Rosberg: Meglepett a büntetés

írta: M4Sport
2016. július 31. 16:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ami elromolhat, az el is romlik – Nico Rosberg hazai versenye márpedig nagyon elromlott. Rossz rajt, rossz stopperóra és egy kérdőjeles manőver – a német lemaradt a dobogóról, és lemaradt Lewis Hamiltontól is…

Hiába fogadkozott és érezte úgy, hogy Németországban a hungaroringinél nagyobb előnyt jelent számára a pole pozíció, Nico Rosberg versenye ismét elúszott a rajtnál. A német túlpörgő kerekkel vágott neki a versenynek, és Lewis Hamilton mellett hamar a két Red Bull is megelőzte őt.

Rosberg előzési lehetősége a 30. körben jött el: Max Verstappen pont elé tért vissza a kerékcseréjéről, és a hajtűben nagyon messziről indított manőverrel a bukótérbe szorította ellenfelét. Az FIA szabálytalannak ítélte az előzést, amiért 5 másodperces büntetés következett.

Bár sokan túlzónak tartották az ítéletet – főleg Verstappen hungaroringi manőverei után – Niki Lauda szerint nincs mire panaszkodniuk. „A rajt leegyszerűsítette a helyzetet. Aztán szélesre ment, túl szélesre, amiért öt másodperces büntetést kapott. Szerintem a döntés rendben volt. Egy bizonyos mértékig lehet így fordulni, de ő túlságosan szélesen ment. Ez egy ötven-ötven százalékos döntés volt, ami ellen nincs mit tenni” – nyilatkozta Lauda a Sky Sportsnak.

Rosberg nem értett egyet főnökével. „Nagy csalódás volt a rajt. Túlpörögtek a kerekek, de nem tudom, miért, mivel a gyakorlásnál minden rendben ment. Nagy csalódás volt, onnantól pedig harcolnom kellett. A Verstappen elleni csatám miatt kapott öt másodperces büntetéssel pedig vége is volt a napomnak” – kezdte értékelését a német RTL-nek.

„Jó csatát vívtunk, meglepett a büntetés, nem számítottam rá. Ami a manővert illeti, nem csináltam semmi rosszat. Lehet azt mondani, hogy nem hagytam elég helyet, de valójában a kormányomat ütközésig elfordítottam már. Egyszerűen nem tudtam ennél szűkebben fordulni, és a végén már túl szélesre futottam. A problémát a fékezés jelentette. Már sokszor megmondtuk neki, hogy nem lehet fékezéskor irányt váltani, mert nehéz kikerülni. Csalódás ez számomra.”

Az újabb furcsaság a büntetés letöltésekor következett. Rosberg következő kiállásánál 8,2 másodpercig vártak a szerelők a kerékcsere előtt, azaz 3,2 másodperccel hosszabbra nyúlt a büntetésük. Toto Wolff elárulta, egyszerűen elromlott a kézi stopperórájuk.

„Ki hinné, hogy egy Forma–1-es csapatnál nem működik egy stopper. Egy kézi stopperről van szó. Muszáj volt biztosra mennünk. A szabály szerint öt másodpercet ki kell várnunk, de egyszerűen nem indult el a stopper, ezért inkább biztosra mentünk. Végül semmin sem változtatott volna. Talán felzárkózhatott volna Verstappenre, de igazából a rajton ment el minden” – nyilatkozta Wolff a német RTL-nek.

Rosberg végül az utolsó etapján már nem tudta tartani a Red Bullok tempóját, így csak 4.-ként ért célba. Ponthátránya 19 egységre nőtt a nyári szünet előtti utolsó futamon. „A ponthátrány nem fáj annyira. Sokkal nehezebb lenyelni, hogy így alakult a versenyem és hogy nem nyerhettem” – kommentált a német.

Oszd meg!

22 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

csaby_massa
#22 csaby_massa 2016. augusztus 01. 07:50  

ahaaa szóval a stopperóra. az időmérő utáni kommentem, amikor véletlenül több üzemanyag volt Rozbi autójában:
#3 csaby_massa
2016. július 30. 17:14

"áhhh pedig a Merci mindent elkövetett, nem baj majd Spa után leállitják a németet mint 2014ben. hirtelen képtelen lesz majd nyerni."

A másik kérdéses dolog a büntetés, amit teljesen szabályosnak látok. Nem volt az a kormány teljesen beforditva csak az utolsó pillanatban, már rég fordulhatott volna de ő gurult tovább egyenesen.

Mtom
#21 Mtom 2016. július 31. 20:01  
Konszpiresiszeoriz:
Ennyi köcsög,buzifaszú elemért akik itt kommentelgetnek! MAJMOK! Arra semmit sem reagáltok 3-4 másodperccel tovább állt mint kellett volna a büntetéskor? Hogy csak kibaszott kézi stopper van? Ha Haminál hibáztak volna ilyet már véresszájjal ORDÍTANÁTOK!!! Vagy hogy 2-3 sec ott maradt az első kerékcserénél is?

Ha ennyire akarod en reagalok.
Mindket RB 5 masodpercen belul volt hozza, szoval a plusz 3 masoderc nelkul is mogottuk lett volna.
Hamiltonnak szerintem tobb kerekcseret szurtak el iden mint Rosbergnek szoval ettol sem kell hasraesni.

chapman88
#20 chapman88 2016. július 31. 19:57  
Konszpiresiszeoriz:
Öcsém! Ezt a gazdag köcsögöt Hami csak a csapat segítségével tudja legyőzni!!

Ha a Rosbergnek derogálna a Mercinél versenyezni kereshetne magának más csapatot is ahol ő lehetne a kiskirály, mint a Hamilton, de pont nem az a fajta srác.

Konszpiresiszeoriz
#19 Konszpiresiszeoriz 2016. július 31. 19:20  
bandita:
Annyira unom már az apukák által futtatott elkényeztetett takony kölyköket. Ez a sport is az enyészeté válik ha továbbra is így megy. Pont leszarom a sok gazdag köcsögöket akik versenyezni nem de fizetni legalább tudnak.

Öcsém!

Ezt a gazdag köcsögöt Hami csak a csapat segítségével tudja legyőzni!!

Konszpiresiszeoriz
#18 Konszpiresiszeoriz 2016. július 31. 19:19  

Ennyi köcsög,buzifaszú elemért akik itt kommentelgetnek!

MAJMOK!

Arra semmit sem reagáltok 3-4 másodperccel tovább állt mint kellett volna a büntetéskor?
Hogy csak kibaszott kézi stopper van?
Ha Haminál hibáztak volna ilyet már véresszájjal ORDÍTANÁTOK!!!
Vagy hogy 2-3 sec ott maradt az első kerékcserénél is?

bandita
#17 bandita 2016. július 31. 18:54  

Annyira unom már az apukák által futtatott elkényeztetett takony kölyköket.
Ez a sport is az enyészeté válik ha továbbra is így megy. Pont leszarom a sok gazdag köcsögöket akik versenyezni nem de fizetni legalább tudnak.

sztárvorsz
#16 sztárvorsz 2016. július 31. 18:27  

Nem igazán értem ezt hogy gondolta Rosberg. Meg ezt a nyilatkozatot sem. Ez egy totál b kategóriás nap volt nála, annyi mondjuk mellette szól, hogy a csapat sem volt a toppon most, a taktikája se tűnt túl ésszerűnek nekem.

Kimilton
#15 Kimilton 2016. július 31. 18:01  

Sunyi Rosbi, engem meg az lepett volna meg ha egyszer elismer valamit... Múltkor Verstappen volt a G*ci, most ő.

vacsad
#14 vacsad 2016. július 31. 17:47  

Nem szűkebben kellett volna fordulni hanem hamarabb, nem akkor elfordítani a kormány, amikor az autó orra már majdnem a fehér vonalnál van....

dani969
#13 dani969 2016. július 31. 17:32  
cyberpunk999:
Nem értem amúg, hogy miért vetődött be olyan messziről, ha Max nem veszi észre és befordul, akkor Nico nekimegy. Amikor elindult befelé még nem is volt mellette, szóval még csak nem is ő lett volna a hibás. egyébként Rosberg legnagyobb baja továbbra is a nyomás, amit nem tud hosszan elviselni. Elkezd hibázni és alulteljesíteni. Amikor relatíve nem éles a helyzet, akkor tud menni veszett gyorsan, de amikor igazán számít, akkor vége van.

Az is szép volt, mikor rászóltak, hogy 19.5 kéne, erre futott egy 21.0-t..

frontember
#12 frontember 2016. július 31. 17:29  

Egyrészt ha egy rivális csapat ellen Lauda ezt mondja, az sokat elárul. Másrészt sokkal fontosabb, hogy ugy ment keresztbe a kanyarban, hogy Verstappen simán gondolhatta volna bármelyik pillanatban, hogy na mosma fordulunk, es akkor most nem 19, hanem 31 pont lenne az előnye Hamiltonnak.

cyberpunk999
#11 cyberpunk999 2016. július 31. 17:21  

Nem értem amúg, hogy miért vetődött be olyan messziről, ha Max nem veszi észre és befordul, akkor Nico nekimegy. Amikor elindult befelé még nem is volt mellette, szóval még csak nem is ő lett volna a hibás.


egyébként Rosberg legnagyobb baja továbbra is a nyomás, amit nem tud hosszan elviselni. Elkezd hibázni és alulteljesíteni.
Amikor relatíve nem éles a helyzet, akkor tud menni veszett gyorsan, de amikor igazán számít, akkor vége van.

Utoljára módosítva: 2016. július 31. 17:23

F1890
#10 F1890 2016. július 31. 17:14  
hammertime:
Mondtam tegnap, hogy nincs olyan nagy előnye a mercinek az RB előtt itt.

jah, félgázzal nyert hamilton. rá sincs kényszerítve h a gumiját megmasszirozza keményebben. nem véletlenül jön ő ki mindig utoljára, mert annyira tudja óvni.

8
bezzeg mikor vettel nem tudott előzni akkor ment a fika rendesen.

2. körben rózbi támadta ricsit de nem tudta megelőzni majd utána már nem is próbálkozott. fura

bernáthlaci
#9 bernáthlaci 2016. július 31. 17:14  

Nem volt egy hatalmas dolog, de ha már így akar előzni Rosberg, akkor megtanulhatná jobban lepezni a szándékos letolást és legalább színlelhetné, hogy megpróbál befordulni. Kb. mint Ausztriában, szinte egyenesben tartott kormánnyal gurult addig, amíg nem volt már hely a másiknak. Ez mondjuk szerintem még mehetett volna büntetés nélkül, de a büntetést sem tartom különösebben igazságtalannak. Ha kevésbé egyértelmű, hogy jobban öszpontosított a leszorításra, mint a kanyar bevételére, akkor aligha kapott volna bármit is érte.

plman
#8 plman 2016. július 31. 17:11  
F1890:
rózbi kapott 2 büntetőpontot is.volt 67 körük h a rb elé bejöjjenek, na ez nem sikerült egy iylen autóval

Azért azt se felejtsük el, hogy a merci komplex első szárnya miatt nem olyan egyszerű egy másik autó mögött haladni vele. Év elején Hamiltonnál is láthattuk, hogy ő is nehezebben boldogult ha nem az első sorból rajtolt. ráadásul az rb nem volt olyan messze a merciktől ezen a pályán, valamint volt egy boxhiba és egy kis ráadás is A büntetése letöltésénél. ezeknél is bukott rosberg egy 5-6-7 mp körüli időt amivel legalább az egyik rb ha nem mindkettőt foghatta volna.
egyébként a büntetés jogos volt szerintem is.

Utoljára módosítva: 2016. július 31. 17:19

Paberto
#7 Paberto 2016. július 31. 17:06  

https://www.facebook.com/Formula1/videos/638124893011163/

hammertime
#6 hammertime 2016. július 31. 17:06  
F1890:
rózbi kapott 2 büntetőpontot is.volt 67 körük h a rb elé bejöjjenek, na ez nem sikerült egy iylen autóval

Mondtam tegnap, hogy nincs olyan nagy előnye a mercinek az RB előtt itt.

F1890
#5 F1890 2016. július 31. 17:00  

rózbi kapott 2 büntetőpontot is.volt 67 körük h a rb elé bejöjjenek, na ez nem sikerült egy iylen autóval

Jadeite
#4 Jadeite 2016. július 31. 16:47  

Gyönyörű volt, ahogy Verstappen és Rosberg is bevetette kedvenc trükkjét a másik ellen. "Kemény, de szabályos" megmozdulások voltak :D

Utoljára módosítva: 2016. július 31. 16:49

stonefly
#3 stonefly 2016. július 31. 16:45  

Ha lett volna esze egyből visszaengedi maga elé Verstappen-t.

Még hogy nem fáj a ponthátrány, abból jönnek neki az ilyen görcsölős megmozdulások.

Wili
#2 Wili 2016. július 31. 16:44  

"Lehet azt mondani, hogy nem hagytam elég helyet, de valójában a kormányomat ütközésig elfordítottam már" Visszanézve a külső és belső kamerás felvételeket Nico mondata, miszerint ütközésig elfordította a kormányt finoman fogalmazva is csúsztatás. A kanyar kétharmadáig egyáltalán nem forgatta a kormányt, csak azután, hogy már csak ő fért el a kanyarban. A bünti jogos volt!

Paberto
#1 Paberto 2016. július 31. 16:40  

Szerintem nem erdemelt buntetest.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

562016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta