Ricciardo szerint a rázókövek jól „végzik a dolgukat”

írta: M4Sport
2016. július 02. 20:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff reméli, a szombati baleseteket látva a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) gyorsan reagál a kerékvetők ügyében. Daniel Ricciardo eközben arról beszélt, a sokat bírált rázókövek csak „a dolgukat teszik” a Red Bull Ringen.

Már csütörtökön felmerült, hogy veszélyesek lehetnek az osztrák pálya rázókövei, Max Verstappen pedig már a szabadedzések után jelezte, tenni kellene valamit, hiszen ezek komoly sérüléseket okozhatnak az autóknak. Az ügy szombaton sem ért véget, sőt miután Nico Rosberg és Danyiil Kvjat is a felfüggesztés meghibásodása miatt szenvedett balesetet, még inkább előtérbe került.

A történtek – főleg Rosberg bukása – miatt Wolff is felkereste az FIA versenyigazgatóját, Charlie Whitingot, akinél a rázókövek módosítása mellett „kampányolt”. „Nem tudom, hogyan dönt az FIA” – mondta a Motorsportnak az üggyel kapcsolatban. „Lehet, eltávolítják a hurkákat, vagy módosítják a piros rázóköveket; lecsiszolják, vagy esetleg feltöltik őket. Nem tudom, mi lesz, de több meghibásodást is láttunk, különböző versenyautókon, különböző felfüggesztésekkel, szóval reagálni kell. Zajlanak az egyeztetések, és már az edzés alatt jelentettünk Charlie-nak” – tette hozzá.

A Mercedes sportigazgatója egyébként jelezte, a csapat német pilótájának bukását nem a korábban sokat bírált sárga rázókövek (az úgynevezett hurkák) okozták, hanem azok, melyekre a nyolcas kanyarban hajtanak rá a versenyzők – mégpedig folyamatosan. „Nem könnyű a helyzet. Először úgy tűnt, komoly terhelést kapnak a felfüggesztések, de miután kielemeztük az adatokat, rájöttünk, hogy nem kapnak nagy terhelést. Most úgy tűnik, a gumi egyfajta furcsa frekvencián rezeg vagy inog, ez idézi elő a felfüggesztés törését. Ezt a vörös rázókövek idézik elő. Megerősítettük a felfüggesztést, de kétlem, hogy ez lenne a megoldás” – zárta gondolatát.

Az időmérő után Rosberg is megszólalt a témában, sőt világossá tette, még mindig aggasztónak találja a helyzetet. „Az egy dolog, hogy nem kellene rámennünk a sárga rázókövekre. Akik azonban rámennek, összetörik az autót. De mi lehetne az alternatívája? Nem is tudom. Az én balesetemben az volt a rossz, hogy az átlagos rázókövön történt. Ez a nagyobb probléma, amit meg kell értenünk. Egy furcsa, soha nem tapasztalt rezgés jelentkezik, ha a kerékvetőkön a gázra lépsz. Ez a gond, mert ez nem olyasmi, amivel foglalkoztunk az autó tervezése során. A helyzet nem egyszerű” –nyilatkozta.

A Red Bull ausztrál versenyzője, Daniel Ricciardo eközben kijelentette, ő nem is kockáztat, vagyis egyszerűen megpróbálja elkerülni a szóban forgó kerékvetőket. „Úgy kezelem őket, mintha falak lennének a helyükön, vagyis tudom, hogy ha rámegyek, megsérül az autóm. Nem nevetem ki azokat, akinek balesete volt – például Danyiilt – számomra viszont a dolog fekete-fehér. Sok modern pálya esetében panaszkodnak a pilóták, hogy nem fizetjük meg az árát a pályaelhagyásnak. Na, ezen a hétvégén megfizetjük! Az autók megsérülnek, de ez lenne a helyzet, ha falnak ütköznél is. Látjuk őket. Szó sincs arról, hogy láthatatlanok lennének. Azt hiszem, jól végzik a dolgukat, és ez egy megfelelő kompromisszum arra, hogy betartsuk a pálya határait” – vélekedett.

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Mr. Répatorta balneológus
#5 Mr. Répatorta balneológus 2016. július 03. 11:36  
GreenHonda:
Milyen kiszorítós? Mindig a leghető legfairebb módon küzd

Hát hogyne...

GreenHonda
#4 GreenHonda 2016. július 03. 00:25  
Mr. Répatorta balneológus:
Az lenne a mókás, ha holnap Vigyori kerékfelfüggesztése eltörne, miután megint eszement módjára próbálna meg valakit a szokásos kiszorítós módszerrel megelőzni.

Milyen kiszorítós? Mindig a leghető legfairebb módon küzd

Utoljára módosítva: 2016. július 03. 00:26

Enveblo
#3 Enveblo 2016. július 03. 00:00  

https://pbs.twimg.com/media/CmYNOYRWIAIR8M2.jpg:large

ennyit fűznék hozzá

Enveblo
#2 Enveblo 2016. július 02. 22:28  
Mr. Répatorta balneológus:
Az lenne a mókás, ha holnap Vigyori kerékfelfüggesztése eltörne, miután megint eszement módjára próbálna meg valakit a szokásos kiszorítós módszerrel megelőzni.

és attól még hogy megszívja miatta, még tetszhet neki. ez nem hazabeszélős téma, hogy ha nekem rossz, akkor szar, hanem komolyabb kérdés, bár ezt az átlagfórumozó nem tudja és nem is akarja felfogni, hogy valaminek az elvét támogatod, még ha neked is lehet rossz

Utoljára módosítva: 2016. július 02. 22:29

Mr. Répatorta balneológus
#1 Mr. Répatorta balneológus 2016. július 02. 21:52  

Az lenne a mókás, ha holnap Vigyori kerékfelfüggesztése eltörne, miután megint eszement módjára próbálna meg valakit a szokásos kiszorítós módszerrel megelőzni.FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ