Rosberg már felkészült nagy sorozata végére

írta: M4Sport
2016. április 26. 17:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nico Rosberg felkészült arra, hogy előbb-utóbb véget ér pazar győzelmi sorozata, ám elmondása szerint ez egy kicsit sem nyomasztja őt. Allan McNish mindeközben gyötrelmes felzárkózást jósolt Lewis Hamiltonnak…

„Egyeseket mindig előnyben részesítenek” – felelte nevetve Nico Rosberg egy német szórakoztató műsor riporterének provokatív kérdésére: hogyhogy idén az ő autója a gyorsabb, nem Lewis Hamiltoné. „A csapat a télen cserélte a szerelőinket. Most az én embereimmel dolgozik, míg én az övéivel. És most nála hirtelen minden tönkremegy, miközben nekem jól megy…”

A bajnoki éllovas mindezt persze a legkevésbé sem gondolta komolyan, válaszai ugyanakkor jelzik, mennyire nyugodt és magabiztos mostanság. Van is mire annak lennie: három verseny alatt 36 pontos előnyre tett szert a bajnokságban Lewis Hamiltonnal szemben.

Az idén eddig a szerencsével is hadilábon álló britnek feltett szándéka, hogy a hétvégi Orosz Nagydíjon véget vessen csapattársa hat futam, azaz a tavalyi Mexikói Nagydíj óta tartó veretlenségi sorozatának, s megkezdje a felkapaszkodást. A volt Toyota-versenyző, Allan McNish szerint azonban minden eddiginél nehezebb dolga lesz. „Fontos, hogy Hamilton ne váljon frusztrálttá a problémák után. A lényeg, hogy azt tegye, amiben a legjobb: jó időmérőket fusson, hogy az élről kezdhesse a versenyeket. Hamilton problémáját az jelenti, hogy ha most el is kezd nyerni, és Rosberg második helyeket szerez, akkor is nagyon hosszú ideig tart majd az utolérése. A németnek tehát van mozgástere, és ezt a kényelmes helyzetét ki is tudja használni” – vélekedett a BBC szakértője.

A volt versenyző kiemelte, Hamilton esélyei még korántsem olyan rosszak, mint azt hátránya mutatja. Egyfelől ha mostantól valamennyi versenyt megnyerné, Rosberg pedig mindig másodikként érne célba mögötte, már a Brit Nagydíjon máris átvehetné a vezetést a tabellán. Másfelől pedig 2014-ben többször is komolyabb ponthátrányból érte utol csapattársát, akit aztán 67 egységgel múlt felül év végén.

„Csakhogy Rosberg most már erősebb és sokkal nyugodtabb, mint bármikor is volt. Hatszor nyert egymás után, és ha Oroszországban is nyer a hétvégén, az örökrangsor második helyére lép elő Alberto Ascari és Michael Schumacher mellé, miközben érezni fogja, mennyire jó formában van jelenleg. Rosberg lendületben van, amit a következő pár futamra is megtarthat, és a csapattársaként sosem engedném, hogy ilyen előnybe kerüljön. Hamilton vissza fog térni, ebben biztos vagyok, de gyanítom, hogy nehezebb dolga lesz, mint 2014-ben volt” – jósolta a skót.

Lewis Hamilton

Már felkészült a nagy menetelés végére is

Ami Rosberget illeti, ő a távolabbi múlt történéseibe kapaszkodhat: ha valaki mesterhármassal indított egy szezon, az F1 történetében eddig mindig világbajnokká koronázták év végén. Ám ha valakit, éppen Rosberget érdekli ez a statisztika legkevésbé. „Korai még bajnoki címekről álmodozni. Csupán három futamon vagyunk túl, előttünk viszont még tizennyolc áll. Az eddigi három egészen tökéletesen alakult, és most próbálom kiélvezni a pillanatot. Még soha életemben nem élveztem ennyire a versenyzést, mint most” – nyilatkozta a Weltnek. „Érzem, hogy sikerült továbbfejlődnöm. Már harmadik éve küzdök a bajnoki címért, és talán mostanra lett meg hozzá a kellő tapasztalatom.”

Ahhoz persze, hogy így ellépjen csapattársától, Hamilton balszerencséjére is szükség volt. Kínában például előbb egy öthelyes büntetés, majd egy időmérős technikai hiba, végül pedig egy rajtot követő ütközés hátráltatta a britet. „Nem igazán foglalkozom ezzel” – reagált a pechsorozatra Rosberg. „Lewist legyőzni nagy kihívás, ugyanolyan összeszedett, mint eddig, még mindig ugyanolyan szinten versenyez. Most volt egy-két kevésbé jól sikerült versenye, de biztosra veszem, hogy a szezon során ez kiegyenlítődik.”

A kérdésre, tart-e sorozata megszakadásától, elárulta, felkészült rá. „A félelem negatív hozzáállás lenne. Mondjuk úgy, nem vágyom túlzottan arra a napra. De tudom, hogy egyszer el fog jönni, mert örökké semmi sem tarthat.”

Rosbergnek fölvetették, korábban őt hátráltatta sokszor a balszerencse: 2014-ben Szingapúrban a bajnoki hajrában romlott el alatta a Mercedes, a múlt évben pedig valahányszor esélye nyílhatott volna a fölzárkózás megkezdésére, mindig közbejött valami. „De azt se feledjük, hogy Lewis egymás után kétszer lett megérdemelten világbajnok” – figyelmeztetett a német. „Természetesen örülök, hogy most ennyire jól megy nekem, hogy megnyertem a legutóbbi versenyeket, de ezzel még nem elégszem meg. Ez ugyanis azt jelentené, hogy folyamatosan csak azzal foglalkozom, ami a múltban történt. De én nem ezt teszem. Elégedett vagyok a jelennel, az autóm jól működik, ráadásul otthon van egy nagyszerű feleségem és egy egészséges gyerekem. Rendkívül hálás vagyok ezekért” – összegzett visszafogottan.

Ahogy McNish mondta, ez már valóban egy másik Rosberg, mint akit 2014-ben láttunk. Már csak az a kérdés, megújulása végérvényes-e, s ha igen, így mire megy majd Hamilton ellen.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cybergyerek
#5 cybergyerek 2016. április 27. 19:51  
Osvát:
Szerintem hatalmas téveszme, hogy ha Rosberg nyer, akkor az azért van mert Hamilton éppen "motiválatlan" meg előtte bulizott, stb... Már csak ezért is remélem, hogy idén Rosberg szoros csatában megnyeri a vb-t, mert egyikőjük teljesítménye ellenére méltatlanul alulértékelt, míg a másik kissé túlértékelt szerintem. Az meg, hogy Hamilton nyugodt jelenleg, nem azért van mert beérte Sennát és nem érdekli az egész F1, hanem mert ésszel felméri, hogy szerencséjére a szerencsétlenségben nem csupán 18 pont áll a neve mellett 3 futam után és ami történt is a "lehető legjobbkor" történt. Tavaly év végén meg a lehető leglogikusabb lépés volt meglovagolni a hullámot, hogy persze, megvan a vb és már nyaralni akar, azért kap ki sorozatban. Na de reméljük, Oroszországban már lesz kerék-kerék elleni csata és megszűnik a nagy nyugalom.

azzal egyet tudok érteni, hogy rosbeg alul van értékelve, de hogy hamilton túlértékelt lenne azt elég erősnek érzem. arra nem gondoltál esetleg, hogy a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást? :)

Osvát
#4 Osvát 2016. április 26. 23:25  
trialboj:
Azért mentsen minket az ég attól, hogy ugyan azt lássuk mint tavaly, csak most fordított rajtszámokkal!!!!! Senkinek sem lenne jó, főleg Rózi címét értékelné alul mindenki.

Szerintem hatalmas téveszme, hogy ha Rosberg nyer, akkor az azért van mert Hamilton éppen "motiválatlan" meg előtte bulizott, stb... Már csak ezért is remélem, hogy idén Rosberg szoros csatában megnyeri a vb-t, mert egyikőjük teljesítménye ellenére méltatlanul alulértékelt, míg a másik kissé túlértékelt szerintem.

Az meg, hogy Hamilton nyugodt jelenleg, nem azért van mert beérte Sennát és nem érdekli az egész F1, hanem mert ésszel felméri, hogy szerencséjére a szerencsétlenségben nem csupán 18 pont áll a neve mellett 3 futam után és ami történt is a "lehető legjobbkor" történt. Tavaly év végén meg a lehető leglogikusabb lépés volt meglovagolni a hullámot, hogy persze, megvan a vb és már nyaralni akar, azért kap ki sorozatban.

Na de reméljük, Oroszországban már lesz kerék-kerék elleni csata és megszűnik a nagy nyugalom.

trialboj
#3 trialboj 2016. április 26. 21:19  
HumorHerold:
Azért Rosberg nem véletlenül nyeri a futamokat. Szerintem is simán kijár neki legalább egy vb. Eddig hibátlan és kiegyensúlyozott. Hamilton pedig céltalannak tűnik. Szerintem neki elég, hogy beállította Senna eredményét...

Azért mentsen minket az ég attól, hogy ugyan azt lássuk mint tavaly, csak most fordított rajtszámokkal!!!!!

Senkinek sem lenne jó, főleg Rózi címét értékelné alul mindenki.

HumorHerold
#2 HumorHerold 2016. április 26. 20:21  

Azért Rosberg nem véletlenül nyeri a futamokat. Szerintem is simán kijár neki legalább egy vb. Eddig hibátlan és kiegyensúlyozott. Hamilton pedig céltalannak tűnik. Szerintem neki elég, hogy beállította Senna eredményét...

Masters_Of_Hardcore
#1 Masters_Of_Hardcore 2016. április 26. 17:59  

Rosberg teljesen korrekt. Simán megérdemel egy címet.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”