Rosberg és a Panama-papírok? Megszólalt a versenyző ügyvédje

írta: M4Sport
2016. április 06. 08:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába szerepel Nico Rosberg neve is az úgynevezett Panama-aktákban, a Mercedes bajnoki éllovasa nem vádolható adócsalással – jelentette ki a versenyző ügyvédje.

A Forma–1 világát sem hagyta érintetlenül a „Panama-akták” néven elhíresült ügy. Egy panamai székhelyű ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca nemrég több mint 11 millió dokumentumot szivárogtatott ki, melyek 200 ezernél is több, közéleti személyiségekhez, üzletemberekhez, politikusokhoz, művészekhez és közismert sportolókhoz köthető offshore cég adatait tartalmazzák.

A német Süddeutsche Zeitungnak eljuttatott (a szóban forgó ügyvédi irodát egy német alapította) anyagban többek között a volt Ferrari-elnökének, Luca di Montezemolónak, a Renault korábbi futamgyőztesének, Jarno Trullinak, de a Mercedes jelenlegi versenyzőjének, Nico Rosbergnek a neve is megtalálható. Aktív versenyző lévén, a német sajtót különösen foglalkoztatja Rosberg helyzete, akiről kiderült, valójában nem is ő, hanem a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cége, a versenyző nevével ellátott termékeket is forgalmazó Ambitious Groups kötött szerződést jelenlegi csapatával, a Mercedesszel.

Bár a kiszivárgott dokumentumok főként az esetleges pénzmosási és adócsalási ügyek miatt keltettek nagy visszhangot, Rosberg úgy tűnik, védhető helyzetben van. A Motorsport-Total megkeresésére a Daimler képviselője jelezte: már csak azért sem lehet semmi törvénybe ütköző Rosberg szerződése körül, mert cégük rendkívül szigorú etikai szabályokkal rendelkezik. „Az Ambitious Group nem a Daimler-konszernhez, és nem is a Mercedes-Benz GP Ltd.-hez (az F1-es csapat tulajdonosa – a szerk.) tartozik. Minden üzleti kapcsolatunk bizalmi alapú. Az etikai vizsgálati rendszerünk külön figyel az efféle kockázatokra, és eddig semmi rendkívülit nem tapasztaltunk üzleti partnereink és aktivitásunk vonatkozásában” – nyilatkozták.

Kedden Rosberg jogi képviselője, Deren Zweck is megszólalt aztán. Megerősítette, a versenyzőnek valóban van egy cége a Brit Virgin-szigeteken, ám jelezte, ennek nem adóelkerülési, hanem egyszerű gyakorlati okai vannak. „Szemben bizonyos állításokkal, ügyfelünk, Nico Rosberg semmiféle offshore céggel nem rendelkezik Panamában. Az igaz, hogy a Mossack Fonsecán keresztül van egy offshore cége a Brit Virgin-szigeteken. Ennek az egyetlen okát a jogi felelősséggel kapcsolatos kérdések, valamint az a lehetőség jelenti, hogy nemzetközi szinten működjünk. Az adózással kapcsolatos kérdések nem játszottak szerepet ebben” – nyilatkozta az ügyvéd. „Rosberg úr adózási ügyekben minden téren helyesen járt el. Adózási szempontból Monaco az otthona, ezért ott adóköteles. Azt a tiszteletdíjat, amit a brit csapatától kap, emiatt közvetlenül Monacóban fizetik ki. A törvénytelenségre itt eleve nincs tér. Emiatt szeretnénk, ha a jövőbeni híradásoknál ezen tényeket is figyelembe vennék.”

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Tasi-r
#4 Tasi-r 2016. április 06. 14:31  
hammertime:
Elég ellentmondásos a story. Eleve kedvező monaco-i adókörnyezet mellé minek még offshore cég? Ha a merci az offshore céggel áll szerződésben, akkor mi ez a szöveg, hogy Monacoban történik a kifizetés? Offshore céget senki sem hobbiból csinál, hanem legjobb esetben is jogilag legalizált adóelkerülés (szebben mondva adóoptimalizálás) céljából, más kérdés, hogy ezekben a körökben ez teljesen bevett dolog, mert pár százalék megtakarítás is komoly összeg.

Tévedés :D Nem csak adó miatt jó egy offshore cég hanem sok olyan jogszabályt nem kell betartani amit adott esetben egy másik országba be kéne. És a ahogy írják Fizuját Monacoban kapja mint alkalmazott..

Onei
#3 Onei 2016. április 06. 11:53  

Remélem, nincs benne az adócsalásban de csak azért, hogy az évét ez ne befolyásolja.
Ezen kívül meg menjen a pi..ba az összes ilyen dúsgazdag csaló. Ha a fizetéséből élő szerencsétlen hétköznapi embertől lefogják kérdés nélkül az adóját vagy máshol meg be kell fizetni akkor az ilyenekre is vonatkozzon már.
Az egy dolog hogy nagy összeg amit befizetnek, de rohadt nagy összeg is marad nekik.
Attól, hogy a hétköznapi munkás adója töredéke ezen gazdagokénak, azért annak a munkásnak arányában ugyanannyit jelent.
Szóval büntessék is meg ezeket a csalókat. De elnézve az ilyen ügyeket szépen eltussolják majd őket.

Zik.Zak
#2 Zik.Zak 2016. április 06. 11:20  

"Ennek az egyetlen okát a jogi felelősséggel kapcsolatos kérdések"

Vajon konkrétan milyen jogi felelősség elkerülésére(?) irányul a dolog?

"Azt a tiszteletdíjat, amit a brit csapatától kap, emiatt közvetlenül Monacóban fizetik ki. A törvénytelenségre itt eleve nincs tér. "

De hát a versenyzők kapnak ugye szponzoroktól is pénzeket, emellett pedig egyéb más jellegű üzleteik is lehetnek.

hammertime
#1 hammertime 2016. április 06. 10:29  

Elég ellentmondásos a story. Eleve kedvező monaco-i adókörnyezet mellé minek még offshore cég? Ha a merci az offshore céggel áll szerződésben, akkor mi ez a szöveg, hogy Monacoban történik a kifizetés?
Offshore céget senki sem hobbiból csinál, hanem legjobb esetben is jogilag legalizált adóelkerülés (szebben mondva adóoptimalizálás) céljából, más kérdés, hogy ezekben a körökben ez teljesen bevett dolog, mert pár százalék megtakarítás is komoly összeg.

Utoljára módosítva: 2016. április 06. 10:34

HairHungary