Ricciardo kicsit sem riad meg Verstappentől

írta: M4Sport
2016. május 13. 10:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

Daniel Ricciardót is meglepte eddigi csapattársa váratlan félreállítása, de áll az új kihívás elébe. Elmondása szerint egy kicsit sem tart Max Verstappentől.

Az érintettek közül ő volt az utolsó, aki megtudta a hírt. Miközben Max Verstappennel már a szocsi versenyt követő hétfőn közölték, hogy a Red Bull versenyzője lesz Barcelonától, majd Danyiil Kvjatot is értesítették lefokozásáról, egy nappal a csütörtöki bejelentés előtt, szerdán Daniel Ricciardo is megkapta a hírt: Barcelonában új csapattársa lesz.

„A hivatalos bejelentést megelőző este felhívott Christian Horner. Biztosra akart menni, hogy tőle tudom meg, nem az internetről. Ennél több nem történt. Egyszerűen csak annyit mondott, új csapattársam lesz, és hogy lesz egy kis változás a csapatnál, de hogy ez az én szempontomból semmin sem változtat” – mesélte Ricciardo.

A háromszoros futamgyőztes elárulta, kicsit sem számított arra, hogy máris sor kerül e cserére. Azt azonban elismeri, egy későbbi váltás benne volt a levegőben. „Egyáltalán nem számítottam erre Szocsi után. Persze tudom, hogy történhetnek bizonyos dolgok szezon közben, de nem láttam az előjelét. Kissé meglepődtem, mert inkább a szezon második felében vártam volna ilyesmit, nem ilyen korán.”

Ricciardo Oroszországban maga is bírálta csapattársát az első körös ütközés miatt, mely tönkretette a futamát. Kijelentette, bocsánatkérést vár az orosztól. Nem érzi úgy azonban, hogy ezen kritikája közrejátszott volna Kvjat menesztésében. „Nem bántam meg semmit. Nem az én feladatom foglalkozni a csapattársammal, én csak elmondtam a véleményem. De nem hinném, hogy ez bármin is változtatott volna. Egy rossz verseny önmagában nem elég ok egy ilyen lépésre. A sportág természetének velejárója, hogy az emberek váltják egymást. Naivitás lenne mást várni. Persze talán másképpen gondolkodnék, ha a mezőny utolsó harmadában versenyeznék, és a saját jövőm miatt kéne aggódnom.”

„A Red Bull gyakran teszteli a versenyzőit, hogy lássa, milyen fából faragták őket. Velem és Sebastian Vettellel sem volt ez másképp. Korábban én sem szállítottam jó eredményeket, nem voltak dobogós helyezéseim, sem győzelmem. A csapat viszont tudta a tesztjeiből, hogy gyors vagyok. Egyfajta kockázatot vállaltak azzal, hogy Seb mellé ültettek, de aztán látták, hogy működik. Most ugyanezt tették Maxszal.”

„A múltban a Red Bullnál gyakran láttunk efféle helycseréket, amelyek jó eredményt hoztak. Hogy Kvjatnak több időt kellett volna-e adni? Erre nem tudok felelni, és végső soron nem is én döntök. De valójában mindig a versenyzőn múlik. Maxot tizenhét évesen hozták a Toro Rossóhoz, ami ugyancsak kockázatos volt. Mégis bevált.”

Max Verstappen, Danyiil Kvjat

Nem tart a belső feszültségektől

Christian Horner csapata csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, Ricciardo és Verstappen az F1 legerősebb párosává válhat. Miután a hollandot sokan a jövő bajnokának tekintik, ráadásul eddig a Red Bull is a tenyerén hordozta, adódik a kérdés, mennyire bosszantja a rutinosabb Ricciardót a mostani váltás – főleg annak ismeretében, hogy Verstappen és csapattársa között a hírek szerint a Toro Rossónál is komoly feszültség alakult ki. „Nem most először lesz gyors csapattársam. Jean-Éric Vergne-nyel is intenzív csatát vívtam, de sikerült kivívnunk egymás tiszteletét. Nem nehéz velem jól kijönni. A pályán nem egyszerű, de azon kívül csak teszem a magam dolgát. Nem tudom elképzelni, hogy Max miatt megváltozna a helyzetem a Red Bullnál.”

„Minden új csapattárs új kihívás elé állít. Max nagyon fiatal, de rendkívül gyors. A médiaérdeklődés is nagy iránta, mert tizenhét évesen érkezett a Forma–1-be, majd jó eredményeket szállított. Sokan várnak el tőle nagy dolgokat. Számomra viszont csak egy újabb viszonyítási pontot jelent. Először is sokat szeretne tőlem tanulni, de biztosan én is elleshetek tőle ezt-azt, mint minden csapattárstól. Szóval nincs ellenemre, ha egy csapattárs küzdelemre késztet, és ezt Max is tudja.”

„Nem aggódom. Bízom a saját képességeimben. Természetesen nem fogom alábecsülni őt, csak mert nagyon fiatal. Éhes a sikerre, és hamar beilleszkedik majd a Red Bullnál – már csak azért is, mert az autónkat sokkal jobban értjük, mint egy évvel ezelőtt. Miközben egy éve még küszködtünk, Max most érezni fogja, hogy sokkal nagyobb leszorítóerőnk van. Emiatt szerintem gyorsan hozzászokik az új kocsihoz.”

A kérdésre, hosszabb távú vetélkedésre készül-e Verstappen ellen, Ricciardo nem akart belemenni a jövőbeni terveinek boncolgatásába. „A csapat tudja, mit tesz. Én tavaly tisztáztam a helyzetemet. Jó munkát végeztem, ezért a csapat elégedett volt velem. Szerintem én és Max erős párost fogunk alkotni. És ez is volt a csapat célja” – zárta rövidre a témát.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#2 albutr 2016. május 13. 19:08  
vasa007:
Szerintem Ricci nagyon el tudná p.csázni Verstappent, de sajnos ez nem ilyen egyszerű. Ha a Red Bullnak mások a tervei.... Nem tudom mik az érdekek, az is lehet, hogy nem lesz semmi és az is, hogy Verstappen egyszerűen gyorsabb lesz. De ebben politikával hányingerik átitatott f1-ben már nehéz elhinni bármit is, pláne ahogy helyet csináltak a "csodagyermeknek".

de miért akrná a RB Ricciardot hátráltatni?

vasa007
#1 vasa007 2016. május 13. 12:36  

Szerintem Ricci nagyon el tudná p.csázni Verstappent, de sajnos ez nem ilyen egyszerű. Ha a Red Bullnak mások a tervei.... Nem tudom mik az érdekek, az is lehet, hogy nem lesz semmi és az is, hogy Verstappen egyszerűen gyorsabb lesz. De ebben politikával hányingerik átitatott f1-ben már nehéz elhinni bármit is, pláne ahogy helyet csináltak a "csodagyermeknek".

Utoljára módosítva: 2016. május 13. 12:37

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ