Rosberg megköszönte Hamilton szerelőinek

írta: M4Sport
2016. július 02. 17:39
FOTÓ: ©xpbimages.com

Viszonylag ritkán mond köszönetet Nico Rosberg Lewis Hamilton szerelőinek, ám Ausztriában szombaton megtette. Jelesre vizsgázott csapatmunkából a Mercedes.

Fél óra volt még hátra az időmérő edzés rajtjáig, a Merceds-garázsban pedig nagy volt a feszültség. Nico Rosberg a harmadik szabadedzés utolsó felében felfüggesztéshiba miatt összetörte autóját, a csapat szerelői pedig nemcsak újjáépítették azt, de igyekeztek megerősíteni annak felfüggesztéseit is.

Ron Meadows csapatmenedzser árgus szemmel figyelte, ahogyan emberei a lehető legnagyobb összhangban bütykölik az Ezüstnyilat. Fél órával később, a Q1 elején aztán ugyanezen szerelők megkönnyebbülten és mosolyogva pacsiztak a garázs bejáratánál: a 6-os rajtszámú gép útnak indult!

Mint kiderült, Lewis Hamilton pár emberét is átvezényelték a garázs másik oldalába, hogy segítsenek az autó összerakásában. Rosberg nem is felejtette el megköszönni nekik. „Ez hihetetlen munka volt mindenki részéről! Még Lewis szerelői is átjöttek az én autómhoz, hogy időben elkészüljünk – óriási csapatmunka volt” – nyilatkozta.

Annak már kevésbé örülhet, hogy balesete miatt nem az első, hanem csak a negyedik rajtsorból rajtolhat. „A felfüggesztésem egy normál kijárati kerékvetőn tört el. Ez volt az első ilyen baleset. Biztosan távol tartom magam tőlük. Az időmérőn is többnyire kerültem őket, leszámítva, amikor igazán számított” – ismerte el a német.

Toto Wolff még az időmérő előtt beszélt a hibáról. „Nagyon furcsa hiba volt. Láttuk, hogy a gumi nagyon mozog, aztán pár méterrel később előbb az alsó, majd a felső felfüggesztéselem is eltört. Egyelőre nincs meg a pontos oka a hibának. Nem szabadna megtörténnie. Minden felfüggesztéselemet terheléses tesztnek vetünk alá. Az tény, hogy a kerékvetőkön egyes helyeken nagyobb terhelés éri őket, mint vártuk. De ettől függetlenül ennek nem szabadna megtörténnie.”

Wolff kiemelte, szó sincs arról, hogy speciális dolgokkal készültek volna a futamra, a terheléses tesztjeik is azt mutatták, megfelelően felkészültek. „Az egyetlen furcsaságot a kerekek mozgása jelenti” – ismételte meg.

Hozzátette, elsőre elgondolkodtak azon, délelőtt még pályára engedjék-e Hamiltont. „Vitáztunk róla, hogy kiengedjük-e az utolsó etapjára, de ő ki akart menni, ezért azt mondtuk neki, rendben, de maradjon távol a kerékvetőktől. Két-három gyors kört teljesített, és hallgatott az utasításra.

Legénységét Wolff sem győzte dicsérni. „Ezek a srácok minden hétvégén elképesztő munkát végeznek. Bármikor megkérdezzük tőlük, meg tudják-e csinálni, azt felelik, ne aggódjunk.”

Nico Rosberg

Jó volt az időzítés is

És nem ez volt az egyetlen ok a dicséretre. Az eső által megkavart Q3-ban is jól vizsgázott a csapat. Wolff szerint a lehető legjobbkor voltak a legjobb helyen versenyzőik. „Ez igazán idegesítő volt. Tudtuk, hogy csak az utolsó kör számít, ezért fontos volt jól pozícionálni az autóinkat. És sikerült is” – állapította meg elégedetten a sportigazgató. „Az időjárás Stájerországban nagyon különleges. Először hideg van és esik, aztán eltelik tíz perc, és már forró nyári napunk van, a pálya pedig száraz. Ilyenkor sokkal többet lehet hibázni, mint valamit jól csinálni. Ezért is vagyok ennyire boldog. Az első és második hely tökéletes eredmény.”

Más kérdés, hogy a másodikból várhatóan 7. lesz Rosberg váltócseréje miatt. Wolff azonban tudja, akár az öt rajthelyes büntetésnél is súlyosabb árat fizethettek volna a felfüggesztés eltöréséért. „A csapatunk a garázsban remekül dolgozott. Három perccel a rajt után már mindent összecsavaroztak, aztán Nico meg is futott a leggyorsabb kört a Q1-ben. Le a kalappal!” – dicsért Wolff.

Mercedes, Nico Rosberg

Hamilton nagy esélye?

Ami Rosberg számára hátrány, abból Hamilton még előnyt kovácsolhat. Miután Bakuban újra 24 pontra nőtt ponthátránya, csapattársa büntetésével most ismét faraghat belőle. Wolff szerint azonban még korai leírni Rosberg esélyeit. „Ez egy technikai sportág, itt bármi megtörténhet. Láthattuk ezt a Ferrarinál is, tegnap valami hibájuk volt, a Red Bull felfüggesztése eltört a kerékvető miatt. Ez az év igencsak hullámzóan halad. Mindig azt mondom, bárcsak lenne egy teljesen sima hétvégénk, de eddig ez nemigen jött össze” – intett óvatosságra.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Enveblo
#5 Enveblo 2016. július 03. 00:03  
T.L.G:
Senkit? :) Az a legegyszerűbb.

haha

T.L.G
#4 T.L.G 2016. július 02. 19:39  
niconauta:
ugye, mekkora paradoxon az egész? lassan már nem tudom, kit anyázzak

Senkit? :)

Az a legegyszerűbb.

kimi-sebfan
#3 kimi-sebfan 2016. július 02. 19:30  

Még szép,hogy átmentek!Mindkét brigádot a Merci fizeti!

niconauta
#2 niconauta 2016. július 02. 19:18  
HannaLill:
Még Lewis szerelői is átjöttek az én autómhoz, hogy időben elkészüljünk – óriási csapatmunka volt” - akik valójában Rosberg régi szerelői.

ugye, mekkora paradoxon az egész?
lassan már nem tudom, kit anyázzak

HannaLill
#1 HannaLill 2016. július 02. 19:08  

Még Lewis szerelői is átjöttek az én autómhoz, hogy időben elkészüljünk – óriási csapatmunka volt” - akik valójában Rosberg régi szerelői.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt