Rosberg kapcsolgatása vezetett az ütközéshez? (videó)

írta: M4Sport
2016. május 15. 16:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem véletlenül került olyan közel Lewis Hamilton Nico Rosberghez a barcelonai pálya harmadik kanyarjában – Anthony Davidson szerint a német rossz motormódban volt!

Mindössze három kanyart teljesítettek, így is a Spanyol Nagydíj egyik főszereplőivé váltak. Lewis Hamiltonnak és Nico Rosbergnek 16 óra 20 perckor volt jelenése az FIA versenybíráinál: az első körös ütközésükről kellett elmondani álláspontjukat.

Az eset kapcsán erősen megoszlanak a vélemények. Niki Lauda azonnal Hamilton oldalára hárította át a felelősséget, több szakértő viszont inkább Rosberget tartotta túlzottan agresszívnek. Anthony Davidson, a Sky Sports szakértője részletes videoelemzésében viszont rámutatott egy eddig nem ismert tényezőre: Nico Rosberg a rajtot követően vélhetően rossz motormódban volt.

A Mercedes korábbi szimulátoros tesztere a fedélzeti kamerás felvételeken lett figyelmes arra, hogy a bajnoki éllovas a jobbos kanyarba érve bal kezével az egyik kormánykapcsolót forgatta. Mindez majdnem egybeesett azzal a pillanattal, amikor hirtelen lendületet vesztett a kanyar kijáratánál, és Lewis Hamilton megközelítette őt. Autója hátulján a lámpa is felvillant, ami Hamilton számára egyértelmű jelzés volt: gondok vannak csapattársánál.

„A kanyar közepén látható, hogy az esőlámpa felvillan Rosberg autója hátulján. Ez azt jelenti, hogy takarékos módba kapcsolt. És a következő villanásnál látható, hogy Rosberg reagált erre” – magyarázta Davidson. „Ekkor a bal kezével átkapcsol a kormányon, majd belenéz a visszapillantóba. Ekkor jön a manővere, ami Hamiltont a fűre kényszeríti.”

A szakértő kiemelte, Daniel Ricciardo fedélzeti kamerájáról jól látszik, hogy Hamilton autóján mindeközben nem gyulladt ki a hátsó lámpa, ami azt jelenti, hogy a brit autója nem kapcsolt takarékos üzemmódba. Ennek köszönhetően került hirtelen nagyon közel csapattársához. „Meglátta a rést, és bement” – magyarázta Davidson. „Látja felvillanni a lámpát, így tudja, hogy mi történik. A manőver mellett határoz. És mihelyst ezt választja, már nincs visszaút számára. Amikor elindul, ott van a rés, de Rosberg autója állásának szögéből látszik, hogy szűkül. Kockázatos volt, de ez a versenyzés! Rosberg viszont nagyon agresszív volt, és a bíráknak ezt meg kell vizsgálniuk.”

Davidson egy szocsi felvételt is elővett, amelyen szintén megfigyelhető, Rosberg hogyan kapcsolgat a kormányon a rajtnál. Kiemelte, a motormódokat a versenyzőknek a rádiós korlátozások miatt emlékezetből kell kiválasztaniuk. „A kapcsolók állása megfigyelhető, amikor elfordítják a kormányt. Látható, hogy Hamiltoné, aki a jó módban volt, jobbra mutat. Nicóé viszont balra. Szocsiban azonban nála is jobbra mutatott a rajtnál. Ez nekem arra bizonyíték, hogy Nico nem a megfelelő módban volt most. A kanyarban aztán mikor érzi, hogy erőt veszít, átkapcsolja ugyanabba az állásba, amelyben Lewisé áll, majd megnyomja az előzésgombot.”

Davidson végül megjegyezte, Rosbergnek ezen kapcsolgatás vonhatta el annyira a figyelmét, hogy nem tudta pontosan, mi zajlik körülötte, s merre támad Hamilton.

Nagy kérdés, az FIA versenybírái mennyiben találják mentségnek Rosberg motormóddal kapcsolatos problémáit – miként az is, szerintük mennyiben terhelte felelősség a németet, s mennyiben csapattársát az ütközésben.

Oszd meg!





30 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#30 Denis Hunter 2016. május 16. 11:33  
VettelFactor:
Hamilton b.szta el a saját maga versenyét és kiütötte Rosberget is, nem tudom miről beszélsz. Rosberg nem hagyott helyet és védte a helyét. A mozdulatot már nem tudta megszakítani, mert elindult jobbra. Hamilton beyolo-zott mellé aztán saját magát rakta ki a fűre, mert Nico már nem tudott balra rántani a folyamatos jobbra húzás közben.

Rosberg nem tudta megszakitani a mozdulatot, amivel jobbra tartott ??? Balra kell tekerni a kormanyt. Hamiltontol meg elvarnad, hogy fekezzen es menjen at kulso ivre tudvan, hogy Rosberg autoja kevesebb erot ad le abban a kanyarkombinacioban. Sima liba

hammertime
#29 hammertime 2016. május 15. 20:55  
cyberpunk999:
Ezzel a mercedesszel néha egy másodperces sebességelőny is kevés az előzéshez, mert nagyon nehéz vele valaki mögött haladni. Ezt a versenyt ott lehetett megnyerni vagy elveszteni. Ezen a pályán eleve nagyon nehéz előzni, pláne ilyen kicsi különbséggel, pláne egy mercedes autóval. Ott próbálta eldönteni, ahol el kellett. Ez a régi "nem az első kanyarban dől el a futam" egy elavult mondás és egy csapat versenyzőire hatványozottan nem igaz. Az akkor volt igaz, amikor a versenyzők még csak úgy hibázgattak néha, vagy kipotyogtak műszaki hiba miatt, meg volt különböző taktika. Nem véletlen, hogy Lewis mindenáron meg akarta előzni és azt sem, hogy ezt Nico nem akarta hagyni. Ezt ott dűlőre kellett vinni, ez lett belőle...

Ez meg a másik, mindketten tudták hogy ott dől a verseny kettejük között. Ahogy később a verseny igazolta is, hiába tudott volna tiszta pályán gyorsabb lenni Kimi vagy Ricsi, ők sem tudtak előzni, akárhogy erőlködtek és a merci meg hatványozottan érzékenyebb arra, ha mennek előtte.

hammertime
#28 hammertime 2016. május 15. 20:52  
Konszpiresiszeoriz:
Először is Hami hibázott mert megint elkúrta a rajtott. Utána Rosberg volt agresszív mondhatjuk hogy hibázott ő is! De Hamiltonnak kellett volna előre felmérni a helyzetet hogy az előzési manőver mivel járhat és láthattuk is hogy rájött mekkorát hibázott amikor fogta fejét! Szerintem jobb volt a tempója és simán megverte volna Rosberget volt rá még 65 köre. De teli torokból Rosberget szídni nem sportszerű. Már többször leírtam hogy Nico is neki fog menni amikor kell! Ja és amikor Hami kereke Rosberg kereke mellé ért akkor már a jobb elsője a füvön volt!!

Ugyanúgy rajtoltak, Ros a szélárnyékkal és valószínűleg az eltérő motorprogrammal került elé.
Amikor Ham megkezdte a manővert, onnan már nem volt visszaút. Jobb oldalt volt több hely, amikor elindult arra, azért próbálkozott ott.

cyberpunk999
#27 cyberpunk999 2016. május 15. 20:49  
Konszpiresiszeoriz:
Először is Hami hibázott mert megint elkúrta a rajtott. Utána Rosberg volt agresszív mondhatjuk hogy hibázott ő is! De Hamiltonnak kellett volna előre felmérni a helyzetet hogy az előzési manőver mivel járhat és láthattuk is hogy rájött mekkorát hibázott amikor fogta fejét! Szerintem jobb volt a tempója és simán megverte volna Rosberget volt rá még 65 köre. De teli torokból Rosberget szídni nem sportszerű. Már többször leírtam hogy Nico is neki fog menni amikor kell! Ja és amikor Hami kereke Rosberg kereke mellé ért akkor már a jobb elsője a füvön volt!!

Ezzel a mercedesszel néha egy másodperces sebességelőny is kevés az előzéshez, mert nagyon nehéz vele valaki mögött haladni.
Ezt a versenyt ott lehetett megnyerni vagy elveszteni.

Ezen a pályán eleve nagyon nehéz előzni, pláne ilyen kicsi különbséggel, pláne egy mercedes autóval.

Ott próbálta eldönteni, ahol el kellett.

Ez a régi "nem az első kanyarban dől el a futam" egy elavult mondás és egy csapat versenyzőire hatványozottan nem igaz.

Az akkor volt igaz, amikor a versenyzők még csak úgy hibázgattak néha, vagy kipotyogtak műszaki hiba miatt, meg volt különböző taktika.

Nem véletlen, hogy Lewis mindenáron meg akarta előzni és azt sem, hogy ezt Nico nem akarta hagyni.

Ezt ott dűlőre kellett vinni, ez lett belőle...

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 20:50

Konszpiresiszeoriz
#26 Konszpiresiszeoriz 2016. május 15. 20:32  

Először is Hami hibázott mert megint elkúrta a rajtott.
Utána Rosberg volt agresszív mondhatjuk hogy hibázott ő is!

De Hamiltonnak kellett volna előre felmérni a helyzetet hogy az előzési manőver mivel járhat és láthattuk is hogy rájött mekkorát hibázott amikor fogta fejét!
Szerintem jobb volt a tempója és simán megverte volna Rosberget volt rá még 65 köre.
De teli torokból Rosberget szídni nem sportszerű.
Már többször leírtam hogy Nico is neki fog menni amikor kell!
Ja és amikor Hami kereke Rosberg kereke mellé ért akkor már a jobb elsője a füvön volt!!

Sebees
#25 Sebees 2016. május 15. 18:39  

Mielőtt ezt láttam volna is meg voltam győződve hogy más motor beállítással mentek, mert így körbeautózni csak úgy tudta Hamiltont hogyha többet használt az elektromos teljesítményből, hisz mindketten jól rajtoltak el. Utána ez visszaütött és elkezdett tölteni ettől teljesítményt vesztett, majd nem az ideális ívet védte Rosberg, hanem igyekezett leszorítani Hamiltont ami sikerült is. Így sokszor megnézve ha Hamilton kívülről előz akkor pont oldalról kapta volna el a csapattársát a kanyarban.

cyberpunk999
#24 cyberpunk999 2016. május 15. 18:22  
hammertime:
Nem lepne meg ha köze lenne ahhoz hogy Ros jött el elsőnek az első kanyarból, mert közvetlenül a rajt után nincs különösebb tempóelőnye, amikor bemegy szélárnyékba, akkor nyer sokat.

Na, még a végén kiderül, hogy Rosbergnek van valami titka a fantasztikus rajtokhoz.
Úgysem volt már egy ideje igazi nagy botrány. Itt lenne az ideje :D

f1m12
#23 f1m12 2016. május 15. 18:18  
SANI{Ó:
egyértelműen megint Rosberg a hunyó...csak hát a F1 politika...idén minden áron egy német VB KELL. ha kell (mint pl ma is) az íróasztalon döntik el, mint szokták pofára, hogy ki mit vagy éppen ki mit nem kap. Hamilton Rosberg mellett volt kerék kerék mellett helyet kellett volna hagyni, de kiszorította a pályáról....ha Rosberg helyében Hamilton Sumi vagy Vettel lenne akkor ma akasztanák a 3-at

persze. ez egyértelmű. idén csakis német vb lehet
hogy miért nem tavaly, v tavalyelőtt?
ezt csak az íróasztal mellett ülők tudnák megmondani

hammertime
#22 hammertime 2016. május 15. 18:16  
cyberpunk999:
Ez a motormód is megérne egy misét, hogy pontosan mi is volt a különbség, hogy miért tudott vele Rosberg annyira jól menni és miért is jött akkor ki így ez az egész.

Nem lepne meg ha köze lenne ahhoz hogy Ros jött el elsőnek az első kanyarból, mert közvetlenül a rajt után nincs különösebb tempóelőnye, amikor bemegy szélárnyékba, akkor nyer sokat.

Brundle
#21 Brundle 2016. május 15. 18:14  
hammertime:
Nekem úgy tűnt, hogy jól indul el Ham, Ros a szélárnyékkal nyert sokat, Ham meg már a dzsuván volt, nem tudott olyat fékezni.

Igen, gyakorlatilag ugyanúgy jöttek el. A szélárnyék segített Rosbergnek. A rajt nem volt rossz, de a féktávot nem tudom értelmezni. Ott papírforma szerint Hamnak kellett volna győzni.

cyberpunk999
#20 cyberpunk999 2016. május 15. 18:13  

Ez a motormód is megérne egy misét, hogy pontosan mi is volt a különbség, hogy miért tudott vele Rosberg annyira jól menni és miért is jött akkor ki így ez az egész.

hammertime
#19 hammertime 2016. május 15. 18:10  
Brundle:
Ebben viszont igazad van. Hamilton összességében örülhet, mert a rajtnál megint megverték. Megjegyzem, korántsem volt egyértelmű a szituáció az első kanyar előtt, ami miatt érthetetlen, hogy Hamilton miért nem próbált rövidebb féktávot venni. Pont abban verte meg Ros, amiben a legjobbnak hitte magát: féktávon.

Nekem úgy tűnt, hogy jól indul el Ham, Ros a szélárnyékkal nyert sokat, Ham meg már a dzsuván volt, nem tudott olyat fékezni.

hammertime
#18 hammertime 2016. május 15. 18:09  
vformula:
Ez nem lehet senki hibája. Hol van az leírva, hogy kanyarban vagy előzésnél vagy rajt után, egyáltalán bármilyen éles helyzetben nem lehet állítani az autón? Továbbá Ham még Rózsi mögött volt mikor már befejezte az állítgatást és csak utána kezdett befelé kanyarodni. Maradjunk annyiban hogy Ham túl optimista volt Rózsi meg hirtelen felindulásból cselekedett.

Régebben mintha lett volna egy olyan szabály, hogy a rajt után x mp-ig (talán 90) nem lehet változtatni a motor módon, nem tudom ez megvan-e még.

SANI{Ó
#17 SANI{Ó 2016. május 15. 18:08  

egyértelműen megint Rosberg a hunyó...csak hát a F1 politika...idén minden áron egy német VB KELL. ha kell (mint pl ma is) az íróasztalon döntik el, mint szokták pofára, hogy ki mit vagy éppen ki mit nem kap.

Hamilton Rosberg mellett volt kerék kerék mellett helyet kellett volna hagyni, de kiszorította a pályáról....ha Rosberg helyében Hamilton Sumi vagy Vettel lenne akkor ma akasztanák a 3-at

Brundle
#16 Brundle 2016. május 15. 18:07  
KIMI AND THE RED POWER:
Azért valljuk be, Ham megint el lett verve a rajtnál. Rosberg bénázása nélkül esélyes, hogy ez egy sima Rosberg-Ham.

Ebben viszont igazad van. Hamilton összességében örülhet, mert a rajtnál megint megverték. Megjegyzem, korántsem volt egyértelmű a szituáció az első kanyar előtt, ami miatt érthetetlen, hogy Hamilton miért nem próbált rövidebb féktávot venni. Pont abban verte meg Ros, amiben a legjobbnak hitte magát: féktávon.

Brundle
#15 Brundle 2016. május 15. 18:04  
VettelFactor:
Hamilton b.szta el a saját maga versenyét és kiütötte Rosberget is, nem tudom miről beszélsz. Rosberg nem hagyott helyet és védte a helyét. A mozdulatot már nem tudta megszakítani, mert elindult jobbra. Hamilton beyolo-zott mellé aztán saját magát rakta ki a fűre, mert Nico már nem tudott balra rántani a folyamatos jobbra húzás közben.

Suliban kérd meg az angoltanárt, hogy fordítsa le Davidson elemzését. Utána várunk vissza fórumozni.

szabotor
#14 szabotor 2016. május 15. 18:00  

3:13-nál látszik, hogy bent volt hamilton rosberg mellett, de az tovább szorította kifelé...

KIMI AND THE RED POWER
#13 KIMI AND THE RED POWER 2016. május 15. 17:49  
HannaLill:
Szerintem meg ez Rosberg sara , az elején azért tudta körbeautózni Hamiltont mert a teljes Ers-t elhasználta és amikor az elfogyott az autó elkezdett tölteni így elfogyott az erő 10 helyes büntetés következő futamra

30 mp-ig használhatják, előre programozott motorvezérlés szerint. Nem úgy működik mint a KERS...

VettelFactor
#12 VettelFactor 2016. május 15. 17:49  
hammertime:
Rosberg nem tud úgy hibázni, hogy rosszul jöjjön ki belőle.

Hamilton b.szta el a saját maga versenyét és kiütötte Rosberget is, nem tudom miről beszélsz. Rosberg nem hagyott helyet és védte a helyét. A mozdulatot már nem tudta megszakítani, mert elindult jobbra. Hamilton beyolo-zott mellé aztán saját magát rakta ki a fűre, mert Nico már nem tudott balra rántani a folyamatos jobbra húzás közben.

vformula
#11 vformula 2016. május 15. 17:47  

Ez nem lehet senki hibája. Hol van az leírva, hogy kanyarban vagy előzésnél vagy rajt után, egyáltalán bármilyen éles helyzetben nem lehet állítani az autón? Továbbá Ham még Rózsi mögött volt mikor már befejezte az állítgatást és csak utána kezdett befelé kanyarodni. Maradjunk annyiban hogy Ham túl optimista volt Rózsi meg hirtelen felindulásból cselekedett.

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 17:50

KIMI AND THE RED POWER
#10 KIMI AND THE RED POWER 2016. május 15. 17:47  
hammertime:
Rosberg nem tud úgy hibázni, hogy rosszul jöjjön ki belőle.

Azért valljuk be, Ham megint el lett verve a rajtnál. Rosberg bénázása nélkül esélyes, hogy ez egy sima Rosberg-Ham.

hammertime
#9 hammertime 2016. május 15. 17:45  

Rosberg nem tud úgy hibázni, hogy rosszul jöjjön ki belőle.

Enveblo
#8 Enveblo 2016. május 15. 17:35  
HannaLill:
Szerintem meg ez Rosberg sara , az elején azért tudta körbeautózni Hamiltont mert a teljes Ers-t elhasználta és amikor az elfogyott az autó elkezdett tölteni így elfogyott az erő 10 helyes büntetés következő futamra

30 másodpercen keresztül lehet használni az a fost... ne is próbálkozz

Brundle
#7 Brundle 2016. május 15. 17:35  

A lényeg, hogy Rosberg közrehatott a baleset bekövetkezésében, ez egyértelműen bizonyítást nyer az onboard felvételek alapján . Mondhatjuk, hogy versenybaleset, de azt semmiképpen nem, hogy Hamilton hibája.

Masters_Of_Hardcore
#6 Masters_Of_Hardcore 2016. május 15. 17:34  
Brundle:
Eddig azt gondoltam, hogy versenybaleset, de Davidson elemzése inkább Rosberg hibájáról győzött meg. Szerintem fején találta a szöget.

Egyetértek.
Azt nem értem a Meredes miért nem fixálta le, hogy hogyan használhatják egymás ellen az ERS-t? Aztán csodálkoznak ha ilyenek törénnek...

Rikii
#5 Rikii 2016. május 15. 17:30  
HannaLill:
Szerintem meg ez Rosberg sara , az elején azért tudta körbeautózni Hamiltont mert a teljes Ers-t elhasználta és amikor az elfogyott az autó elkezdett tölteni így elfogyott az erő 10 helyes büntetés következő futamra

haha jo vicc :)

Brundle
#4 Brundle 2016. május 15. 17:30  

Eddig azt gondoltam, hogy versenybaleset, de Davidson elemzése inkább Rosberg hibájáról győzött meg. Szerintem fején találta a szöget.

HannaLill
#3 HannaLill 2016. május 15. 17:22  

Szerintem meg ez Rosberg sara , az elején azért tudta körbeautózni Hamiltont mert a teljes Ers-t elhasználta és amikor az elfogyott az autó elkezdett tölteni így elfogyott az erő
10 helyes büntetés következő futamra

Elektron
#2 Elektron 2016. május 15. 17:20  

kár hogy ezt Rosberg így elkurta,a kiváló rajtja után, a fene egye meg!

Elektron
#1 Elektron 2016. május 15. 17:17  

na végre egy értelmes elemzés
versenybaleset volt

HairHungary

 



FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt