Rosberg a hibáját vállalta – a többiről hallgatott

írta: M4Sport
2016. május 25. 16:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nico Rosberg inkább csak hallgatott. Hiába bombázták kérdésekkel a spanyolországi ütközésük után, a bajnoki éllovas csupán azt ismerte el, hogy ő hibázott a motormód kiválasztásakor.

Hiába faggatta a médiahad brit képviselete hevesen arról, megbeszélték-e a barcelonai ütközésüket Lewis Hamiltonnal, Nico Rosberg ugyanolyan keményen védekezett, mint két hete csapattársa ellen, így várva várt új információkkal nem szolgált a nyilvánosságnak.

Illetve eggyel mégis: megerősítette, hogy saját hibájából került rossz állásba a motormódot szabályozó kapcsoló a kormányán a futam rajtját megelőzően, azaz autója nem technikai probléma, hanem figyelmetlensége miatt kapcsolt a harmadik kanyarban kímélő üzemmódba. „Igen, a kapcsoló rossz állásban volt. És azt az én feladatom a megfelelő állásba tekerni – ilyen egyszerű. Ennél többet nem tudok mondani. Ami a felvezető kört és a rajtot illeti, minden olyan volt, mint mindig: sok minden történt, és el kell érnünk, hogy ilyenkor minden tökéletesen menjen” – utalt arra, hogy a Lewis Hamiltonnal vívott első kanyaros csata és a nagy nyomás nem vonta el a figyelmét.

A sajtószoba persze sokkal kíváncsibb volt arra, mi zajlott a színfalak mögött a két csapattárs között a spanyolországi kettős kiesés után. A német érezhetően jól felkészült az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Gesztusai egyszerre sugároztak lazaságot és magabiztosságot, valamint utaltak arra, hogy nem szívesen beszél a történtekről. Hol az FIA sajtósát, Matteo Boncianit figyelmeztette rá, hogy a mikrofont ragadó ősz halántékú újságírónak ennyi év után már tudhatná a nevét, hol értetlen arcokat vágott, vagy az őt faggatni próbáló újságírókkal próbált viccelni…

„Nem gondolok a múltra, nem foglalkozom azzal, mi történt, csak előre tekintek, csak Monacóra összpontosítok, nyerni akarok itt” – jelezte már a sajtótájékoztató elején. Amikor arról kérdezték, ő mit tenne Toto Wolff helyében, ha két versenyzője ütközne egymással, visszakérdezéssel hárított: „Nos. Hogy válaszolhatnék erre? Nem én vagyok a csapatfőnök, nem nekem kell ilyesmiken gondolkodnom. Így is elég sok feladatom van, amivel foglalkoznom kell. De mit gondolsz erről te magad?” – dobta vissza a labdát a Sport Bild munkatársának.

Az azzal kapcsolatos kérdéstől, beszélt-e Lewis Hamiltonnal az ütközés után, már nem szabadult ilyen könnyen. „Hogy beszéltünk-e vagy sem, azt inkább belső ügyként kezeljük. Annyit elmondhatok, hogy mindketten túlléptünk ezen, a kapcsolatunkon semmit sem változtattak a történtek. És amikor kimegyek a pályára, nem fogok gondolni Barcelonára. A hozzáállásom ugyanolyan lesz, mint mindig, és mindent megteszek, ami a győzelemhez kell, mert ezért jöttem ide.”

Az egyik brit újságíró nem elégedett meg ennyivel. „Mi a titok abban, hogy beszéltetek-e Lewisszal? Megértem, hogy ha az adatok, a beállítások és hasonlók titkosak, de a tény, hogy beszéltetek-e vagy sem, ettől még lehet nyilvános, nemde?” – próbálta sarokba szorítani Rosberget. „Természetesen annyi információt adok nektek, amennyit csak tudok, mivel azért írtok rólunk, hogy informáljátok a szurkolóinkat” – felelte a német. „Viszont fontos, hogy megmaradjon a jó csapatszellem is. Fontos az egyensúly, ezért jobb nem megosztani bizonyos dolgokat. Én nem mondtam, hogy nem kommentálom ezt a kérdést, csak annyit, hogy jobb, ha megtartjuk belső ügynek.”

A következő próbálkozásnál egy másik brit lap munkatársa konkrétabban fogalmazott, s rákérdezett: tiltja-e nekik a Mercedes, hogy beszéljenek a háttérben történt megbeszélésekről. „Mint tudják, én megpróbálok válaszolni a kérdésekre, és igen, a csapattal valóban beszéltünk arról, hogyan viszonyuljunk ezekhez a történésekhez” – ismerte el Rosberg, hangsúlyozva, hogy nyilatkozatstopról viszont szó sem volt, nem kaptak semmilyen erre vonatkozó utasítást.

Többet aztán már nem sikerült kipréselni belőle.

Azt mindenesetre nyomatékosította, győzni jött Monacóba, ahol az elmúlt három futamot ő nyerte. „Természetesen ismerem a statisztikáimat, de nem foglalkozom velük. Ahogy az előző versenyeken is mindig, most is azért jöttem ide, hogy nyerjek. Ez Monaco, szeretek itt nyerni, csak ezzel foglalkozom” – nyilatkozta. Majd elismerte, különleges viszony fűzi a hercegségbeli futamhoz. „Igen, ez többet jelent számomra, hiszen ez a hazai versenyem. A saját lakásomban alszom, itt nőttem fel, és ez egy különleges hely számomra. És ha van egy futam, amit mindenki meg akar nyerni, az épp a monacói. Ezek együttese teszi különlegessé számomra ezt a futamot.”

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Oporto
#3 Oporto 2016. május 26. 00:54  
SANI{Ó:
hányszor kell még elismerni saját szájával, hogy mindenki megértse: Rosberg volt a hibás, de a politika mellette van. ennyi

Nem mindenkinek való a forma1, na.

JensonForPresident
#2 JensonForPresident 2016. május 25. 17:03  

Szamomra meglepo modon elmaradt a cirkusz ezzel az egesz esettel kapcsolatban. A Mercedes nagyon komolyan letiltotta a pilotakat mindenfajta hisztirol, es ugy latszik sikerult is megertetni veluk, hogy vagy csondbe maradnak vagy pedig mehetnek ahova akarnak es hoznak egy masik majmot aki ugyanugy tud ezzel a kocsival nyerni mint ok (hogy egy klasszikust idezzek).

A versennyel kapcsolatban leginkabb a Renault uj motorjara leszek kivancsi, tovabba hogy a Ferrari menthetetlenul megkezdi a visszacsuszast (persze ez nem egy rendes palya blablabla) vagy pedig Barcelonaban csak egy kisiklas volt (igaz a versenyen gyorsabbak voltak a Red Bull-nal).

Jah, es Max-ra is kivancsi leszek...nagyon kellett o a Forma-1-nek, es Kvyjat-nak sok mindenben igaza lehet a politikaval kapcsolatban, de teny hogyha punnyadas van akkor valamivel elo kell rukkolni, es Ves tokeletesen raszolgalt arra hogy megkapja ezt a szerepet.

Utoljára módosítva: 2016. május 25. 17:09

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. május 25. 16:55  

hányszor kell még elismerni saját szájával, hogy mindenki megértse: Rosberg volt a hibás, de a politika mellette van. ennyi

HairHungary