Ricciardónak jót tett, hogy pár napig nem látták egymást a Red Bull-lal

írta: M4Sport
2016. június 09. 18:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

Daniel Ricciardo lehiggadt, mindent tisztázott a Red Bull-lal, s állítása szerint nem rendült meg a bizalma csapatában a monacói baki után. Elárulta, hogyan beszélték meg a történteket.

Daniel Ricciardo volt az FIA monreali csütörtöki sajtótájékoztatójának főszereplője. A Red Bull versenyzője hiába teljesített kiváló hétvégét Monacóban, s szerezte meg első idei dobogóját, miután a második kiállását elszúrta a Red Bull, egy biztos győzelmet szalasztott el. Az ausztrál a futamot követően maga alatt volt, s jelezte, legszívesebben elmenekülne mindenki elől. Már a levezető körben a csapatrádióba is azt mondta mérnökének, meg se próbáljanak magyarázkodni, mert semmit sem segít rajta.

Kanadában elárulta, kellett is neki pár nap, mire újra beszélt a csapattársakkal. „Szükségem volt pár napra, mire leülepedett ez az egész. Sem én, sem a csapat nem volt olyan helyzetben a verseny után, hogy megoldja ezt a problémát. Pár napra eltűntem, és aztán megbeszéltük a dolgot, miután már mindenki lehiggadt. A csapat elmesélte, mi is történt, és mi volt pontosan a helyzet. Fontos, hogy halljuk a magyarázatot, de ennél talán sokkal fontosabb, hogy továbblépjünk, valamint hogy biztosítsuk, hogy mindez nem történik meg újra” – magyarázta a bajnoki harmadik helyezett.

Az első kiállással is volt probléma

Az ausztrál kiemelte, ő nem csak az elszúrt kerékcsere miatt vonta kérdőre csapatát. „Mindenki a második kiállásra figyelt, amivel valójában elbuktuk a győzelmet. Én viszont megkérdőjeleztem az első kerékcserét is, mivel már amikor Lewis mögé érkeztem vissza a pályára, is azt mondtam, olyan versenybe bocsátkoztunk Lewisszal, amilyenbe nem kellett volna. Emiatt szerettem volna, ha az első kerékcserére ugyanúgy megoldást találunk, mint a másodikra” – mondta, hozzátéve, versenymérnöke, Simon Rennie ugyan ezt a problémát nem vizsgálta meg, de utólag egyetértett álláspontjával.

Ami a második kerékcserét illeti, a Red Bull mérnökeit az zavarta össze, hogy az egy körrel korábban kiálló Lewis Hamilton autójára ultralágy gumik kerültek fel. Ricciardo megerősítette, valóban a Mercedes húzása zökkentette ki őket. Christian Horner csapatfőnök a versenyt követően azt nyilatkozta, sehol máshol nem keveredtek volna el a szuperlágy kerekek – a bajt Monaco szűkös garázsai, valamint a garázs fölötti boxfal idézte elő. Ricciardónak ennek kapcsán azonban vannak kétségei – szerinte a csapat hirtelen döntése tett keresztbe neki.

„Monaco sajátosságai miatt nehezebb volt a helyzetünk. De hogy egy másik pályán másképp alakult volna, abban nem vagyok biztos. Egy késői döntésről volt szó, hogy meggondoltuk magunkat. Valójában amikor a csapat meglátta Lewis kerekeit, akkor döntött úgy, hogy változtat a korábbi tervén. Nem venném biztosra, hogy Barcelonában ugyanez gördülékenyebben ment volna. Egyszerűen túl hirtelen döntés volt, emellett Monacóban voltunk, kaotikus körülmények is voltak – talán ezek mind összeadódtak: kicsi garázs, mozgalmas hétvége, a pálya.”

Daniel Ricciardo

Horner telefonon kért bocsánatot tőle

Ricciardo elárulta, a történtek után Christian Hornerrel, valamint versenymérnökével, Simon Rennie-vel beszélt. „Telefonon beszéltünk. Pár nap után lehiggadtunk, Christian bocsánatot kért, és elmagyarázta, mi is történt odalent, és miért volt a kavarodás, miért nem voltak készen a gumik. Aztán a hét későbbi részében a versenymérnökömmel, Simonnal is beszéltem, miután ők pár napot a gyárban töltöttek, és megbeszélték, min változtatnak. Elismerte, hogy az első kiállásnál is hibáztak.”

Ami a Red Bull intézkedéseit illeti, hozzátette: „Lesz egy új szoftverünk, amit ezentúl a stratégiához használunk, és lesznek bizonyos intézkedések is a futam alatt, melyek biztosítják, hogy megfelelően felkészüljünk, ha újra hirtelen és kései döntéseket kell hoznunk. Sok kérdésem volt, de határozott válaszokat kaptam rájuk, és nekem ennyi elég is.”

Fölvetődött, miután a monacói zsinórban a második olyan futam volt, melyen Ricciardo a biztosnak tűnő győzelmet szalasztott el csapata hibái miatt, a versenyzőnek megromlott a viszonya az osztrákokkal. Ő cáfolta ezt. „Jó volt távol lenni pár napig. Ami engem illet, nem éreztem helyesnek, hogy azonnal megvitassuk a kérdést. Pár napig magam alatt voltam, bántottak az elszalasztott lehetőségek. De megesik az ilyesmi. Balszerencsés voltam, hogy egymás után kétszer is, ez csak még szomorúbbá tett. De továbbléptem. Továbbra is nagyon bízom a csapatomban, nem kételkedem abban, hogy megoldottuk a problémát. Fontos lenne, hogy végre legyen egy tökéletes hétvégém a csapattal, és ezzel újra sínre kerüljünk. Jó autónk van, ki kell használnunk ezt. Az elmúlt négy hétben úgy zártam a vasárnapokat, hogy ennél többet is elérhettem volna. Ezt a hétvégét szeretném úgy zárni, hogy elmondhatom, mindkét részről mindent kihoztunk belőle.”

Beleszólhat még a Mercedesek bajnoki küzdelmébe?

Ricciardo ideális helyszínnek tartaná a visszavágáshoz azt a Kanadát, ahol első F1-es győzelmét ünnepelhette 2014-ben. Egyelőre azonban nagy kérdés, a Renault új motorja mekkora segítséget jelent a Red Bullnak egy valódi erőpályán. „Ez egy remek hely lenne a visszavágáshoz. Reálisan nézve továbbra is a Mercedes számít az esélyesnek, de remélem, hogy utánuk mi következünk. A Ferrari párszor már meglepett minket, máskor nem voltak annyira jók. Hiszem, hogy mi leszünk a következő csapat, de hogy mennyire leszünk közel hozzájuk, azt nem tudom. Remélem, nyomást gyakorolhatunk rájuk, és elragadhatjuk a győzelmet.”

A háromszoros futamgyőztes bajnoki esélyekről egyelőre nem beszél – de azért titkon reménykedik. „A szezon elején nem számítottunk arra, hogy harmadikak leszünk a bajnokságban. Ennyi verseny után viszont, elmondhatjuk, Szocsiban nem szereztünk pontot, Kínában volt egy defektem, valamint itt az előző két verseny – ezek nélkül nagyon közel lehetnénk a Mercedesekhez a bajnokságban. De még mindig nem foglalkozom ezzel. Igen, szeretnék pár futam múlva olyan helyzetbe lenni, hogy elmondhassam, harcban lehetek a bajnoki címért, váratlan csatát vívhatok, de ez a verseny sokat mond majd erről. Ha itt jók leszünk… sosem tudhatjuk. Hiszem, hogy ebben az esetben harcba szállhatok. Reméljük, hogy Monaco nem egyszeri alkalom volt, és újra a dobogós helyekért harcolhatunk majd. Aztán hogy itt győzelmekről vagy csak dobogós helyekről lesz-e szó… Majd kiderül!”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

02016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"