Rosberg máris megtapasztalta a rádiós szabály árnyoldalát

írta: M4Sport
2016. március 18. 09:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Megvan az új rádiós szabályok miatti első „fennakadás”. Nico Rosberg délutáni balesetében is játszott némi szerepet a tilalom.

Nico Rosberg fél órával a második edzés rajtát követően került bajba. A 7-es kanyarból kigyorsítva elveszítette uralmát autója fölött, aminek következtében orral a falnak ütközött. A becsapódás nem volt nagy, de így is elegendő kárt okozott. Összetört a W07-es első szárnya és orrkúpja is. „Ez az új orrkúpok egyike volt” – erősítette meg Toto Wolff sportigazgató.

Az Auto Motor und Sport megtudta, az összetört darab egyike volt a csapat azon három orrkúpjának, melyben a teszteken is használt S-csatorna is megtalálható. Az osztrák azonban jelezte, az éjszaka folyamán egy újabb orr érkezésére számítanak, így várhatóan lesz még tartalékuk a hétvége hátralévő részére. Az új orr az első edzésen egyébként éppen azért nem került föl a két Ezüstnyílra, mert attól tartottak a vizes pálya miatt kár keletkezhet benne…

Rosberg balesete után igyekezett visszatérni a boxba, ám csapata végül arra utasította, álljon félre a pálya szélén, hogy ne hordjon hagyjon el több törmeléket az aszfalton. „Biztosak vagytok ebben?” – kérdezett vissza a német, ám mérnöke jelezte, erre az új rádiós szabályok értelmében nem válaszolhat. És nem ez volt az egyetlen kisebb fennakadás az újítás miatt. Wolff elárulta, a kicsúszás előtt szerették volna figyelmeztetni versenyzőjüket. „Másfél perccel előtte tanakodtunk, hogy csak nedves vagy nagyon vizes-e a pálya, és a végén úgy döntöttünk, nagyon vizes. De nem figyelmeztethettük az új szabályok miatt” – magyarázta az osztrák.

Red Bull-os kollégája mindeközben a csapatfőnökök sajtótájékoztatóján bírálta a szigorítást, melyet szerinte az FIA-nak alaposabban is át kellett volna gondolnia. „Időnként nem sikerül kiszámítani a következményeket. Senkinek sem tetszik, ha a versenyzőnek megmondják, hogyan kell vezetnie. De a mi gondunkat itt most az autó komplexitása jelenti. Ez teljesen más helyzet, mint három-négy évvel ezelőtt” – fogalmazott, hozzátéve, szerinte az sem helyénvaló, hogy például az időmérőn nem segíthetnek a versenyzőnek „üres területet” találni a pályán. Szerinte nagyobb szabadságot kéne hagyni a mérnököknek ennél – és e mellett egy egy humoros érvet is felvonultatott: „Szívesen hallgatnánk, mit beszélnek a mercedeses fiúk…”

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Enveblo
#6 Enveblo 2016. március 18. 11:39  

"úristen, mostmár gondolkodnia is kell a versenyzőnek, nem csak utasítást végrehajtani, ez már nem sport", szerintem meg pont most lett az

Rocketfinger
#5 Rocketfinger 2016. március 18. 11:18  

ráadásul Rosbergnek a kocsi alá szorult szárnnyal nem mindegy mit közölnek? neki onnantól nyilván almás volt az edzés, tehát biztonsági okokból mondhatták volna neki.

Thibczy
#4 Thibczy 2016. március 18. 10:48  

Érdekes. A másik cikkben az van, hogy az időjárás, illetve a "vizes pálya, olaj vagy törmelék bizonyos kanyarokban" elvileg engedélyezett.

hammertime
#3 hammertime 2016. március 18. 10:11  
daviid:
A szórakoztatóipart tartották szem előtt az idei szabályok megalkotásánál, aminek én kifejezetten nem örülök. Nem jó, hogyha mesterkélt káoszt akarunk teremteni. Az autóversenyzésnek a sportról kell szólnia, nem erről. Attól, hogy vannak unalmas idények, futamok, attól még nem kell belenyúlni a szabályokba úgy, hogy mesterkélt káoszt teremtsünk. Az autóversenyzés nem mindig izgalmas, na és akkor? Le Manst se a "hajamat tépem az izgalmaktól" miatt nézik oly sokan. A Forma-1 irányítóinál, és az FIA-nál is megérett a váltás, mert az öreg emberek állnak most a fejlődés útjában, szerintem. Kellene hozni egy olyan vezetőt, aki tisztában van a mai kor követelményeivel, és aki nem akar kitalálni eget verő butaságokat. Azért alsó hangon megjegyzem, hogy nincs nekem bajom azzal, hogy korlátozni akarják a rádiósforgalmat, de itt is átestek a ló túloldalára, ami nem jó.

igen, az alapötlettel nekem se lenne bajom, hiszen az mégis túlzás amikor már azt is megmondják, hogy melyik kanyart milyen fokozatban vegyék, de ahogy írod, átestek a ló túloldalára.

daviid
#2 daviid 2016. március 18. 10:05  
hammertime:
Nyilvánvalóan egy mesterségesen kreált káosz volt a cél, amivel az elől lévő értelemszerűen csak rosszul járhat, mivel így megnövekszik az esélye annak, hogy hibázzanak.

A szórakoztatóipart tartották szem előtt az idei szabályok megalkotásánál, aminek én kifejezetten nem örülök. Nem jó, hogyha mesterkélt káoszt akarunk teremteni.
Az autóversenyzésnek a sportról kell szólnia, nem erről. Attól, hogy vannak unalmas idények, futamok, attól még nem kell belenyúlni a szabályokba úgy, hogy mesterkélt káoszt teremtsünk. Az autóversenyzés nem mindig izgalmas, na és akkor? Le Manst se a "hajamat tépem az izgalmaktól" miatt nézik oly sokan.
A Forma-1 irányítóinál, és az FIA-nál is megérett a váltás, mert az öreg emberek állnak most a fejlődés útjában, szerintem. Kellene hozni egy olyan vezetőt, aki tisztában van a mai kor követelményeivel, és aki nem akar kitalálni eget verő butaságokat.
Azért alsó hangon megjegyzem, hogy nincs nekem bajom azzal, hogy korlátozni akarják a rádiósforgalmat, de itt is átestek a ló túloldalára, ami nem jó.

Utoljára módosítva: 2016. március 18. 10:07

hammertime
#1 hammertime 2016. március 18. 09:34  

Nyilvánvalóan egy mesterségesen kreált káosz volt a cél, amivel az elől lévő értelemszerűen csak rosszul járhat, mivel így megnövekszik az esélye annak, hogy hibázzanak.FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe