Rosberg egy blokkolással elkerülhette volna a büntetést?

írta: M4Sport
2016. augusztus 02. 09:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

A párharcoknak a pályán, és nem bírói szobában kellene eldőlniük. Még akkor is, ha határesetnek számító, kemény manőverekbe torkollnak – véli Martin Brundle. A volt versenyzőnek tetszett az agresszív Nico Rosberg.

Az FIA-nak már kevésbé. Miután a német versenyző a hockenheimi futam 27. körében távolról indított manőverrel hámozta át magát Max Verstappenen, azonnal jelezték, vizsgálat indult ellene kiszorításért, majd nem sokkal később már meg is született a döntés: 5 másodperces büntetés. Sokan háborogtak is emiatt a paddockban, mondván, a szövetség ezzel éppen azt rontja el, ami a legjobb a versenyekben: magát a küzdelmet.

Az F1-et megjárt rutinos szakkommentátor, Martin Brundle is elégedetlen volt az ítélettel. Bár elismerte, Nico Rosberg megmozdulása valóban határeset volt, de ő éppen ezért örült neki. És annak különösen, hogy a sokszor túlságosan puhánynak titulált német volt ennyire agresszív.

„Én élveztem, ahogy Rosberg hirtelen megtámadta Max Verstappent a hatodik helyért. Ez pont az a fajta agresszivitás volt, amivel bizonyíthatja, hogy igenis van esélye megnyerni azt a bajnokságot, amiről pár hete még úgy tűnt, csak ő veszítheti el” – írta a Sky Sports honlapján megjelent értékelésében.

„Kétség sem férhet hozzá, hogy Rosberg kerék a kerék elleni csatái során olykor nem elég fineszes, és nem irányít olyan jól, de ha a pálya piszkos oldalán érkezel ilyen tempónál, nagyon nehéz megállítani az autót. Különösen úgy, hogy közben el kell kerülnöd Verstappent. Az első kerekei a tapadás teljes határán voltak, de nem blokkolta őket és csúszott az ellenfelébe, ahogy azt sokszor láthatjuk.”

Brundle nem titkolta, ő nem adott volna büntetést. Érdekes szempontot is fölvetett. Szerinte csak egy kis „színjáték” hiányzott a büntetés elkerüléséhez: egy blokkolás bemutatása jelenthette volna a különbséget, melytől Rosberg manővere nem látszott volna szándékos leszorításnak.. „Hogy elfordulhatott volna-e korábban? Talán nem. Hogy jobban el kellett volna fordulnia? Kétségkívül igen. Egyesek azt mondják, ilyen körülmények között jobb blokkolni, hogy ezzel láttasd, valóban elveszítetted az irányítást, mert így elkerülhető a büntetés” – mutatott rá.

Nico RosbergMás kérdés, hogy ezzel már az etapja elején kockáztatta volna gumiszettje épségét, amit a boxba nem sokkal korábban kiálló német nyilván el akart kerülni. Emellett érdemes kiemelni, blokkolós esetekért is büntetett már az FIA. Silverstone-ban például Sebastian Vettel fékezte el magát az enyhén még nedves pályán, kiszorítva ezzel Felipe Massát. A négyszeres világbajnok a futam után nem értette, miért kap egy egyszerű vezetői hibáért büntetést…

Akárhogy is, Brundle szerint fölösleges volt az FIA közbeavatkozása. „Sokszor láthatunk versenyzőket kiszorítani másokat, akik kívül csak a szerencsében bíznak, miközben fogy előttük a tér. Ez elfogadható, de Rosberg utolsó pillanat utáni fékezésekor nem volt a versenyíven. Én nem adtam volna büntetést ezért. Nem gondolnám, hogy büntetnünk kéne a kemény versenyzést, ha nincs ütközés, ami befolyásolja a másik versenyét. Jobban szeretném, ha a pályán dőlnének el a dolgok az egész szezon során” – fogalmazott Brundle, aki egy héttel korábban ezzel szemben büntette volna a Kimi Räikkönen első szárnyát törő Max Verstappent.

Persze a brité is csak egy a számos vélemény közül. Ugyanúgy, ahogy a versenyzőbíró Emerson Fittipaldié is az volt. Miközben a Hungaroringen az aktív korában is mindig kemény Alan Jones még csak vizsgálatra érdemesnek sem tartotta Verstappen agresszív megmozdulását, a biztonságot mindig elsődleges szempontnak tekintő brazil világbajnok számára még koccanás sem kellett a büntetéshez.

Éppen ez képezi a vita tárgyát mostanság: a versenybíróság folyton változó összetétele miatt nincs meg a kellő következetesség.

És ilyen formában nem is várhatjuk el ezt tőlük. Láthattuk, mekkora véleménykülönbségek vannak féktávon mozgás vagy kiszorítás témájában az aktív versenyzők között. Vajon ha pár évtized múlva mondjuk a sokak szerint általában túl óvatosan vezető Nico Rosberg és a nagyon agresszív Max Verstappen ül majd a bírói székben, elvárnánk tőlük, hogy hasonló módon ítéljenek meg olyan kemény manővereket, melyekről már aktív korukban is teljesen másképpen vélekedtek…?

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#4 Thibczy 2016. augusztus 03. 08:36  
qwerm:
Verstappen megint fektavon mozdult be, ezzel beterelte rosberget, akinek igy teljesen megvaltozott a fekutja. Mivel az 1 autonyi hely nem volt meg, technikailag jogos volt a bunti. De rosberg helyeben egy senna féle pofonnal láttam vna el utana ezt a tiszteletlen es arcatlan majmot.

Ott már Rosberg egyértelműen mellette volt, vagyis teljesen szabályosan mozdult be. Az már más kérdés, hogy Rosberg teljesen inkompetens párharcokban, és felteszem Alonsót, Hamiltont, Vettelt vagy Kimit ez nem zavarta volna meg.

Kimi ellen a Ringen valóban szabálytalan volt, hiszen a 2-es felé a befelé mozdult, aztán mikor Kimi már elindult kifelé egyszer csak meggondolta magát. A két eset nem ugyanaz.

qwerm
#3 qwerm 2016. augusztus 02. 15:21  

Verstappen megint fektavon mozdult be, ezzel beterelte rosberget, akinek igy teljesen megvaltozott a fekutja. Mivel az 1 autonyi hely nem volt meg, technikailag jogos volt a bunti. De rosberg helyeben egy senna féle pofonnal láttam vna el utana ezt a tiszteletlen es arcatlan majmot.

kulcsarb
#2 kulcsarb 2016. augusztus 02. 15:03  

én azt nem értem,
hogy ilyenkor miért nem szól a FIA inkább a csapatnak,
hogy engedje vissza maga elé azt, akit megelőzött,
és akkor nem kéne büntetni,

McLarenHonda
#1 McLarenHonda 2016. augusztus 02. 12:38  

Számomra ez egyértelmű bünti. Meg sem próbálta érinteni a kanyarcsucspontot, és még bejáraton kiszoritotta Verstappent. Ami véleményes, az pl. Ric próbálkozása Vettel ellen Barcelonában, amikor szintén messziről vetődött, de próbált kanyarodni és csak kijáraton kivezetni, határeset, Vettel figyelt, de lehetett volna büntetni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához