Rengeteg pénzt bukott a Lotus, mielőtt a Renault felvásárolta

írta: M4Sport
2016. július 20. 18:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

Már a tavalyi év végén is nyilvánvaló volt, hogy komolyanyagi gondokkal küzd, a csapatot működtető gazdasági társaság éves jelentése viszont megerősítette, a Lotus rengeteg pénzt veszített, mielőtt a Renault felvásárolta és ismét gyári csapataként kezdte futtatni.

A 2015-ös szezon második felében egyre aggasztóbb hírek érkeztek a Lotus háza tájáról: volt, hogy a csapat nem tudott fizetni az F1 hivatalos gumiszállítójának, vagy a helységek bérléséért, miközben folyamatosan elmaradásban volt a dolgozók bérének utalásával (megesett, hogy ezt a Forma–1 Menedzsmentet vezető Bernie Ecclestone fizette).

A híreket olvasva teljesen egyértelmű volt, hogy komoly a gond az istállónál, ami a Renault segítsége nélkül valószínűleg feladta volna a Forma–1-es kalandot. Az éppen eladó istállót kereső francia gyár 1 fontért vásárolta meg a Lotust, leányvállalatuk, a 90%-os részesedést szerző Grigny UK Ltd. viszont 76,1 millió angol fontot invesztált az istállóba, ami a biztatónak is nevezhető 2014-es adatok után tavaly rengeteg pénzt veszített.

A gazdasági jelentés szerint a bevételek 36,6 millió fonttal csökkentek, főként a „szponzoráció visszaesése” miatt, miközben a „szolgáltatások értékesítése” is esett – ezen a területen 11 millió fonttal kevesebbre tettek szert, mint 1 évvel korábban. Eközben a csapat működési költségei nőttek, mégpedig 6,7 millió fonttal, miközben a finanszírozási költségek is 1,7 millióval többet vittek el. 2016-ra egyébként jobb eredményeket vártak, visszaesésüket ugyanis „egyszerinek” nevezték.

2015-ben azonban a Lotus összesen 56,994 millió fontot veszített, ami óriási visszaesésnek számít, 2014 végén ugyanis „csak” 5,753-at buktak (elsősorban az akkori ügyvezető nevéhez köthető szigorú költségcsökkentő intézkedésnek és a szükségszerű elbocsátásoknak köszönhetően) amit akkor a körülményekhez mérten már sikerként könyveltek el.

A riport a Renault terveiről is szól, kiemeli például, hogy a franciák megfelelő ráfordítással szeretnének új életet lehelni a vállalkozásba, beruházásaik és újszerű munkamódszereikkel pedig igazolni akarják a versenysport iránti hosszú távú elkötelezettségüket. Szó esik arról, hogy a csapat az év második felében vár komolyabb előrelépést, a tavalyi eredménynél (hatodik pozíció a gyártók bajnokságában) nem várnak jobbat, a pénzügyi gondok miatt ugyanis jó időre leálltak a fejlesztések.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

khristiank
#2 khristiank 2016. július 20. 19:20  

az egy ideális ár :D

renault4
#1 renault4 2016. július 20. 18:55  

A Renault motor fejlődése jó jel. Az autó megtervezésében kellene egy jó pár nagy ágyút beszervezni, itt a lehetőség, ha Allison lelép a Ferraritól, akkor Őt.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt