Ricciardo: Mit ér Vettel legyőzése bajnoki cím nélkül?

írta: M4Sport
2016. augusztus 09. 19:41
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem gondolja úgy, hogy Sebastian Vettel puszta szerencséjének köszönheti négy világbajnoki címét, mégis fáj a szíve, amikor eszébe jut, mire vihette volna, ha kicsit korábban érkezik meg a Red Bullhoz. Daniel Ricciardo hiszi, 2017-nek már teljes jogú bajnokesélyesként vághat neki!

Daniel Ricciardo ismét harmadik, a Red Bull pedig újra második a bajnokságban. A három futamgyőzelmet hozó 2014-es szezont idézi mindez – és az ausztrál szerint nem csak a számok tekintetében. Úgy érzi, a Red Bullban ismét megvan a potenciál a győzelemre – már csak idő kérdése, és ki is fogják használni ezt.

„Szilárd meggyőződésem, hogy jövőre a Red Bull lesz a Mercedes első számú kihívója, és hogy a bajnoki címért fogunk harcolni. A szabályváltoztatások közelebb vihetnek minket hozzájuk. Az embereink és a hátterünk sokat segít majd” – nyilatkozta a Motorsport-Totalnak adott interjúban.

Nagyot fordult a világ velük egy év alatt. Tavaly Kanada után Ricciardo még keserűen értékelte át idénybeli céljait, úgy érezte, csapata eltévedt, s miközben három 2014-es futamgyőzelme után arra számított, lehet esélye beleszólni a bajnoki csatába, már-már depressziós hangulatban vette tudomásul, hogy rendkívül távol vannak ettől. Aztán az év második felében hirtelen minden megváltozott: autójuk ütőképessé vált, a tél folyamán pedig még a Renault is annyit javult, hogy mára visszanyerték két évvel ezelőtti formájukat.

„Ez is döntő oka annak, miért is hiszem, hogy jövőre kihívói lehetünk a Mercedesnek” – jelentette ki Ricciardo. „Valamivel több mint egy éve egyáltalán nem voltunk versenyképesek. Pár futam múlva Budapesten már a dobogón álltunk, a szezon hátralévő részében pedig versenyképesek voltunk. Idén újabb lépést tettünk előre, és még magunkat is megleptük az eredményeinkkel. Minden jó irányba halad, jövőre pedig a bajnoki cím is benne lehet.”

„Korábban csak a karosszériát tudtuk fejleszteni, de valahogy nem állt össze a motorral. Idén a karosszériánk és a hajtóegységünk is fejlődött, a kettő pedig kiegészíti egymást. Emellett jött még a friss motiváció, a csapaton belüli hangulat is sokkal jobb lett. Ha továbbra is ennyire jól összedolgozunk, akkor csak nyerhetünk.”

„2014 egyfajta visszalépés volt 2013-hoz képest. 2015 aztán még egy visszalépés, de most legalább ott tartunk, mint 2014-ben. És hagyatkozhatunk a karosszériánkra. Ez magabiztosságot ad nekünk, és élvezettel támadjuk a kerékvetőket. Jó pár év óta először szereztünk pole pozíciót. Ez még 2014-ben sem sikerült. Ez az olyan embereket, mint Adrian Newey, motiválja.”

A háromszoros futamgyőztes szerint a korábban négy bajnoki címet szerző istálló nem felejtett még el nyerni. Mindez pedig hitet ad neki, hogy hamarosan ő maga is felérhet a csúcsra. Korábban kijelentette: már nem érzi magát annyira fiatalnak, hogy még hosszú éveket tudjon várni, mire az első esélyt megkapja a bajnoki sikerre.

Mert az nem is kérdés, hogy képesnek tartja magát erre. Elvégre Sebastian Vettel személyében 2014-ben egy négyszeres bajnokot múlt felül házon belül. Mégsem érzi úgy, hogy a németnek pusztán szerencséje lett volna. „Igen, Sebnek remek sorozata volt korábban, négy bajnoki címet nyert kiváló autókkal. De ha szükség volt rá, neki is hoznia kellett a teljesítményt. Mark Webber személyében egy gyors csapattársa volt, és ezt a jó versenyzőt igénylő pályákon mindig bizonyította. Emellett Seb Alonso és Hamilton révén is erős konkurenciát kapott. Az emberek hamar rávágják: az övé volt a legjobb autó. De ha eljön az idő, a versenyzőnek ez ki is kell tudnia használni” – vette védelmébe korábban sokat bírált csapattársát.

Azt azért nem tagadja, kicsit bosszantja, hogy az ő útja rögösebb, mint korábbi kollégájáé. „Természetesen én is szívesen versenyeznék azokkal az autókkal, amelyekkel Seb akkoriban. Klassz lenne. Néha elnézegetem Seb eredményeit és, csak arra gondolok: jól teljesítettem mellette, mégsem tudok semmit felmutatni. Nem vagyok keserű vagy irigy, de szívesen megmutattam volna, hogy mire vagyok képes” – vallotta be.

„Monaco erre jó példa volt. Jó autóm volt, a versenyző ott sokat hozhat ki ebből, és nekem alkalmam is nyílt megmutatni, hogy a legjobbak közé tartozom” – idézte fel a boxutcai baki miatt elbukott győzelmét. Majd nevetve hozzátette: „De itt hallgatok is. Nem akarok úgy bevonulni a történelembe, mint a versenyző, aki csak azt hajtogatja, gyors és tehetséges, de sosem szerzett egy bajnoki címet sem. Még van időm, de nem szeretném eltékozolni” – jelentette ki.

Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#15 f1m12 2016. augusztus 10. 21:37  
Agressor:
Nagyon izzadságszagú érvelési kísérlet... Arról nem is beszélve, hogy Ricci egész évben, stabilan meggyőzőbb volt Vettel-nél, miközben a Ferrari-s téma csak az év második felében jött elő... De gondolom neked erre is lesz egy kicsit sem hagymaszagú, és teljesen logikus magyarázatod!! :)

ok, Ricsi jobb versenyző m Vettel, hiszen legyőzte.
mégis Vettel a négyszeres vb, amit soha senki nem vehet el tőle, bárki szinte cserélne vele, és Ricsi pedig csak egy háromszoros futamgyőztes, aki még címért nem is ment.

csaby_massa
#14 csaby_massa 2016. augusztus 10. 20:41  

úgy látom én más F1-et nézek mint ti. nem kell túl variálni amit írtam, nagyon remélem, hogy szép párharcot látunk majd, mert egy nagy izgalmas pilóta párosa van a RB-nak.

Benhower
#13 Benhower 2016. augusztus 10. 20:26  
Agressor:
Nagyon izzadságszagú érvelési kísérlet... Arról nem is beszélve, hogy Ricci egész évben, stabilan meggyőzőbb volt Vettel-nél, miközben a Ferrari-s téma csak az év második felében jött elő... De gondolom neked erre is lesz egy kicsit sem hagymaszagú, és teljesen logikus magyarázatod!! :)

Ennyi erővel a te érvelésed is izzadságszagú, vagy te elhitted hogy Horner csak a bejelentés előtti héten tudta meg hogy lelép Seb? Azzal hogy az újonc leverte semmivel sem lett nekik rossz, sőt. Azt jelentette hogy nemcsak pótolni tudják, hanem felülmúlni is, hiszen egy másik saját nevelés még jobb már.

guide
#12 guide 2016. augusztus 10. 20:12  
Agressor:
Nagyon izzadságszagú érvelési kísérlet... Arról nem is beszélve, hogy Ricci egész évben, stabilan meggyőzőbb volt Vettel-nél, miközben a Ferrari-s téma csak az év második felében jött elő... De gondolom neked erre is lesz egy kicsit sem hagymaszagú, és teljesen logikus magyarázatod!! :)

1.Továbbra is azt mondom,hogy Vettelnek ártott 2014 és nem a Red Bullnak.

2.Az,hogy te az év második felében tudtad meg a Ferraris témát,nem azt jelenti,hogy akkor dőltek el a dolgok.

3.Jól jönne némi tisztelet a vitapartnereid felé.

Agressor
#11 Agressor 2016. augusztus 10. 18:26  
guide:
Nem tudom mit nem lehet ezen érteni? Ha a "verhetetlen csodagyerek mítosz" nem dől meg és Vettel legyőzi Ricsit,de mégis lelép a gyengébb Ferrarihoz,az aztán tényleg baromi jó fényt vet a Red Bullra.

Nagyon izzadságszagú érvelési kísérlet...
Arról nem is beszélve, hogy Ricci egész évben, stabilan meggyőzőbb volt Vettel-nél, miközben a Ferrari-s téma csak az év második felében jött elő...
De gondolom neked erre is lesz egy kicsit sem hagymaszagú, és teljesen logikus magyarázatod!! :)

guide
#10 guide 2016. augusztus 10. 18:00  
Agressor:
"Miért lett volna kellemetlen?" Mert megdőlt a verhetetlen csodagyerek mítosz, amit annyira makacsul védtek... Még akkor is, mikor már rég eldőlt, hogy Ricci megy a csapathoz. "Az újonc pilóta veri a világbajnokot,aki éppen távozik.Ebből az RB csak profitált!" Az újonc nímand veri az éveken át fényezett csodagyereket, akiről mindenki tudta, hogy egy olyan Ferrariba ül át, amivel soha nem fog olyan eredményeket elérni, mint a csodás Redbull-al... Ebbe mi a profit?? "Ez azt az üzenetet hordozta,hogy nekik van még jobb pilótájuk" Ne a saját pitiánerségedből indulj ki, már ne is haragudj! Ez egy F1-es csapat, ahol százmillió Euro-król döntenek. Szerinted érdekli őket a semmitmondó üzenet a 3. helyen? Ne már... "Vettel mehet,ahová akar,nem fog hiányozni." Soha nem mondták, hogy nem fog hiányozni. De mindenki pótolható, és sokan képesek egy alkalmas autóval ugyanilyen, vagy jobb eredményt elérni... "akinek a távozása megfutamodásnak hatott." Ki szerint? Ha valaki soha többet nem akar VB lenni, maradjon Maranello-ban... Ez nem megfutamodás, hanem ambíció...

Nem tudom mit nem lehet ezen érteni?
Ha a "verhetetlen csodagyerek mítosz" nem dől meg és Vettel legyőzi Ricsit,de mégis lelép a gyengébb Ferrarihoz,az aztán tényleg baromi jó fényt vet a Red Bullra.

Lewisthebest
#9 Lewisthebest 2016. augusztus 10. 17:52  
Benhower:
Az uccsó 2 versenyt láttad? Pont azért kapta Ricci a jobb taktikát hogy megszívja... Birom hogy egyesek már előre keverik a sz*rt.

Az nem számít :D Ha Max kikap akkor ő volt balf*sz, ha Ric kikap akkor elcseszték a taktikáját és direkt sz*r motorvezérlést állítanak be neki, hogy elfogyassza a gumikat. Így működik az egyszerű átlag rajongó jelenleg. Ugyanaz történik mint a Vetteles korszakban. Ott is mindenki lesz*rta ha a Németnek volt valami baja az autóval vagy a taktikával, de ha Webbernek akadtak problémái akkor ő elvan nyomva :D

Agressor
#8 Agressor 2016. augusztus 10. 17:45  
guide:
"A Redbull-nak pedig kimondottan kellemetlen volt, hogy a 4x talentumukat stabilan legyőzi egy tejfölös szájú újonc, ezzel megkérdőjelezve a korábbi legendákat..." Miért lett volna kellemetlen?Az újonc pilóta veri a világbajnokot,aki éppen távozik.Ebből az RB csak profitált! Ez azt az üzenetet hordozta,hogy nekik van még jobb pilótájuk,úgyhogy Vettel mehet,ahová akar,nem fog hiányozni.A Ferrarinak is betettek,mert egy olyan világbajnokot kaptak,akinek a távozása megfutamodásnak hatott.

"Miért lett volna kellemetlen?"
Mert megdőlt a verhetetlen csodagyerek mítosz, amit annyira makacsul védtek... Még akkor is, mikor már rég eldőlt, hogy Ricci megy a csapathoz.

"Az újonc pilóta veri a világbajnokot,aki éppen távozik.Ebből az RB csak profitált!"
Az újonc nímand veri az éveken át fényezett csodagyereket, akiről mindenki tudta, hogy egy olyan Ferrariba ül át, amivel soha nem fog olyan eredményeket elérni, mint a csodás Redbull-al... Ebbe mi a profit??

"Ez azt az üzenetet hordozta,hogy nekik van még jobb pilótájuk"
Ne a saját pitiánerségedből indulj ki, már ne is haragudj! Ez egy F1-es csapat, ahol százmillió Euro-król döntenek. Szerinted érdekli őket a semmitmondó üzenet a 3. helyen? Ne már...

"Vettel mehet,ahová akar,nem fog hiányozni."
Soha nem mondták, hogy nem fog hiányozni. De mindenki pótolható, és sokan képesek egy alkalmas autóval ugyanilyen, vagy jobb eredményt elérni...

"akinek a távozása megfutamodásnak hatott."
Ki szerint? Ha valaki soha többet nem akar VB lenni, maradjon Maranello-ban... Ez nem megfutamodás, hanem ambíció...

Benhower
#7 Benhower 2016. augusztus 10. 16:55  
csaby_massa:
ha tényleg bajnoki autójuk lesz (szerintem nagy rá az esély), nem hiszem hogy Ricc esélyt kap majd, sokkal többet érne a Red Bullnak (marketing) ha Maxot tolnák, ez már most látszik. Sajnos ezt Ricci megsziívta.

Az uccsó 2 versenyt láttad? Pont azért kapta Ricci a jobb taktikát hogy megszívja... Birom hogy egyesek már előre keverik a sz*rt.

guide
#6 guide 2016. augusztus 10. 16:55  
Agressor:
"Maxot tolnák" Tudom, sokaknak ezt nagyon nehéz megemészteni, de egy csapatnak egyáltalán nem érdeke, és ezáltal nem is célja "tolni" az egyik pilótát a másik kárára... Fényezhetsz te akárkit, futtathatod akárhogyan, az attól még nem lesz gyorsabb tőle... Lásd Ferrari 2014-ben! A csapat érdeke nyilván az volt, hogy megveressék a nagypofájú kék autóra vágyó spanyolt az utolsó világbajnokukkal. És ez történt? Nem. A Redbull-nak pedig kimondottan kellemetlen volt, hogy a 4x talentumukat stabilan legyőzi egy tejfölös szájú újonc, ezzel megkérdőjelezve a korábbi legendákat... Volt is sok ugye-ugye... És hadd ne soroljam, a Mercedes-es német VB-s konteóknak sem volt soha alapja... De ha lett is volna, az élet akkor is megcáfolta őket... Egy csapatnak soha nem volt, és nem is lesz érdeke a gyengébb versenyzőt tolni. A jobbal könnyebb nyerni, a rosszabb tolása ellenben veszélyezteti még a konstruktőri eredményt is... Amiből a pénz van.

"A Redbull-nak pedig kimondottan kellemetlen volt, hogy a 4x talentumukat stabilan legyőzi egy tejfölös szájú újonc, ezzel megkérdőjelezve a korábbi legendákat..."

Miért lett volna kellemetlen?Az újonc pilóta veri a világbajnokot,aki éppen távozik.Ebből az RB csak profitált! Ez azt az üzenetet hordozta,hogy nekik van még jobb pilótájuk,úgyhogy Vettel mehet,ahová akar,nem fog hiányozni.A Ferrarinak is betettek,mert egy olyan világbajnokot kaptak,akinek a távozása megfutamodásnak hatott.

Agressor
#5 Agressor 2016. augusztus 10. 16:23  
csaby_massa:
természetesen ha valaki nagyon gyenge, sehogy sem tudnak belőle bajnokot csinálni, de a RB esetében nem erről van szó, ilyenkor apróságok is dönthetnek. pl. újitások az autón, verseny stratégiák stb. láttunk már ilyet nem egyszer, nem csak a Red Bulltól, csinálta már a Merci és a Ferrari is. Ezek épp eldönthetik a csatát két erős pilóta között.

"ha valaki nagyon gyenge,"
A Forma1-ben senki se NAGYON gyenge...

"sehogy sem tudnak belőle bajnokot csinálni,"
Nem ők csinálnak belőle bajnokot, mert nagyjából húszan köröznek rajtuk kívül a pályán, és a saját teljesítményükön kívül nem tudnak mibe beleszólni...

"ilyenkor apróságok is dönthetnek. pl. újitások az autón, verseny stratégiák stb. "
Amikről ordít is kilométerekről, hogy valaki mellett letették a voksukat.

"láttunk már ilyet nem egyszer, nem csak a Red Bulltól,"
Konkrétan 2x, 2010-ben... Azóta egyszer sem, és messze nem ennyin múlt már akkor sem a világbajnokság...

"csinálta már a Merci "
Mikor? Én nem emlékszem.

" és a Ferrari is. "
MSC és Rubens idejében, tízen X évvel ezelőtt...

"Ezek épp eldönthetik a csatát két erős pilóta között."
Csak erre épp nincs konkrét létező példa...

csaby_massa
#4 csaby_massa 2016. augusztus 10. 16:10  
Agressor:
"Maxot tolnák" Tudom, sokaknak ezt nagyon nehéz megemészteni, de egy csapatnak egyáltalán nem érdeke, és ezáltal nem is célja "tolni" az egyik pilótát a másik kárára... Fényezhetsz te akárkit, futtathatod akárhogyan, az attól még nem lesz gyorsabb tőle... Lásd Ferrari 2014-ben! A csapat érdeke nyilván az volt, hogy megveressék a nagypofájú kék autóra vágyó spanyolt az utolsó világbajnokukkal. És ez történt? Nem. A Redbull-nak pedig kimondottan kellemetlen volt, hogy a 4x talentumukat stabilan legyőzi egy tejfölös szájú újonc, ezzel megkérdőjelezve a korábbi legendákat... Volt is sok ugye-ugye... És hadd ne soroljam, a Mercedes-es német VB-s konteóknak sem volt soha alapja... De ha lett is volna, az élet akkor is megcáfolta őket... Egy csapatnak soha nem volt, és nem is lesz érdeke a gyengébb versenyzőt tolni. A jobbal könnyebb nyerni, a rosszabb tolása ellenben veszélyezteti még a konstruktőri eredményt is... Amiből a pénz van.

természetesen ha valaki nagyon gyenge, sehogy sem tudnak belőle bajnokot csinálni, de a RB esetében nem erről van szó, ilyenkor apróságok is dönthetnek. pl. újitások az autón, verseny stratégiák stb. láttunk már ilyet nem egyszer, nem csak a Red Bulltól, csinálta már a Merci és a Ferrari is. Ezek épp eldönthetik a csatát két erős pilóta között.

Agressor
#3 Agressor 2016. augusztus 10. 13:16  
csaby_massa:
ha tényleg bajnoki autójuk lesz (szerintem nagy rá az esély), nem hiszem hogy Ricc esélyt kap majd, sokkal többet érne a Red Bullnak (marketing) ha Maxot tolnák, ez már most látszik. Sajnos ezt Ricci megsziívta.

"Maxot tolnák"

Tudom, sokaknak ezt nagyon nehéz megemészteni, de egy csapatnak egyáltalán nem érdeke, és ezáltal nem is célja "tolni" az egyik pilótát a másik kárára...
Fényezhetsz te akárkit, futtathatod akárhogyan, az attól még nem lesz gyorsabb tőle...
Lásd Ferrari 2014-ben! A csapat érdeke nyilván az volt, hogy megveressék a nagypofájú kék autóra vágyó spanyolt az utolsó világbajnokukkal. És ez történt? Nem.
A Redbull-nak pedig kimondottan kellemetlen volt, hogy a 4x talentumukat stabilan legyőzi egy tejfölös szájú újonc, ezzel megkérdőjelezve a korábbi legendákat... Volt is sok ugye-ugye...
És hadd ne soroljam, a Mercedes-es német VB-s konteóknak sem volt soha alapja... De ha lett is volna, az élet akkor is megcáfolta őket...

Egy csapatnak soha nem volt, és nem is lesz érdeke a gyengébb versenyzőt tolni. A jobbal könnyebb nyerni, a rosszabb tolása ellenben veszélyezteti még a konstruktőri eredményt is... Amiből a pénz van.

csaby_massa
#2 csaby_massa 2016. augusztus 10. 08:38  

ha tényleg bajnoki autójuk lesz (szerintem nagy rá az esély), nem hiszem hogy Ricc esélyt kap majd, sokkal többet érne a Red Bullnak (marketing) ha Maxot tolnák, ez már most látszik. Sajnos ezt Ricci megsziívta.

f1m12
#1 f1m12 2016. augusztus 09. 21:25  

hát ez az :)))))
amúgy nagyon ügyes, de Verstappennel meg lesz a baja

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája

62016.10.25. 14:05

Besegített az F1-nek Taylor Swift

Ugrásszerű növekedés az austini futam látogatottságában

82016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják