Ricciardo volt a leggyorsabb, a McLaren megállt

írta: M4Sport
2016. január 25. 16:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Először bőgtek fel idén a Forma-1-es motorok, Franciaországban ugyanis kezdetét vette a Pirelli kétnapos gumitesztje. A három résztvevő alakulat összesen 285 kört teljesített; a leggyorsabb kört a Red Bull ausztrál pilótája, Daniel Ricciardo futotta.

Rendhagyó gyakorlással vette kezdetét a felkészülési időszak, a Pirelli tesztje ugyanis csak és kizárólag az esős gumikról szól. A cég képviselői már a kezdés előtt egyértelművé tették, hogy a következő két napon a köztes abroncsokkal sem foglalkoznak, hiszen csak az esőgumiról akarnak adatokat gyűjteni, hogy a lehető legjobban tudják továbbfejleszteni őket. A gyakorlás ráadásul „vakon” zajlik, azaz a Pirelli nem közli a csapatokkal, éppen milyen prototípusokat használnak.

Az adatokat csak a gyakorlás végén juttatja majd el a résztvevőkhöz (a Ferrarihoz a Red Bullhoz és a McLarenhez), valamint a többi csapathoz. A jelenlévők egyébként egyetlenegy új fejlesztést sem vihettek pályára (mindhárom csapat a 2015-ös autót használta), hiszen a Nemzetközi Automobil Szövetség garantálni akarta, hogy ne jussanak jogosulatlan előnyhöz a riválisokkal szemben. Éppen ezért a helyszínen alapos megfigyelésben részesítették a csapatokat.

Noha ezen a teszten tényleg roppant kis jelentősége van az időeredményeknek, illik megjegyezni, hogy az első napon Ricciardo futotta meg a leggyorsabb kört. A Red Bull versenyzője négy tizeddel volt gyorsabb a McLaren-Hondával tesztelő Stoffel Vandoorne-nál és kilenc tizeddel a Ferrarit hajtó Kimi Räikkönennél. A pilóták egyébként 10-10 körös etapokat teljesítettek, mielőtt visszatértek a bokszba, majd ismét kigurultak a fellocsolt Paul Ricard versenypályára.

Kimi RäikkönenA Pirelli magyar idő szerint délután 4 órakor közölte, hogy véget ért a gyakorlás (a tervek szerint egy órával később intették volna le a gyakorlást, a csapatok azonban teljesítették az előírt programot), a résztvevők pedig összesen 285 kört teljesítettek. A nap során egyetlenegyszer került elő a piros zászló: ennek oka Vandoorne autójának meghibásodása volt, a McLaren belgája azonban így is folytathatta a tapasztalatszerzést, hiszen a versenygép nem sokkal a teszt vége előtt robbant le. Ő holnap is pályára gurulhat, miközben Ferrarit Sebastian Vettel, a Red Bullt pedig Danyiil Kvjat vezeti majd.

A versenyzők közül először Räikkönen véleményezte az abroncsokat; a finn világbajnok nem volt elégedett. „Korai lenne bármit is mondani” – idézi szavait a Motorsport. „Hasonló volt, mint a tavalyi, és volt pár új is; úgy érzem, a tavalyiak jobbak voltak, de tényleg korai még véleményt formálni. Tanulhatunk a tesztből, ami segíthet, hogy jobban megértsük (a gumikat). Jó volt itt tesztelni, mert a körülmények szinte végig ugyanolyanok voltak. Segítettünk a Pirellinek és a teszt számunkra is hasznos volt, szóval azt hiszem, rendben vagyunk” – magyarázta a tapasztalt pilóta.

A franciaországi gumiteszt első napjának végeredménye

Versenyző

Csapat

Idő

Különbség

Kör

1.

Daniel Ricciardo

Red Bull

1:08,713

99*

2.

Stoffel Vandoorne

McLaren-Honda

1:09,131

+0,418

87

3.

Kimi Räikkönen

Ferrari

1:09,637

+0,924

99

* a mérőberendezés meghibásodása miatt „hivatalosan” 80 kört teljesített.

Stoffel Vandoorne

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#5 albutr 2016. január 25. 19:05  
HannaLill:
McLaren-Honda : kezdődik kezdődik, a lerohadások éve lesz ez is?

én megvárnám a téli tesztet.

Lewisthebest
#4 Lewisthebest 2016. január 25. 18:54  

Mivel az FIA semmiféle fejlesztést nem engedett a csapatoknak így nem tudom mit vártatok. Tök ugyanaz a motor volt az autóba amivel tavaly befejezték a szezont. Várható volt, hogy megint lesznek majd megállások.

danieL_
#3 danieL_ 2016. január 25. 18:06  
HannaLill:
McLaren-Honda : kezdődik kezdődik, a lerohadások éve lesz ez is?

Semmi köze az idei évhez ennek az autónak, amivel itt futnak... Könyörgöm

Bogyi007
#2 Bogyi007 2016. január 25. 17:56  

Mi más alatt is kotlott volna meg a verda mint a Honda alatt....

HannaLill
#1 HannaLill 2016. január 25. 17:55  

McLaren-Honda : kezdődik kezdődik, a lerohadások éve lesz ez is?FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe