Rosberg szerezte meg, vagy Hamilton vesztette el ezt a pole-t?

írta: M4Sport
2016. július 30. 20:24
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem sok minden szólt mellette, mégis megcsinálta! A nagy nyomástól sem megroppanó Nico Rosberg bravúros körrel szerezte meg a pole-t hazai versenyén. Lewis Hamiltonban úgy érzi, inkább ő vesztette el az időmérőt.

„A körülményeket is figyelembe véve ez volt életem egyik legjobb pole-ja” – jelentette ki örömittasan Nico Rosberg, miután megnyerte hazai időmérő edzését. Méghozzá nem is akármilyen kacifántos úton.

Igazi hullámvasút volt a két mercedeses számára a hétvége. Rosberg mindhárom szabadedzést nyerte, Lewis Hamilton azonban az időmérőn tűnt megállíthatatlannak. Egészen az utolsó percekig ő vezetett. Nyerte a Q1-et, a Q2-t, és övé volt az első hely a Q3 elején is. Rosberg eközben nem tudta befejezni első mért körét, mert hirtelen lekapcsolt a motorja.

„Elég furcsa dolog történt a gázpedállal. A gáz egyszerűen nem működött két kanyarral a köröm vége előtt, és ennek semmi előjele nem volt. Begurultam a boxba. Ilyesmit még sosem tapasztaltam” – mesélte a győztes.

Rosberg végül még a többiek második köre előtt visszatért a pályára – mégpedig úgy készülve, hogy akár két gyorskört is futnia kell. „El kellett döntenem, mit csináljak. Úgy határoztam, inkább több üzemanyagot tankoltatok, hogy ha szükséges, tudjak még egy kört menni, vagyis lennie kellett egy harmadik körre is elegendő üzemanyagnak az autóban. Végül szerencsére nem volt szükség rá.”

Mindez nagyjából 3 kilogrammal több üzemanyagot jelentett számára, ami átszámítva nagyjából 0,1 másodperc körönként. „Így legalább biztosítva voltam. Ha hibázok az első körömben, akkor akár tizedik is lehettem volna. Így legalább lett volna esélyem arra, hogy mondjuk visszajöjjek a negyedik helyre” – mondta vészforgatókönyvéről. „A köröm nagyon klassz volt! Nem sülhetett el rosszul. Boldog vagyok, hogy ekkora nyomás alatt is sikerült megcsinálnom.”

Toto Wolff sportigazgató elmondta, már tudják, mi okozta a hibát Rosbergnél, és szerinte nem kell aggódni hasonló eset miatt a versenyen. „Úgy néz ki, egy szenzor hibásodott meg. Azt hitte, hiba van a rendszerben. Nem hiszem, hogy lesznek következményei.”

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

Hamilton szúrta el?

Lewis Hamilton eközben úgy érezte, nem csapattársa nyerte meg, hanem inkább ő veszítette el ezt az edzést. „Én voltam a gyorsabb, aztán megint és megint, és könnyedén nyerhettem is volna a végén, de nem hoztam a kötelezőt” – bosszankodott a címvédő.

És nem a levegőbe beszélt. A hajtűkanyarban bemutatott elfékezése előtt 0,26 másodperccel gyorsabb volt Rosbergnél. Kockásra fékezett gumijával aztán már csak lassult. „A nyolcas kanyarban újra időt vesztettem, de még mindig egy tizeddel jobb voltam. Aztán minden kanyarban egyre több adódott hozzá. Nagyon bosszantó, mert meglett volna a tempóm a pole pozícióhoz.”

Nico Rosberg, Lewis HamiltonAz apa nyomdokán

Csakhogy nem lett – ezúttal az döntött, ki volt képes kevesebb hibával vezetni. Ez pedig Rosberg volt. Mégpedig 30 évvel édesapja, Keke Rosberg utolsó pole-szerzése után, melyre ugyancsak Hockenheimben került sor.

„Nem kaptam még SMS-t” – mondta Rosberg, amikor arról kérdezték, üzent-e neki világbajnok édesapja. „Apám nem az ilyen statisztikák miatt szokott jelentkezni, hanem akkor, ha olyan teljesítményt lát, amihez mindenképp gratulálni akar. Büszke vagyok arra, amit az édesapám a Forma–1-ben elért. Nem szoktam összevetni a számokat, de egy bajnoki címet jó lenne szereznem…”

Efelé a következő lépést egy hazai győzelemmel tehetné meg, mely azt is jelentené, hogy az ő nevével kezdődne a bajnoki tabella a nyári szünet előtt.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Austin, lányok

1532016.10.23. 20:22

Amerikai Nagydíj – futam

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást