Rosberg nem hallott utolsó figyelmeztetésről

írta: M4Sport
2016. július 08. 12:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nico Rosberg nem biztos benne, hogy a Mercedes által lefektetett új szabályok mellett bármit is másképp csinált volna Ausztriában. A versenyzőtársak eközben a saját viselkedéskódexükről beszéltek.

„Nem tudtam, hogy ez az utolsó figyelmeztetés” – lepődött meg Nico Rosberg, amikor csütörtökön megkérdezték, mit szól a Toto Wolfféktól kapott ultimátumhoz. „Hű, ez nem hangzik valami jól… Köszönöm, hogy szóltak” – nevetett, majd hozzátette, a megbeszélésükön az „utolsó figyelmeztetés” kifejezés nem hangzott el.

Pedig a Mercedes cseppet sem viccelt. A sportigazgató Csütörtökön kijelentette, súlyos büntetéseket helyeztek kilátásba arra az esetre, ha megismétlődne versenyzői ausztriai ütközése. A részletekről ugyanakkor sem ő, sem a két versenyző nem beszélt.

Lewis Hamilton elmondta: „Nehéz feladat kezelni két ilyen gyors és erős versenyzőt. De meg kell tenniük, mivel egy óriási cégről van szó, melynek meg kell bizonyosodnia arról, hogy minden jól megy. A Mercedes nem szeretné azt látni, hogy ütközünk, de az autóversenyzés ilyen. Több versenyen értünk első és második helyen célba, mint ahányon ütköztünk. Ez az arány tehát még mindig kicsi, de már mégis túl nagy. Mindent megteszünk azért, hogy elkerüljük az újabb eseteket.”

A brit azonban jelezte, hozzáállása ettől függetlenül nem változik. „Versenyzek, ahogy eddig. De természetesen már van tapasztalatom, többet tudok. Amikor áthámozom magam a mezőnyön, már tudom, mire számítsak, amikor találkozom valakivel. Tudom, mik az erősségeik és gyengeségeik. Egyre többet tudok meg azokról, akikkel csatázom. Remélem, megtanultuk, hová lehet helyezni az autót és hová nem. És persze azért észben tartom azt is, milyen szabályokat fektettünk le, hiszen ez sem elhanyagolható.”

Mint a Mercedes közleményéből kiderült, Hamilton és Rosberg továbbra is szabadon versenyezhet egymással – mindaddig, míg azt a csapat által elfogadható kereteken belül teszik. Rosberg hangsúlyozta, hiába áll a tabella élén, ő akkor sem örülne a csapatutasításoknak, ha azok neki kedvezhetnének. „Nem így gondolkodom. Le akarom győzni a világ legjobb versenyzőit, és mindenki tudja, milyen jó Lewis. Nem akarok csapatutasítást.”

„Akkor jobb, ha vissza sem térsz a boxba…”

A versenyzők többsége is egyetért a Mercedes döntésével. Többen kiemelték: akkora a csapat előnye, hogy semmiféle kockázatot nem jelent számukra, ha kicsist lazábbra eresztik a pórázt. De hogy működik a Mercedes által most megújított, de nem részletezett viselkedési kódex más istállóknál?

„Mi szabadon versenyezhetünk egymással” – jelentette ki a Red Bull-os Nico Hülkenberg. „De tudjuk, hogy ha ütközünk, akkor jobb, ha már vissza sem térsz a boxba… Emiatt nálunk még nem állt elő olyan probléma, mint a Mercedesnél.”

Felipe Massa elmondta: „A taktikai megbeszéléseken mindig szó esik erről. Elmondják, hogy az első kanyarban nem lehetünk túl agresszívek. Valamint hogy tiszteletben kell tartanunk, hogy az lesz elöl, akinek a kereke előrébb van.”

A brazil ugyanakkor rámutatott, a Mercedes helyzetét aligha lehet a többi csapatéhoz hasonlítani. „Nálunk minden egyes pont számít. A mezőnyben való szoros küzdelem során nem engedhetjük meg magunknak, hogy eldobjunk lehetőségeket. A Mercedesnél ez nem döntő fontosságú. Annyira nagy az előnyük, hogy megengedhetik maguknak az ilyen párharcokat. Ha a bajnoki cím a tét, a versenyzőket hagyni kell versenyezni.”

Daniel Ricciardónak és a Red Bullnak a győzelemért folyó csaták terén is van tapasztalata, az ő helyzetük más, mint a Williamsé. „Tisztelnünk kell egymást a rajtnál, hiszen utána még sok körünk van arra, hogy megmutassuk, ki a gyorsabb” – mondta az ausztrál. A kérdésre, mit tennének, ha az utolsó körben a győzelem lenne a tét, elmondta: „Akkor én is feszegetném a határokat. A csapat hagyja, hogy szabadon küzdjünk. Csak akkor nem, ha az elöl haladó egyértelműen lassabb. Akkor előfordulhat, hogy csapatutasítás érkezik.”

Danyiil Kvjat szerint vannak olyan helyzetek, amelyekben elkerülhetetlen a csapatutasítások alkalmazása. „Nálunk, a Toro Rossónál van csapatutasítás. Normál esetben nem alkalmazzák, de van, hogy igen. Akkor jön elő, amikor eltérő taktikán vagyunk, és fontos, hogy az egyik ne keresztezze a másik útját. De általában az utolsó etapban szabadon küzdhetünk, ha mindketten ugyanolyan gumin vagyunk” – mesélte az orosz.

Rosberg a főnöki figyelmeztetés és az új szabályrendszer kapcsán végül elmondta, nem biztos benne, hogy bármit is másképp csinált volna ilyen feltételek mellett Ausztriában. „Talán igen, talán nem. Végső soron továbbra is szabadon versenyezhetünk, de számolnunk kell annak következményeivel, mi lesz, ha valami rosszul sül el. Az új szabályok mellett is jó csatákat fogunk még látni” – ígérte.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Sebees
#2 Sebees 2016. július 08. 13:47  

Rosbergnek valaki mutassa már meg az "esetről" készült videókat, szerintem ha megnézi maga sem hiszi el hogy nem ő hibázott. Vagy szándékosan csinálta és akkor tényleg nem volt hiba hanem egy jól kivitelezett manőver volt részéről.

HannaLill
#1 HannaLill 2016. július 08. 12:59  

Mi szabadon versenyezhetünk egymással” – jelentette ki a Red Bull-os Nico Hülkenberg.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt