Rosberg saját gépészkedése mentette meg a győzelmét

írta: M4Sport
2016. március 25. 11:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nico Rosberg a fékerőeloszlás megváltoztatásával és több „lendületautózással” kerülte el a küszöbönálló végzetes fékhibát Melbourne-ben.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a pezsgőzés után kiderült, hogy a későbbi győztesnek a futam vége felé hajszál híján fel kellett adnia a küzdelmet a törmelék miatt túlmelegedő fékei következtében, ám az utolsó pillanatban megállt a fékhőmérsékletek emelkedése, majd pedig lassan el is kezdtek visszahűlni. Most az is kiderült, hogy ez utóbbi korántsem a véletlen, például a törmelék lerepülésének következménye volt, hanem maga Rosberg alkalmazkodott a helyzethez – méghozzá az idéntől tiltott külső segítség nélkül.

„A vasárnapi futam 30. körében, egy körrel a Fernando Alonso bukása utáni újraindítást követően, törmelék került Nico jobb első fékhűtőjébe, és a légáramlatok útjába kerülve akadályozta a jobb első fékpofa megfelelő hűtését” – magyarázta a Mercedes a hivatalos holnapján. „Ettől a fékhőmérsékletek potenciálisan kritikus tartományokba emelkedtek.”

Miután a Mercedes bokszfalán tehetetlennek érezték magukat, Rosberg nem elégedett meg azzal, hogy érzékelte a problémát, hanem a saját kezébe vette az irányítást. Hátratolta a fékerőegyensúlyt, csökkentve ezáltal az első fékek által végzett munkát – vállalva, hogy autója „idegesebb”, túlkormányzottabb lesz a féktávokon – valamint előbb elemelte a gázról a lábát a kanyarok előtt, hagyva, hogy a nyers légellenállás többet segítsen neki a lassulásban. (Közismertebb nevén „lendületautózást” végzett, ami bevett szokás benzinspórolás esetén.)

„Annak ellenére, hogy a hőmérsékletek ekkorra már majdnem kritikus szinte kerültek, a helyzet ezzel stabilizálódott, a csapat pedig úgy döntött, hogy a pályán hagyja Nicót, aki így megszerezhette a győzelmet” – fejezte be az istálló.

Rosberg a 34. körben vette át a vezetést a rosszul taktikázó Sebastian Vetteltől, és a hátralevő 23 körben még a fenti aggályokkal együtt is tartani tudta a távolságot a második helyre felzárkózó Lewis Hamilton előtt.

Wolff: Nem mi mondtuk meg Nicónak

Érdekesség, hogy Toto Wolff közvetlenül a verseny után még azt nyilatkozta, hogy a bokszfal még magáról a problémáról sem tájékoztathatta Rosberget, nemhogy a kapcsolók átállításáról.

„Egyszer csak a maximális értéken stabilizálódott a hőmérséklet. Aztán szép lassan elkezdett csökkenni, nagyon lassan, és végül visszatért egy normális szintre. De abban az időszakban nagyon nehéz volt a csapatnak kezelni a helyzetet. Nico semmit sem tudott, nem mondhattuk el neki.”

Az új szabályok értelmében technikai hibáról csak akkor tájékoztathatják a pilótát, hogy az „küszöbönálló vagy potenciálisan végzetes”, jóllehet, arról lehet vitatkozni, hogy a kritikus fékhőmérsékletek nem tartoznak-e bele az utóbbi kategóriába. A futamon egyébként többen is ideiglenes felmentést kaptak a szigorítások alól (köztük Hamilton), miután hiba lépett fel a kormánykijelzőjükkel.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

szabotor
#3 szabotor 2016. március 25. 17:33  

mi változott ezzel? eddig rádión odaszóltak, hogy melegszik a féked, változtasd meg a fékerőt és lightosabban fékezz, mostmeg a kormányon jelent meg a probléma és azt csinálta, amit amúgy is mondtak volna neki. az eredmény ugyanaz lett, csak egy kicsit szórakoztak az életével... továbbra sem értem ezt a korlátozást...

trialboj
#2 trialboj 2016. március 25. 17:13  

Azért jó hogy erről született egy cikk is, mér nem emlékszem hogy, de csak nagyon elnyomva olvasta róla 1 sort, hogy nem magától oldódott meg a hiba, hanem Rózi vette észre hogy baj lesz, és tekergette az erőelosztást. Azért ne vegyük már el tőle azt mit jól csinált.

nova76
#1 nova76 2016. március 25. 13:47  

"A futamon egyébként többen is ideiglenes felmentést kaptak a szigorítások alól (köztük Hamilton), miután hiba lépett fel a kormánykijelzőjükkel." - mi lesz a következő? A kiváltságosak felmentést kapnak a motorcserés büntetés alól? Ez ugyanolyan kellene legyen mint bármelyik másik technikai hiba. Kiállhatott volna a boxba egy másik kormányért

Utoljára módosítva: 2016. március 25. 13:48

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.27. 16:56

Horner: Már csak a trükkös időmérős beállítás terén nagy a Mercedes előnye

Ha Rosberg és Hamilton összeakad, a Red Bull lecsapna a lehetőségre

22016.10.27. 15:56

Titkos adatok láttak napvilágot a 2017-es autókról

Ekkora javulást várnak a csapatok az autóktól és a motoroktól

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott