Rosbergnek gondjai vannak a fékkel?

írta: M4Sport
2016. június 10. 10:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

Alaposan kielemezte Nico Rosberg és a Mercedes, a német miért volt annyira bizonytalan a Monacói Nagydíj első köreiben. A bajnoki éllovas jó ideje fékproblémákkal küzd.

A két héttel ezelőtti esős futam elején Nico Rosberg idén először tűnt teljesen elveszettnek. Mercedese bizonytalanul, és mindenekelőtt lassan poroszkált a szalagkorlátok között, ami oda vezetett, hogy Daniel Ricciardo hamar 13 másodperces előnyre tett szert, majd a Mercedes kénytelen volt kiadni a csapatutasítást: el kell engednie a gyorsabb Lewis Hamiltont.

A történtek után Rosberg és a Mercedes alaposan kivizsgálta, mi is hátráltatta őket az esőben. „Sok apró dolog adódott össze, és az egyik vezetett a másikhoz” – magyarázta Rosberg Kanadában. „A monacói pálya karakteréből adódóan ott az ilyen problémák komolyabban sújtanak, mint más helyszíneken. Monacóban én egy spirálba kerültem: ha a fékek és a gumik nem elég melegek, nem bízol az autóban, de ha nem bízol benne, akkor nem autózol a határon, és ha nem autózol a határon, a fékek és a gumik sosem melegszenek föl. Ebből már nem lehet kijönni.”

Bár a Mercedes elmondása szerint mindkét versenyzőjük hasonló problémával küzdött a futam elején, a német kiemelte, volt egy nagy különbség kettejük között: „Előttem szabad volt az út, míg Lewis autóját az én autómból áramló meleg levegő is érte. Ez teljesen más probléma volt.”

A kérdésre, mivel kezdődött ez a spirál, Rosberg nem adott választ: „Tudjuk, de nem szeretnék részletekbe bocsátkozni.”

Tény, Rosbergnek 2015-ben állandó problémái voltak a fékekkel, úgy érezte, azok nem illenek a vezetési stílusához. „Nos, igen, a fékek nem éppen számítanak a kedvenc területemnek” – ismerte el ezúttal is, hozzátéve, továbbra sem teljesen elégedett az általuk nyújtott érzéssel. Elmondása szerint ez a hibridrendszerek 2014-es bevezetése óta használt elektronikus fékrendszer miatt is van így, mely nem biztosít olyan egyenletes lassulást, mint a hagyományos megoldás. „Ennek a tömeghez és a jelenlegi autók tempójához is köze van. Ezek is befolyásolják a lassulást, és ilyen téren a határon táncolunk. Én ezt nem érzem olyan természetesnek és jónak” – magyarázta.

Gyors megoldás a hosszú fejlesztési időszak miatt nem létezik – gyökeres változtatásra pedig nemigen van lehetőség. „Ezt egyszerűen el kell fogadnom. Már találtam egy megoldást, amely révén egész jól boldogulok vele.”

Mindezek alapján nem feltétlenül jó jel, hogy Kanada éppen az a pálya, amelyen a fékezés és a fékstabilitás jelenti a versenyképesség egyik kulcsát. Ráadásul Montrealban a csapattárs, Lewis Hamilton is rendre jól teljesít. „Nem foglalkozom ezzel. Én szívesen versenyzem itt, remek autónk van, remekül érzem magam. Ha mindent jól csinálok, nyerhetek itt” – mondta ennek kapcsán Rosberg. Azt azonban elismerte, a jósolt hűvös és esős idő miatt nem biztos, hogy nem ismétlődik meg a monacói szenvedése. „Esőben nem könnyű megszabadulni ettől.”

Rosberg végül elismerte, nehezére esett elengednie Hamiltont Monacóban, mégsem érzi úgy, hogy rosszul tette. „Nehéz verseny volt, az biztos, de ettől még nem lett rosszabb a hangulatom. Vannak rossz napjaink, nem ez volt az első, nem is ez lesz az utolsó. Most tovább nyomom a gázt. Nem volt könnyű elengednem Lewist, de mégis könnyű döntés volt, mert ez volt az egyetlen dolog, amit tehettem akkor. Jól tettem, ez is része a bajnoki csatának, és fordított helyzetben is megtörténhetett volna. Ez hozzátartozik a sporthoz: ha a csapat előtt van még egy autó, bármi áron meg kell próbálnod legyőzni azt. És mi megtettük. Megérte, és én is nagyban hozzájárultam a csapat monacói sikeréhez. Jól érzem magam, nem ragadok le ennél a futamnál, mivel az ilyen versenyek mindig benne vannak a pakliban. Ez már a múlt számomra, én a mostani hétvégével foglalkozom.”

Sokan biztosra veszik, Hamilton nem engedte volna el Rosberget hasonló helyzetben. A német ennek kapcsán inkább nem foglalt állást. „Ezt nem tudom befolyásolni, ezért nem is igazán foglalkoztat a kérdés. Nekem tiszta a lelkiismeretem, jól cselekedtem.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary