Ricciardo tudta, most sikerülhet!

írta: M4Sport
2016. május 28. 17:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Már a hétvége előtt érezte, ezúttal harcba szállhat a Mercedes versenyzőivel és a pole pozíció is összejöhet, szombaton pedig meg is nyerte az időmérő edzést – pályafutása során először. Nem csoda tehát, hogy Daniel Ricciardo örömmámorban úszik!

Már csütörtökön hat tizedet adott a Mercedesnek, akkor mégis „távolinak tűnt”, hogy Ricciardo és a Red Bull megszerezheti a rajtelsőséget. Hiába volt meggyőző az ausztrál tempója, sokan arra számítottak, a stuttgartiak „feltekerik majd erőforrásaikat” és visszaállítják a világ rendjét. Végül azonban ez is kevés volt a bikások ellen: Ricciardo remek kört futott és megnyerte az időmérő edzést, a leintés után pedig hangsúlyozta, ő mindvégig hitt abban, hogy ez a siker ma összejöhet!

„Természetesen profitáltam a Renault motorfejlesztéséből, és abból, hogy az autónknak fekszik ez a pálya” – mondta, amikor a Sky Sports riportere tréfásan megemlítette, csütörtökön még azzal viccelt, hogy a második szabadedzés győztes köre 99,9 százalékban az ő érdeme volt. „Boldog vagyok! Nagyon jól össze tudtam rakni ezt a kört. Folyamatosan építettem fel az időmérőt. Tudtam, hogy versenyképesek lehetünk. Nagyon elégedett vagyok a második körömmel, a hétvége előtt hittem, hogy itt lehetünk, és nagyon jó érzés, hogy mindez valósággá vált” – folytatta.

Ricciardo már a Q2-ben felhívta magára a figyelmet, legjobb körét ugyanis a szuperlágy keverékkel futotta, holnap tehát ezen kezdheti a versenyt, ellenben a mögüle indulókkal, akiknek az ultralágyat kell használniuk. Az ausztrál profitálhat ebből a húzásból, hiszen hosszabbra nyújthatja első etapját, és taktikai előnybe kerülhet ellenfeleivel szemben. „Már az időmérő előtt is beszéltünk erről. Abban maradtunk, hogy megpróbáljuk, ha az ultralággyal olyan kört futunk, amilyet szeretnénk, hiszen a szuperlágyas starttal több lehetőségünk lesz. Mivel volt időnk, megpróbáltuk! Végül nagyon jó kört futottunk a szuperlággyal, és igen, holnap ezekkel startolok majd. Most úgy tűnik, jó helyzetben vagyunk, de majd meglátjuk, működik-e a dolog. Viszont én bízom abban, hogy ennek a stratégiának köszönhetően több mozgásterünk lehet” – mondta a taktikai kapcsán.

A riporter később megjegyezte, sok versenyző vár most arra, hogy holnap leszakadjon az ég, Ricciardo viszont azért szurkol, hogy szép, napos idő fogadja a futam napján. „Haha! A hétvége előtt is láttam, hogy vasárnap leeshet az eső. Mára elvégeztük a munkánkat, és majd meglátjuk, mit hoz a holnap. Ha esni fog az eső, akkor a körülmények mindenkinek azonosak lesznek” – jelezte az ausztrál, aki az időmérő után kiemelte, külön öröm számára, hogy Monacóban szerezte meg azt a bizonyos első pole pozíciót. „Magabiztosan érkeztem ide, és egyébként is szeretem ezt a helyet. Nagyon jó érzés, hogy itt sikerült, hiszen ez a pálya valóban különleges.”

A leintés után a csapatvezetőt, Christian Hornert is megszólaltatták, aki nem győzte dicsérni az újdonsült időmérő-győztest. „1:13,6-os idő – ez mesés! A második szakaszban szuperlágyakkal mentünk; ez egy kicsit kockázatos volt, de megért egy próbát. A Q3-ban Daniel mindkét köre lenyűgöző volt. Bekerültünk 1:14 alá, hihetetlen! Egész hétvégén csodálatosan vezetett, elég megnézni, mennyire tisztán ment az utolsó szektorban. Az utolsó kör is simán összeállt neki. Nagyszerű pillanat ez számára, hiszen ez az első pole pozíciója, a csapatnak pedig ez az első 2013 óta, szóval remekül kezdtük a hétvégét” – lelkendezett a brit szakember.

Később természetesen ő is beszélt a Red Bull „bátor taktikai húzásáról”. „A szuperlággyal több lehetőségünk van, ezzel a gumival több az opció, kivéve, ha reggel kinézünk az ablakon, és azt látjuk, esik az eső” – utalt arra, hogy az időjárás még keresztülhúzhatja a csapat számításait. „Meglep, hogy a többi csapat nem próbálkozott ezzel, hiszen így a stratégia szempontjából nagyobb a mozgásterünk” – magyarázta, majd a riporter kérésére Max Verstappen hibájáról is beszélt. „Elcsípte a falat és onnantól kezdve csak egy utas volt az autóban. Eléggé balszerencsés, hogy ez az első körön történt. Holnap valami különlegesre számítunk tőle.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary