyanolyan mértékben javulnunk idén, mint tavaly.”

A Honda végre mer segítséget kérni – igazi csapattá váltak

A McLaren részéről eközben úgy érzik, fejlődésük a Hondával való kapcsolatuk csiszolódásának is köszönhető. Ez részben annak eredménye, hogy új sportigazgató került a Honda-projekt élére, másfelől annak, hogy a japánok belátták, bizonyos területeken nem szégyen segítséget kérniük Wokingtól, valamint szükséges többet fordítaniuk a fejlesztésekre.

„Nem tudom, mi történt pontosan tavaly, de a kommunikáció terén úgy döntöttünk, szorosabban együttműködünk. És ez most gördülékennyé vált. Sokszor csapatként beszélünk, nincs határvonal a Honda és a McLaren között” – erősítette meg mindezt Haszegava is.

Jenson Button

Újratervezik a V6-osukat – de hűek is maradnának önmagukhoz

Mindezek után már csak az a kérdés, mit hoz a jövő. Haszegava 2017-es projektjük kapcsán csupán annyit árult el, a belső égésű motorjuk teljesítményét próbálják leginkább javítani, mivel az ERS terén már egészen magas szintre jutottak. „Mivel jövőre már nem lesznek módosító pontok, teljes egészében újratervezhetjük a motorunkat a szabályok adta kereteken belül. Az égéstérrel és a csomagolással fogjuk kezdeni. A belső égésű motor terén lesz a legnagyobb az eltérés” – vetítette előre.

Arról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy ezzel a Mercedes után már a Ferrari és a Renault által is használt előgyújtásos technika alkalmazására is gondolt-e. „Nem zárnám ki, mivel ez meghatározó terület. Természetesen minden lehetséges megoldást vizsgálunk, de nem fogom elmondani, hogy pontosan mit is fogunk bevetni” – jelentette ki.

Nem mondott többet a Honda által a visszatérés óta követett minimális méretre törekvés elvéről sem. Ezen a téren idén már kicsit lazítottak korábbi normáikon, elismerve, talán túlzó elvárásokkal kezdték projektjüket. „Nem árulhatom el, milyen lesz a csomagunk, de minden motornak kicsinek kell lennie, ezért nem adjuk föl ezt a törekvést. De természetesen újracsomagoljuk az erőforrást. Hogy mi lesz más, azt nehéz megmondani. Több területen változtatunk, de azt még nem tudom, teljesen más motor lesz-e.”

A McLAren-Honda ezzel szemben már most más csapatnak tűnik, mint volt egy éve. A kérdés már csak az, 2017-ben mennyire lesz más, mint idén. „Nehéz megmondani. Jó lenne, ha tudnám, de nem tudom biztosan, mire leszünk képesek” – tekintett előre óvatosan Haszegava.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”