Rosberg Hamiltont tartja a megfelelő csapattársnak

írta: M4Sport
2016. január 06. 09:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha tehetné, sem választana magának más csapattársat Nico Rosberg, igaz, azt elismeri, néha örülne, ha egy fal választaná el őt Lewis Hamiltontól…

Negyedik szezonjának vág neki csapattársként 2016-ban Nico Rosberg és Lewis Hamilton, ez idő alatt a brit versenyző két bajnoki címet szerzett, miközben a németnek csak két ezüstérem jutott mellette. Bár vetélkedésükben ő húzta eddig a rövidebbet, s kapcsolatuk is igencsak viharosnak mondható, Rosberg a német TZ-nek adott interjúban elárulta, ha versenyzőt kéne választania a csapatba, ő bizony akkor is a háromszoros bajnok mellett döntene. „Lewist választanám. Jól vezet. És a sikereink igazolják, hogy a csapatunk jól választott” – fogalmazott.

Baráti bajtársiasságról persze szó sincs. Hamilton többször is hangoztatta, néha jobban örülne annak, ha a csapaton belül jellemző egyenlőség és nyitottság helyett inkább egy falat húznának a garázsban közé és csapattársa közé. Rosberg elárulta, ez időnként neki sem lenne ellenére. „Egy részem természetesen nekem is ezt kívánja. Így például sokkal könnyebb lett volna a győzelmem Brazíliában. De másfelől vannak olyan pillanatok, amikor profitálok abból, hogy nincsen fal közöttünk. És muszáj átláthatóan együtt dolgozni” – vélekedett a német.

Rosbergtől azt is megkérdezték, egy fallal vajon melyikük kerülne előnybe. „Ez jelenleg túlságosan elméleti kérdés. Sosem fog megtörténni, mert nem lenne jó a csapat szempontjából. Azért vagyunk itt, hogy a Mercedesnek nyerjünk versenyeket. És a csapat által felállított feltételek mentén kölcsönösen hajtjuk egymást, ami időnként feszültségekhez vezet. De a csapat számára ez a leghasznosabb. Az ember egyfelől a csapatért, másfelől viszont önmagáért versenyez. Ha csak magadra gondolsz, hamar repülhetsz.”

Lewis Hamilton, Nico RosbergAz önzőségnek is van határa

Egyes vélemények szerint Rosberg egyik legfőbb hátrányát Hamiltonnal szemben éppen az jelenti, hogy szigorúbban tartja magát ezen kompromisszumhoz. Mindezt az is jelzi, hogy miközben az idény első felében ő több esetben is egyszerűen beletörődött, hogy csapattársa a kedvezőbb stratégiájának köszönhetően nyeri a futamokat, addig a címvédő ilyen helyzetben Mexikóban, Brazíliában és Abu-Dzabiban is vitázott csapatával. „Ez a fajta kép nem teljesen igaz. Szükséged van a csapatra ahhoz, hogy sikeres légy. Ha a csapat észreveszi, hogy csak magadra gondolsz, hamar nyomás alá kerülsz” – mondta ennek kapcsán Rosberg, majd miután a kérdező Hamiltont akarta idézni, közbevágott: „Ő elég sok mindent mond, nem gondolja?”

Rosberg elárulta, bár a bajnokság elvesztése rosszul esett neki, az utolsó három futamon aratott győzelme miatt mégsem érzi magát igazi vesztesnek. „Austin után azt mondtam magamnak, ez így nem mehet tovább. És a jó formám mindenképpen elégedetté tett” – magyarázta, hozzátéve, ettől még nem változik meg alapvetően 2016-ra. „Egy továbbfejlődött Rosberget fognak látni. Egy olyat, aki sokat tanult az elmúlt szezonból. És aki az utolsó versenyek lendületét akarja továbbvinni a szezonkezdésre. Számomra az új szezon már régen elkezdődött.”

„Ahhoz, hogy bajnokságot nyerj, mindennek passzolnia kell: minden edzésnek, minden versenynek. Minden pályán. Nagyon-nagyon magasan van a léc nálunk. Senki sem engedheti meg magának a hibákat. Komoly problémát jelentett számomra az év első kétharmadában, hogy a rajtrácson Lewis mögött álltam. Ez nem is kérdés. Szoros volt, általában csak egyetlen tized volt közöttünk. A végén ez megfordult. Nehéz elmagyarázni, min múlott. Nem találtam fel újra a kereket, sokkal inkább visszatértem 2014-hez. Hirtelen újra száz százalékon voltam, miközben előtte talán csak kilencvennyolcon. Ez azért komoly különbséget jelenthet.”

Nico Rosberg, Lewis HamiltonLauda a színfalak mögött nem részrehajló

A bajnoki ezüstérmest végül a Niki Laudához fűződő viszonyáról is kérdezték. Miután a Mercedes tanácsadója volt az, aki a csapathoz csábította Lewis Hamiltont, sokszor kritizálják őt azért, hogy inkább a brit pártján áll, miközben Rosberget gyakrabban kritizálja nyíltan. „Ez két különböző dolog” – hívta fel a figyelmet Rosberg. „A tévében érezhetően gyakran mond mást, mint a zárt ajtók mögött. Számomra az a legfontosabb, ami a háttérben történik. Ott Toto Wolff és Paddy Lowe viszi a boltot. Niki inkább amolyan támogatói szerepkört tölt be, amit értékelek is. Mint egykori versenyző, sok mindent megért. És tudja, hogyan kell békíteni, a legnehezebb helyzetekben mindig igyekszik összekovácsolni az embereket. Sokszor ér el sikert ezen a téren” – dicsérte a háromszoros bajnokot.

Nico Rosberg és Niki Lauda

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Bigbang
#3 Bigbang 2016. január 06. 17:15  

A MotoGp-ben működött a fal pl. Lorenzo és Rossi között, sokkal jobban tudtak koncentrálni a saját csomagra ill. optimalizálni a saját igényeikhez-vezetési stílusukhoz, adott körülményekhez stb.

f1m12
#2 f1m12 2016. január 06. 16:10  

nekem az az érzésem, hogy Rosberg pont annyi fejfájást fog okozni Hamiltonnak, m eddig. ha 3 éven át nem győzte le, ezután se fogja

Raikkönen
#1 Raikkönen 2016. január 06. 10:22  

Kiváncsi lennék arra is, hogy mi történne, ha nem osztanák meg egymással az adataikat és a telemetriát, melyikük kerülne hátrányba a másikkal szemben.
Rosberg remélem jövőre tényleg abban a formában folytatja, ahogy 2015-öt befejezte, mert akkor Hamiltonnak komoly fejfájást fog okozni :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

2017

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott

12016.10.27. 14:22

Vettel: A Ferrari 2017-es programján Allison távozása sem változtatott

"Megvan a konkrét tervünk, már hosszú ideje ezt követjük"

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét