Rosbergék tilosban: A szabály az szabály – még ha abszurd is…

írta: M4Sport
2016. július 11. 08:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

Miközben a Mercedes időt nyert Nico Rosberg büntetésének esetleges megfellebbezésére, a riválisok két dologban egyetértenek: a büntetésük jogos volt, a rádiós szabályokon viszont változtatni kell.

Utólagosan 10 másodperces időbüntetéssel sújtotta az FIA Nico Rosberget a Brit Nagydíjat követően tiltott rádiós üzenetek továbbítása miatt, amivel a német elveszítette vasárnap megszerzett második helyét, bajnoki előnye pedig egyetlen pontra zsugorodott. Az eredmény ugyanakkor még nem hivatalos, mivel a Mercedes a közel 4 órán át tartó tanácskozás végén meghozott ítélet után jelezte, élni kíván fellebbezési jogával.

Magát a fellebbezést hivatalosan még nem nyújtották be, csupán a szándékot kellett még a vasárnap folyamán jelezniük, máskülönben a végeredmény hivatalossá vált volna. A csapatnak most 96 órája van a hivatalos fellebbezésre, melyet – német istállóról lévén szó – a német motorsport-szövetségen keresztül kell benyújtania a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA).

Hiba volt felelni Rosberg kérdésére

A versenybíróság magyarázata szerint a csapat bizonyos üzenetekkel sértette meg a szövetség 014-16-os technikai direktíváját, mely a rádióban közölhető üzenetek listáját tartalmazza, és ezzel vétett a sportszabályzat 27.1.es pontja ellen, amely szabályozza, hogy a versenyzőknek egyedül, segítség nélkül kell vezetniük autójukat.

Tony Ross versenymérnök Rosberg váltóhibája után előbb a probléma jellegét közölte: „Vezetési probléma 1-0-1. Karosszériaprobléma 0-1, karosszériaprobléma 0-1.” Ezzel egyúttal azt is jelezte versenyzőjének, milyen motormódba kell átkapcsolnia. Az FIA megítélése szerint ez még a vészhelyzetben adható információk kategóriájába tartozik, azaz nem büntetendő.

A problémát az jelentette, hogy miután Ross közölte, ne használja a hetes sebességi fokozatot, Rosberg visszakérdezett mérnökénél, aki megerősítette, csak át kell kapcsolnia a hetes fokozaton. A csapat ezzel lőtt túl a célon, hiszen konkrétan megmondta, hogyan kell vezetnie.

Az abszurd szabály is szabály…

A Mercedes nem ért egyet a büntetéssel, mondván, utasításuk azt a célt szolgálta, hogy az autójuk eljusson a célig, annak teljesítményét nem javították vele. A riválisok viszont annál inkább helyeslik a döntést – még ha át is érzik a csillagosok helyzetét. „Kétség sem férhet hozzá, hogy ez a szabályozás fölösleges. De a szabály attól még szabály. A Mercedes megmondta Rosbergnek, melyik gombot nyomja meg, valamint hogy a hetes fokozatot ne használja. A jelenlegi szabályok értelmében márpedig ez tilos” – érvelt Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

A Force India csapatmenedzsere, Andy Stevenson saját egy héttel korábbi esetüket hozta fel példának. „Nekünk sem szabadott megmondanunk Péreznek Ausztriában, hogy fékproblémája van. Emiatt repült ki a pályáról az utolsó körben.”

Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója amondó, ez is csak a jelenlegi szabályozás butaságát húzza alá. „Mennyire abszurd már? Ez nemcsak hibás, de egyben veszélyes is! Az a baleset tízezer fontjába került a csapatnak!”

Stevenson arra is rámutatott, hogy eddig is voltak visszásságok a regula betartatásának folyamatában. „Tudjuk, hogy a Williams Ausztriában figyelmeztethette Massát a fékproblémájára. Nekünk nem engedték meg. És ezt senki sem érti.”

Változtatni kell!

Horner és Wolff, a Stratégiai Csoportban helyet foglaló két istálló főnöke már csak ezért is érzi úgy, hogy a testület következő ülésén újra kell tárgyalni a rádiózás kérdését. „A következő ülésen meg kell beszélnünk a témát, és változtatnunk kell a szabályon. Értem én, hogy mit akar elérni az FIA ezzel. Mi is szeretnénk, hogy a versenyzők irányítása tiltva legyen. De a technikai problémáknál segítséget kell nyújtanunk. Ezek az autók nagyon bonyolultak, és enélkül nem megy” – fogalmazott Horner.

Wolff hozzátette: „Meg kell reformálnunk a szabályokat. Egyértelművé kell tenni, mit szabad és mit nem. Ennyi erővel egyszerűen ki is dobhatnánk a rádiónkat az autóból.”

Folytatása következik!

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Austin

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

552016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta