Ricciardo szemléletváltással védekezik az újabb pofon ellen

írta: M4Sport
2016. január 07. 09:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Túl sokat várt Daniel Ricciardo a 2015-ös szezontól, és ezzel csak tovább növelte csalódottságát. Az ausztrál viszont megtanulta a leckét.

Karakterformáló éven van túl Daniel Ricciardo. Az ausztrál 2014-ben ifjú titánként érkezett meg a Red Bullhoz, s aratott máris három futamgyőzelmet, háttérbe szorítva ezzel a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt; a tavalyi szezon előtt e sikerekein felbuzdulva pedig még arról beszélt, ezúttal már a bajnoki küzdelembe is szeretne beleszólni. Ám hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a Red Bull és a Renault problémái ezt nem teszik lehetővé számára.

Kanadában eljutott a mélypontra: csalódottsága, autója rossz vezethetősége és erőtlensége miatt már egyenesen úgy érezte, az egész csapat rossz irányba tart. Aztán Nagy-Britannia után hirtelen életre kelt az RB11-es, Magyarországon jött a kettős dobogó, s e fejlődés miatt összességében viszonylag pozitív hangulatban zárták az évet. „A 2015-ös szezon nem úgy alakult, ahogyan vártuk” – ismerte el Ricciardo. „Előtte egy évvel háromszor is nyerni tudtunk, ilyenkor természetesen abból indulsz ki, hogy tovább javulsz. Nem szeretem az elvárás szót, de meg kell mondjam, 2015-től túl sokat vártam. Ezek után természetes, hogy csalódott vagy, ha nem megy jól. A következő szezonnak viszont más hozzáállással vágok neki.”

„Nem volt könnyű, és gyakran nem is mutatták meg az eredmények, hogy valójában jó versenyt futottunk. De több jó versenyünk volt, mint rossz. A saját teljesítményemmel elégedett vagyok. Meggyőződésem, hogy sokat tanultam, és ez versenyzőként csak erősebbé tesz.”

Daniel RicciardoRicciardo évét egyébként két hatodik helyezés foglalta keretbe: Ausztráliában mások problémái (csak 15 autó indult) is kellettek ezen pozíció eléréséhez; Abu-Dzabiban viszont a Red Bull önerőből csapott célba hatodikként. „Az utóbbi hatodik hely reprezentatívabb, hiszen az év során sikerült fejlődnünk. Számomra ez jelenti az egyik pozitívumot 2015 kapcsán: sikerült nagyon jó ütemben fejlesztenünk a karosszériánkat. Ez bizonyítja, hogy a csapatunk nem lett rosszabb ezen a téren. Egyszerűen az volt a gondunk, hogy a pályák nemcsak kanyarokból állnak, vannak bennük egyenesek is… A szezon első felében nagyon bosszúsak, negatívak voltunk, és egyszerű lett volna belesüppedni ebbe. De a csapatban mindenki összekapta magát, és kikászálódtunk a gödörből. Csapatként is erősebbé váltunk.”

A győzelem persze így is elérhetetlennek bizonyult Ricciardo számára, és mivel nagy kérdés, hogy a Renault mennyit tud javulni a tél és a következő szezon során, egyelőre azt sem tudni, mikor térhet vissza a győztesek utcájába. Többször is hangoztatta már, hogy a kezdeti sikereik után nem szeretne visszatérni a mezőny sűrűjébe, ám azt is leszögezte, egyelőre nem gondol a csapatváltásra. „Ösztönösen kell döntenem arról, hogyan tovább. 2017-ben komoly szabályváltozások lesznek, és nem szeretnék úgy járni, mint Alonso, azaz csapatot váltani, majd cseberből vederbe kerülni. Ideális esetben maradok a Red Bullnál, és együtt kerülünk újra az élre” – zárta gondolatát a háromszoros futamgyőztes.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”