„Rosberg megúszta, Pérez nem. Hol a határ?”

írta: M4Sport
2016. szeptember 23. 17:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

Még mindig bosszúsak a Force India vezetői Sergio Pérez múlt szombati büntetései miatt, de nem maguk a szankciók húzták fel őket, hanem az, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybírái „nem tudnak következetesen dönteni.”

A mexikói pilóta összesen nyolc rajthelyet veszített a Szingapúri Nagydíj időmérője után, az FIA ugyanis kettős büntetésben részesítette: először azért szankcionálták, mert nem lassított kellőképpen a sárga zászlós jelzésnél, majd azért, mert megelőzte Esteban Gutiérrezt – szintén egy sárga zászlós periódus alatt. Mint kiderült, csapata még mindig dühös a történtek miatt.

És nem az bosszantja őket, hogy Péreznek a mezőny végéről kellett indulnia (főleg annak ismeretében, hogy másnap visszakapaszkodott a pontszerzők közé), hanem az, hogy az FIA versenybírái (a szövetség által kijelölt tisztségviselők, és egy korábbi pilóta, az úgynevezett versenyzőbíró) rendre következetlenül döntenek. „Nico Rosberg megúszta büntetés nélkül Magyarországon, noha kisebb mértékben csökkentette a sebességét egy kétszer ilyen gyors kanyarban” – panaszkodott a csapatmenedzser, Andy Stevenson, majd egy másik példát is felhozott.

„Ausztriában Hamilton leelőzhette a lassan haladó Rosberget a sárga zászlós zónában. Sergiót viszont megbüntették. Hol van a határ?” – tette fel a kérdést. „Jules Bianchi balesete után megegyeztünk, hogy komoly figyelmet fordítunk a sárga zászlókra, és ha ezt nézzük, egyet is tudok érteni Sergio büntetésével. De akkor Rosberg magyarországi esetekor is ezt az elvet kellett volna alkalmazniuk” – mutat rá arra, hogy a két hasonló szituáció másféle elbírálás alá esett.

A szakember később kiemelte, csapata rendkívül boldog lenne, ha az FIA húzna egy egyértelmű határvonalat. „Meg kellene mondaniuk, hol a határ. Hány százalékkal kell lassabban mennie egy versenyzőnek a sárga zászlós jelzés alatt? Ha meghatároznak egy egységes értéket, azzal véget vetnek ennek a vitának is. Pérez esetében kapcsolatosan megkérdeztük a bírókat, mennyivel kellett volna lassítania, hogy még elfogadható legyen a sebessége. De semmit sem tudtak mondani nekünk ezzel kapcsolatban” – elevenítette fel nem túl kellemes tapasztalatait.

A futamon volt még egy eset, amit a Force India „érdekesnek” talált, mégpedig a williamses Valtteri Bottas egyik kerékcseréje kapcsán. Az indiaiak szerint egyértelmű, hogy a finn pilótát veszélyesen engedték ki, amikor Sebastial Vettel mellé érkezett, és egy darabig mellette haladt a boxutcában – egészen addig, amíg vissza nem kellett vennie a tempóból, hiszen majdnem elütötte a Sauber egyik szerelőjét, aki a boxban állt. „Ha széles a box, ez elfogadott, Szingapúrban viszont eléggé szűk. Ebben az esetben tilos egymás mellett haladni. Ebben egyeztünk meg. Ez megint olyan helyzet volt, amiben el is kaphatnak, meg nem is. A bírák hozzáállásától függ” – magyarázta Stevenson.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

viktor1994
#2 viktor1994 2016. szeptember 25. 09:38  

Nem igazán értem, hogy kerül ide Hamilton Ausztriai esete? Ha jól tudom, ott az előzés pillanatában nem volt sárga.
Egyébként igaza van, az FIA sajnos nem következetes, nagyon nem.

Jadeite
#1 Jadeite 2016. szeptember 24. 03:43  

Jogos..

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

72016.10.24. 12:32

Fény derült Räikkönen elszúrt kerékcseréjének okára

"A zöld jelzést megkaptam, és ilyenkor persze, hogy elindulok"

52016.10.24. 11:36

Jött, de ki hívta? – Verstappen hatalmas bakival is a „verseny embere” lett

„Tíz másodperccel előtte közölte: »Jövök a boxba!« De akkor már a boxutcában volt!